Home / HEADER-NEWS / Η Π.Ε.Φ. για τις αλλαγές στη διδασκαλία της Ιστορίας

Η Π.Ε.Φ. για τις αλλαγές στη διδασκαλία της Ιστορίας

Δημοσιεύτηκε: 11:21 πμ Οκτώβριος 14th, 2016  


istoria

Από τις νέες διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής πληροφορούμαστε ότι θα αλλάξουν τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό επινοείται μια αλλαγή που ονομάζεται ‘εξορθολογισμός’ της ύλης, όρος αντιεπιστημονικός και αντιπαιδαγωγικός, ο οποίος συνίσταται στην ουσιαστική και τυπική αφαίρεση τμημάτων της διδακτέας ύλης, χωρίς επιστημονικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Ιστορίας, αφαιρούνται σημαντικά κεφάλαια και μάλιστα πολλά από την Ελληνική Ιστορία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μάθηση του αντικειμένου, την κατανόηση και εξήγηση των ιστορικών γεγονότων.

Ενδεικτικά, στην Α΄ Λυκείου διδάσκονται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, περιληπτικά, οι Ανατολικοί λαοί, ο μινωικός και μυκηναϊκός πολιτισμός, ενώ  αφαιρούνται: ο Β΄ αποικισμός και οι περσικοί πόλεμοι, των οποίων διδάσκονται μόνο τα αποτελέσματα, καθώς και ο πελοποννησιακός πόλεμος . Παραλείπεται η πορεία του Μ. Αλεξάνδρου στη Μ. Ασία και Περσία και συνεπώς η σύνδεση με το περιεχόμενο της ιστορικής γεωγραφίας. Επομένως, ο μαθητής δεν μπορεί να κατανοήσει τη γένεση και τα αίτια των γεγονότων, τα οποία παρουσιάζουν κενά στη  διαδοχή με την αποσπασματικότητα, με αποτέλεσμα να μη  γίνεται σύνδεση  στη μνήμη του μαθητή της εξελικτικής πορείας.

Στη Β΄ Λυκείου διδάσκονται συνοπτικά το Ισλάμ, οι Σλάβοι και οι Βούλγαροι και παραλείπονται βασικά γεγονότα από την εγκατάσταση των λαών αυτών στη Βαλκανική, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και την επίδραση στη σημερινή παγκόσμια ιστορία. Μια βασική έλλειψη είναι ότι δεν διδάσκεται η συγκρότηση των ελληνικών κρατών στη Φραγκοκρατία, που είναι θεμέλιο του Νέου Ελληνισμού.

 Παραλείπεται η Αγγλική επανάσταση και διδάσκεται  περιληπτικά η Αμερικανική.

Συμπερασματικά, η ΠΕΦ διαμαρτύρεται, γιατί με αυτές τις αφαιρέσεις  χάνεται η συνέχεια των ιστορικών γεγονότων, δεν γίνεται κατανοητή η μετάβαση από τη μια ιστορική περίοδο στην επόμενη και δεν συνδέονται τα αίτια με τα αποτελέσματα. Η αφαίρεση των σημαντικών γεγονότων, που συνδέονται με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, δεν συντελεί στη διαμόρφωση ιστορικής και εθνικής συνείδησης των μαθητών.

 

Από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...