Home / HEADER-NEWS / 7.000 αστυνομικοί σήμερα στους δρόμους. Υπό κατάληψη κτίριο στο Πολυτεχνείο

7.000 αστυνομικοί σήμερα στους δρόμους. Υπό κατάληψη κτίριο στο Πολυτεχνείο

Δημοσιεύτηκε: 1:52 μμ Νοέμβριος 17th, 2016  


edopolytexnio

Σε κλοιό 7.000 αστυνομικών η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Υπό κατάληψη το κτίριο Γκίνη στο ΕΜΠ

Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις – Τα μέτρα ασφαλείας και οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας από το μεσημέρι ως το βράδυ
Με την καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ κορυφώνονται την Πέμπτη το απόγευμα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκτιμάται ότι θα βρίσκονται στους δρόμους περίπου 7.000 αστυνομικοί. Παράλληλα αποκλεισμένο από νωρίς το μεσημέρι ως αργά το βράδυ θα είναι το κέντρο της Αθήνας για τους οδηγούς.
Οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σταδιακά από νωρίς το πρωί, ενώ από τις 15.00 θα βρίσκεται σε επιφυλακή το σύνολο της αστυνομικής δύναμης στην Αθήνα. Σε κλοιό ασφαλείας θα μπουν υπουργεία, η Βουλή και πρεσβείες, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο θα βρίσκονται παρατεταγμένες μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Εκδηλώσεις με κτήριο υπό κατάληψη
Για πρώτη φορά εφέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα  γίνουν με κτήριο υπό κατάληψη από ομάδες αναρχικών και ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κτήριο Γκίνη θα μείνει ανοικτό και μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης σήμερα το μεσημέρι και αφού ξεκινήσει η μεγάλη πορεία για την Αμερικάνικη πρεσβεία, περίοδος κατά την οποία κάθε χρονιά έκλειναν όλες οι πύλες του.

Τα μέλη των  πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ αλλά και της Συγκλήτου του βρίσκονται τις τελευταίες δυο ημέρες σε διαρκή συνεδρίαση. Η χθεσινή τους συνεδρίαση τελείωσε στις 8 το πρωί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκ νέου σε συζητήσεις με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για το πως πρέπει να χειριστούν το θέμα. Είναι προφανές ότι οι αστυνομικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται σε αναμονή.
Το θέμα ωστόσο ξεφεύγει από τα χέρια της διοίκησης του Πολυτεχνείου και απαιτεί πλέον πολιτικό χειρισμό από την κυβέρνηση και τις αστυνομικές αρχές, καθώς πρόσφατο είναι το παρελθόν το παράδειγμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο ομάδες αναρχικών κατέλαβαν το καλοκαίρι το κτήριο μιας σχολής και οργάνωσαν πανευρωπαϊκή κατασκήνωση.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα γίνονται σήμερα στο Πολυτεχνείο μόνο από την μπροστινή πύλη της οδού Πατησίων καθώς η πλαϊνή της οδού Στουρνάρα ελέγχεται από τις ομάδες των καταληψιών.
Σε κατάληψη βρίσκεται από χθες όπως είναι γνωστό, ολόκληρο το κτήριο Γκίνη που συνορεύει με την είσοδο της οδού Στουρνάρα.
Κατά την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ακούστηκαν πολλές απόψεις, όπως και το να μην γίνουν καν σήμερα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για να προστατευτεί το Ίδρυμα. Τα μέλη της διοίκησης του ΕΜΠ είναι προφανές ότι αισθάνονται «απροστάτευτα» μπροστά στην πιθανότητα σοβαρών επεισοδίων, ωστόσο, τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να προσπαθήσουν όπως μπορέσουν να περιφρουρήσουν το Ίδρυμα.

Η πορεία για την επέτειο

Η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διεξάγεται δύο 24ωρα μετά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και τα επεισόδια που επακολούθησαν στην οδό Σταδίου αλλά και στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε πρόσφατη συνέντευξη του μιλώντας για τα μέτρα ασφαλείας είχε πει: «Οι εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη έρχονται, βέβαια, αμέσως μετά την επίσκεψη Ομπάμα και αυτό δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις στην Αστυνομία, στις Αρχές, όμως πιστεύουμε ότι μπορεί να εκφραστεί με ωριμότητα η έκφραση και η αντίρρηση και η διαμαρτυρία, και η Αστυνομία, από την πλευρά της, θα δείξει επίσης ωριμότητα. Είδαμε και πέρυσι στα επεισόδια, παρότι είμαστε νέοι σε αυτές τις θέσεις, επιβλήθηκαν κανόνες στην Αστυνομία, και η Αστυνομία με τη σειρά της εφάρμοσε τους κανόνες αυτούς με απόλυτα ακριβή τρόπο, υπήρξε σεβασμός στους πολίτες που διαμαρτύρονταν, που διαδήλωναν και το ίδιο θα γίνει και φέτος, ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί έχουμε και την εμπειρία την περυσινή τώρα. Από εδώ και πέρα κανένα μπλοκ δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, δεν μπορεί να ασφαλίζει η Αστυνομία συγκεκριμένα μπλοκ. Πιστεύουμε ότι θα είναι ήρεμα τα πράγματα, ώστε να γίνουν οι διαδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονται. Χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, βέβαια, γιατί μπορεί να υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις. Ελπίζω να είναι μέσα στα πλαίσια τα συνηθισμένα».
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους τους.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και περιμετρικά της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Στο μεταξύ, τροποποιήσεις επέρχονται στα δρομολόγια και τις στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ από το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ, στο τηλ. 11 185.

ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...