Home / HEADER-NEWS / Τι συζητήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και Νίκου Φίλη

Τι συζητήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και Νίκου Φίλη

Δημοσιεύτηκε: 7:47 μμ Οκτώβριος 22nd, 2016  


filis

Συνάντηση Φίλη με τους εκπροσώπους των δανειστών – Έξωθεν βοήθεια για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς ζητούν δημόσια οι σχολάρχες *ΟΙΕΛΕ: Ζητούν κατάργηση του νόμου και του συνδικαλισμού

Τους βασικούς άξονες του Τριετούς Πλάνου για την Παιδεία παρουσίασε στους θεσμούς ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εστιάζοντας στο να “ανοίξει” εκ νέου η συζήτηση για τους διορισμούς εκπαιδευτικών υπό το φως των μεταρρυθμίσεων. “Με βάση το Τριετές Πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει στη Βουλή, θα υπάρξουν οι συζητήσεις για τους μόνιμους διορισμούς”, τόνισε εξερχόμενος της διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών έχει υποστηρίξει την ανάγκη για επιπλέον 20.000 μόνιμους δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία σε βάθος τριετίας, παρουσιάζοντας σχετική μελέτη στους επικεφαλής των θεσμών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου χθες τέθηκε από πλευράς των τελευταίων το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με τον Ν. Φίλη να υπογραμμίζει την ίδια ώρα ότι “γίνονται βήματα”.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο υπουργός ανέπτυξε τα μέχρι τώρα πεπραγμένα για τα ολοήμερα σχολεία, τις αλλαγές στα Γυμνάσια, τις σκέψεις για την αναμόρφωση του Λυκείου και την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής, καθώς και τον σχεδιασμό για τον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας. “Συζητάμε σοβαρά θέματα και όχι επιμέρους ζητήματα”, δήλωσε. Σημειωτέον, στο μενού χθες βρέθηκε το ζήτημα της χρηματοδότησης για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στο οποίο, κατά τις πληροφορίες, έχει γίνει ήδη σημαντική πρόοδος, ενώ συζητήθηκε και η κατάρτιση έκθεσης για την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική εμπειρία εκ μέρους του ΟΟΣΑ.

Οι Θεσμοί ζητούν πράξεις στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Χωρίς αξιολόγηση δεν έχει διορισμούς;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση των σχολαρχών που -και πάλι- λίγες ώρες πριν το ραντεβού με τους θεσμούς επανήλθαν ζητώντας από την κυβέρνηση ουσιαστικά να πάρει πίσω τον νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι σχολάρχες (ΣΙΕΙΕ) ισχυρίστηκαν ότι οδηγεί σε “κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών και κρατικό ολοκληρωτισμό”, διαφωνώντας με την εξέταση της καταχρηστικότητας των απολύσεων εκ μέρους του εκάστοτε οικείου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έσπευσαν να απαντήσουν τονίζοντας πως “για να μην αποκαλυφθούν οι ανομίες των μελών της διοίκησης του ΣΙΕΙΕ, ζητούν από την κυβέρνηση (περιέργως, όχι από την τρόικα) κατάργηση του νόμου, αλλά και του ίδιου του συνδικαλισμού”.

Την επιθυμία του να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, αρνούμενος τόσο τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κάποια… μετακίνηση κατά των ανασχηματισμό, που ουσιαστικά έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αγορά” και σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του γραμματέα του κόμματος και αν αυτή του έχει προταθεί, ο υπουργός τονίζει “Όχι. Άλλωστε δεν είναι θέμα μόνο εκείνου που κάνει μια πρόταση, αλλά και αν αυτός που προτείνεται πιστεύει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.”

Σε ότι έχει να κάνει με το υπουργείο Παιδείας, ο Νίκος Φίλης τονίζει: “Έχουμε κάνει ένα σημαντικό έργο, που αναγνωρίζεται από την κοινή γνώμη. Αφορά στην έγκαιρη λειτουργία των σχολείων, τις πρώτες μεταρρυθμίσεις σε δημοτικό, γυμνάσιο, νηπιαγωγείο, την αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για να μην ξοδεύεται η λαϊκή οικογένεια στα φροντιστήρια και σχεδιάζουμε άλλες για τη συνολική αναμόρφωση του λυκείου και την αλλαγή του τρόπου επιλογής για τα πανεπιστήμια, για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.

Έχουμε σχέδιο τριετίας. Θα μου πείτε, δεν μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος; Βεβαίως Ουδείς αναντικατάστατος. Απλά λέμε ότι εμείς έχουμε αποκτήσει εμπειρία και έχουμε διαμορφώσει την προοπτική της δημοκρατικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.”

ΑΥΓΗ, ΑΓΟΡΑ

Άρνηση διορισμών…ανατροπή αλλαγών στην εκπαίδευση;

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...