Home / Featured / Χαμένοι οι πολύτεκνοι στον «αγώνα» διεκδίκησης θέσεων στο δημόσιο

Χαμένοι οι πολύτεκνοι στον «αγώνα» διεκδίκησης θέσεων στο δημόσιο

Δημοσιεύτηκε: 10:07 μμ Νοέμβριος 19th, 2016  


kathigitis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Νέα μέτρα και πολιτικές που προστατεύουν ουσιαστικά την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των μελών των οικογενειών τους, εισάγονται με το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των υπαλλήλων στο δημόσιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πλήγμα δέχονται Παλλινοστούντες και πολύτεκνοι ενώ οι τρίτεκνοι διατηρούν τα κεκτημένα τους.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι γίνεται:

Με το σχέδιο νόμου για την κινητικότητα μειώνεται το ποσοστό των θέσεων που καλύπτεται από Παλλινοστούντες Ποντίους ομογενείς καθώς από τις 29.027 θέσεις με προτεραιότητα που προκηρύχθηκαν το 2005-2015 μόνο 158 καλύφθηκαν από την εν λόγω κατηγορία, ποσοστό 0,54%. Αναφορικά με τους γραπτούς διαγωνισμούς σε σύνολο 1112 θέσεων μόνο οι 10 καλύφθηκαν από την κατηγορία των Παλλινοστούντων Ποντίων ενώ στους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών καμια θέση δεν καλύφθηκε από αυτή την κατηγορία.

Έτσι το  5% των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ και 10% των προκηρυσσόμενων θέσεων όμοιου προσωπικού της κατηγορίας ΥΕ για υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου στους νομούς της Θράκης και της Μακεδονίας, πλην του νομού Θεσσαλονίκης, που προβλέπονταν ότι θα  καλύπτονταν από παλινοστούντες Ποντίους ομογενείς, εφόσον δηλώσουν ότι θα υπηρετήσουν στις περιοχές αυτές επί μία 10ετία τουλάχιστον μειώνεται  σε 2% για ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ.

Μείωση ποσοστού για πολύτεκνους

Μείωση ποσοστού εκτός από τους Παλλινοστούντες έχουν και οι πολύτεκνοι καθώς με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το ποσοστό τους μειώνεται από 20% σε 15%.

Τρίτεκνοι

Για τους τρίτεκνους και τα τέκνα τους προβλέπεται ότι θα καλύπτουν το 10% των θέσεων. Αυτό ίσχυε και πριν. Στη διαβούλευση γίνονταν λόγος για 7% αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν προχώρησε.

Αναπηρίες

Τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους θα δουν να αυξάνεται το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούν στο δημόσιο από 5% σε 15%.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.
δ) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, οι οποίες όπως διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ . Κατ` εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%).

Τι ποσοσό των θέσεων σε διαγωνισμούς στο δημόσιο θα δίνεται σε ειδικές κατηγορίες


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...