Home / Featured / Μάλλον θα χάσει το «Άριστα 20» ο Φίλης. Τι είχε δηλώσει ο Τσίπρας για την Τράπεζα Θεμάτων. Μπηχτές από Ν.Δ.

Μάλλον θα χάσει το «Άριστα 20» ο Φίλης. Τι είχε δηλώσει ο Τσίπρας για την Τράπεζα Θεμάτων. Μπηχτές από Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε: 4:13 μμ Οκτώβριος 5th, 2016  


TRAPEZA_THEMATWN

Ρεπορτάζ – xenesglosses.eu

Πανηγυρίζουν στην Ν.Δ. για την πρόθεση επαναφοράς της Τράπεζας Θεμάτων

Harakopoulos

Δηλώσεις Μάξιμου Χαρακόπουλου

Χαιρόμαστε που αναγνωρίζεται, έστω και καθυστερημένα, η χρησιμότητα μιας εκπαιδευτικής καινοτομίας που εισήγαγε η Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λασπολόγοι του, που διέβαλαν το θεσμό, θα ζητήσουν συγγνώμη;

Θυμίζουμε ότι η “Τράπεζα Θεμάτων”, που θεσπίσθηκε με το νόμο 4186/2013, δέχθηκε ισοπεδωτική πολεμική από την αριστερά. Μάλιστα, ο κ. Μπαλτάς, τον Φεβρουάριο του 2015, όχι μόνον υποστήριξε στη Βουλή ότι “δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την Τράπεζα Θεμάτων”, αλλά έφτασε στο σημείο να πετά λάσπη υποστηρίζοντας ότι “η τράπεζα θεμάτων δεν έγινε για να βοηθήσει την εκπαίδευση” αλλά “για να πληρωθούν” κάποιοι.

Η αξιοποίηση της “Τράπεζας θεμάτων” σε διαδικασίες εκπαιδευτικής αξιολόγησης αποτελεί συνήθη πρακτική στον διεθνή χώρο. Είναι εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και διασφάλισης της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η θεσμοθέτηση και η λειτουργία της “Τράπεζας Θεμάτων” στην ελληνική εκπαίδευση αποσκοπούσε στην κάλυψη όλης της διδακτέας ύλης από όλα τα σχολεία, ώστε να μη δημιουργούνται μαθησιακά κενά από τάξη σε τάξη, στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων, αλλά και στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών στόχων, που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα.

Η “Τράπεζα Θεμάτων” είναι συνδεμένη και με τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης. Ο στόχος είναι να υπάρχει επαρκής χρόνος για την κάλυψη του συνόλου της ύλης σε κάθε τάξη, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται στους μαθητές μαθησιακά κενά και να μη χρειάζεται καμιά οικογένεια να καταφύγει στην παραπαιδεία.

Επομένως, η εφαρμογή της “Τράπεζας Θεμάτων” σε όλα τα μαθήματα αναβαθμίζει το Λύκειο και ενισχύει το μορφωτικό του χαρακτήρα και την αυτονομία του. Το Λύκειο δεν μπορεί να σταματήσει να προετοιμάζει τους μαθητές και για την επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα και η “Τράπεζα Θεμάτων”, για όσο καιρό λειτούργησε, αγκαλιάστηκε από το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφού άλλαξε εντελώς το μαθησιακό κλίμα και μεταξύ άλλων  συνέβαλε ώστε να πάψει για πολλούς μαθητές η φοίτηση στο σχολείο να είναι πάρεργο.

Ο κ. Μπαλτάς ως υπουργός Παιδείας κατήργησε στην ουσία την “Τράπεζα Θεμάτων”, και επιπλέον επανέφερε την ακώλυτη προαγωγή στο Λύκειο με γενικό μέσο όρο σε όλα τα μαθήματα το 9.5. Η “χαλάρωση” που επακολούθησε, διέλυσε κάθε έννοια γενικής μόρφωσης στο Λύκειο.

Έστω και με χρονοκαθυστέρηση, ελπίζουμε να αντιληφθούν το λάθος τους και να μην υπαναχωρήσουν στην εφαρμογή της “Τράπεζας Θεμάτων”, λόγω των γνωστών ιδεολογικών τους αγκυλώσεων και των ενστάσεων του συνδικαλιστικού τους βραχίονα στην εκπαίδευση.

Δήλωση Αντώνη Λιάκου για την τράπεζα θεμάτων

liakos

Είναι άδικο η συζήτηση στα σημερινά ΜΜΕ να επικεντρώνεται στη λεγόμενη τράπεζα θεμάτων. Αδικεί την πρόταση για τις μεγάλες αλλαγές στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και την πρόσβαση στο Πανεπιστήμια. Πρέπει να δούμε το συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της παιδείας και όχι τις λεπτομέρειές του, οι οποίες είναι προς επεξεργασία.

Τα σχετικά δημοσιεύματα αφορούν όχι το τελικό πόρισμα, αλλά πρόταση η οποία, επεξεργασμένη, θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συζητηθεί εκεί πριν γίνει νόμος της Πολιτείας. Βούληση του Υπουργείου είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης.

 

kourakis231411970299_2

7.5.2015

Τάσος Κουράκης

Την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και την επαναφορά του βαθμού προαγωγής στο 9,5 υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Τόσο η Τράπεζα όσο και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων προαγωγής είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της σχολικής αποτυχίας.

O κ. Κουράκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αν η Τράπεζα Θεμάτων διατηρούνταν θα αύξανε τρομακτικά τη σχολική διαρροή, καθώς ο βαθμός δυσκολίας θα μεγάλωνε την αποχώρηση των παιδιών, δηλαδή το να μείνουν στην ίδια τάξη και να φύγουν από το εκπαιδευτικό σύστημα.  Ταυτόχρονα, θα αλλοίωνε τελείως το μορφωτικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος. « Ένα καλό σχολείο τότε θα ήταν ένα καλό φροντιστήριο. Αυτό που σου μαθαίνει πώς να περνάς τις εξετάσεις, όχι πώς να αφομοιώνεις κριτικά τη γνώση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. 

Ο Τάσος Κουράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάργηση της προσμέτρησης των βαθμών της Α και Β Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα πλαίσια της κατεύθυνσης ενός αυτόνομου Λυκείου. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «καταργούμε τον συνυπολογισμό του βαθμού Α’ και Β’ Λυκείου για τα πανεπιστήμια, ώστε πια πραγματικά ο βαθμός αυτός να αντανακλά μόνο μια επίδοση σε ένα σχολειό και να έχει ένα αυτόνομο ρόλο το Λύκειο».

Για την επαναφορά του 9,5 είπε τα ακόλουθα:

Προσέξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το εννιάμισι ήταν μέχρι το 2013. Πριν από το 2013 υπήρχε το εννιάμισι, δηλαδή μέσος όρος των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Από το 2013 και μετά ίσχυε το εξής εξωφρενικό και θέλω πραγματικά να διαφωνήσετε, αφού καταλάβετε τι ακριβώς ήταν. Θα έπρεπε ο μαθητής να πάρει δέκα στο κάθε μάθημα. Δέκα στην άλγεβρα, δέκα στη γεωμετρία, δέκα στα αρχαία ελληνικά, δέκα στα νέα ελληνικά, δέκα στη λογοτεχνία. Στο καθένα από αυτά δέκα. Αν έπαιρνε εννιά, κοβόταν. Και μέσο όρο δέκα και σε όλα τα άλλα τα μαθήματα οκτώ. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη απόσταση έχει το εννιάμισι το προηγούμενο, ως μέσος όρος όλων των μαθημάτων, με αυτό που σας ανέφερα προηγουμένως.

«Αυτός ήταν ο λόγος που η σχολική αποτυχία από 4% πήγε στο 24%. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια πολύ μεγάλη σχολική διαρροή, μια στροφή στην αγορά εργασίας χωρίς προσόντα και τελικά οι μόνοι ωφελημένοι από όλη αυτή τη διαδικασία θα ήταν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία θα απορροφούσαν ένα μέρος των μαθητών, όσων είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Κουράκης κλείνοντας υπογράμμισε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις που κάνουμε και κυρίως με τις δύο πρώτες απομακρυνόμαστε από εξετασιακεντρικό σύστημα, αποκαθιστούμε τον αυτοτελή μορφωτικό ρόλο του Λυκείου και κυρίως ανορθώνουμε τον εκπαιδευτικό ρόλο του εκπαιδευτικού, ο οποίος έτσι μπορεί να υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λειτούργημά του, προσβλέποντας να βελτιώσει τις επιδόσεις των μαθητών των πίσω θρανίων, αυτών που πραγματικά έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, προσαρμόζοντας την όλη διδασκαλία στις ανάγκες των μαθητών και όχι να ακολουθούμε ένα άλλο σύστημα όπου όλα τα παιδιά εξομοιώνονται με έναν τρόπο ο οποίος είναι τελείως αντιεκπαιδευτικός.

«Από τον Έβρο έως τις εσχατιές της Ελλάδας καλό σχολειό, άσχημο σχολειό, όλα αυτά με έναν απίθανο εξωτικό τρόπο. Αυτός ο εξωτισμός  το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να οδηγήσει σε ένα άκρως ταξικό σχολειό, έτσι ώστε να απορρίπτονται από το εκπαιδευτικό σύστημα οι πιο αδύναμοι μαθητές, δηλαδή εκείνοι που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

mpaltofilis

Αριστείδης Μπαλτάς

Καταγγελία Υπ. Παιδείας: Η Τράπεζα Θεμάτων έγινε μόνο για να πληρωθεί!

Δεν έγινε για να βοηθήσει την εκπαίδευση

Οριστική είναι η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κυρίων Μπαλτά και Κουράκη κατά τις τοποθετήσεις τους στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Υπουργός με το θεσμό αυτόν, που τον είχε υπερασπιστεί με θέρμη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των μετεξεταστέων συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. 

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την τράπεζα θεμάτων» ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «η τράπεζα θεμάτων δεν έγινε για να βοηθήσει την εκπαίδευση, όπως αρχίζουμε να βλέπουμε στο Υπουργείο. Είναι έργο που έγινε όχι για τη χρησιμότητά του, αλλά για να πληρωθεί. Είναι από αυτά τα περίεργα έργα, που δεν γίνονται επειδή χρειάζονται, αλλά γίνονται επειδή κάποιοι θέλουν να πληρωθούν ή να πληρώσουν γι’ αυτά τα έργα». 

Η Τράπεζα Θεμάτων κόστισε 1.570.000 ευρώ γεγονός που το επεσήμανε και ο κ. Κουράκης που υπογράμμισε ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί 1.000 αναπληρωτές για τις ανάγκες των σχολείων.

Ο κ. Μπάλτας μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «η τράπεζα θεμάτων είναι ένα αποθετήριο ερωτήσεων, τις οποίες τα παιδιά ξέρουν εκ των προτέρων. Άρα, όλη η δουλειά των παιδιών, μαζί με τα παράλληλα φροντιστήρια, είναι να μάθουν απ’ έξω τις τρεις-τέσσερις χιλιάδες ερωτήσεις ανά ζήτημα, ώστε να είναι έτοιμα στις εξετάσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την τράπεζα θεμάτων». 

Το 50% της θεματοδοσίας από την Τράπεζα Θεμάτων καταργείται λοιπόν από φέτος και αυτή αποκτά πλέον συμβουλευτικό ρόλο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γ. Αμανατίδης

amanatidis

H εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων δεν έτυχε καν πιλοτικής εφαρμογής και ο νόμος 4186 για τον τύπο του νέου λυκείου χρησιμοποίησε μόνον ορισμένα σημεία από το πόρισμα Μπαμπινιώτη, αν και το ίδιο αυτό κείμενο πρότεινε πρώτον ο νέος τύπος να εφαρμοσθεί πιλοτικά, δεύτερον, να αλλάξουν τα αναλυτικά προγράμματα, και τρίτον, να ενισχυθεί ο παιδευτικός χαρακτήρας του λυκείου.

Αντί τούτου, όμως, η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και η Τράπεζα Θεμάτων τι έκαναν;

Αύξησαν ή μείωσαν τη μαθητική διαρροή;

Υποβάθμισαν ή αναβάθμισαν τον μορφωτικό ρόλο του λυκείου;

Έκαναν το λύκειο να είναι μια προγύμναση για το πανεπιστήμιο ή όχι;

Μεγάλωσαν την προσφυγή των μαθητών στα φροντιστήρια ή όχι;

Η Τράπεζα Θεμάτων, εν τέλει, ήταν αυτή η αναγκαία κίνηση, με την οποία θα αναβαθμιζόταν η εκπαίδευση;

Η αντίδραση, η οποία υφίσταται αυτήν τη στιγμή απέναντι στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ως εξεταστικού και όχι συμβουλευτικού θεσμού, αποτελεί προσπάθεια  ενοχοποίησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ότι καταβάλλουν ήσσονα προσπάθεια, και θεωρώρεί ότι η ταύτιση σε ένα σχολείο -το οποίο έχει χιλιάδες κενά σε ώρες σε εκπαιδευτικούς, έλλειψη σε ενισχυτικές δομές, έλλειψη βιβλιοθηκών, έλλειψη υποστηρικτικών θεσμών- της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη, είναι αυτόματα παράγοντας αύξησης της ποιότητας του σχολείου.

Εδώ θα πρέπει να δει κανείς ακριβώς τι ενέργειες οφείλουν να γίνουν, έτσι ώστε με την αλλαγή των προγραμμάτων και τη στήριξη των εκπαιδευτικών δράσεων στο σχολείο, να αναβαθμιστεί η ποιότητά του.

Η συστηματική ώθηση μαθητών εκτός λυκείου δεν τους οδηγεί στην επαγγελματική εκπαίδευση αλλά στην κατάρτιση. Διότι και στην επαγγελματική εκπαίδευση η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε πολλές  σημαντικές ειδικότητες.

Έτσι παράγονταν απλώς «απασχολήσιμοι» και «καταρτήσιμοι» πολίτες, ευάλωτη λεία είτε στην ανεργία, όπως τη βιώνουμε στη χώρα μας είτε σε έναν τύπο εργαζόμενου, ο οποίος υποαμοίβεται, υποαπασχολείται και οδηγείται στην «ελαστική εργασία».

Οι μηχανισμοί αυτοί απομυζούν την ικμάδα του εκπαιδευτικού ρόλου του λυκείου, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών και σπρώχνουν τους μαθητές στα φροντιστήρια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα χρήματα που δαπανώνται από τις ελληνικές οικογένειες για την, πάσης φύσεως, εκπαίδευση, είχε αναφερθεί το 2008, ότι ήταν 5,5 δισ. €.

Η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος με το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση άμβλυνσης του έντονου ταξικού χαρακτήρα του λυκείου και απαλλάσσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς από τη θηλιά ενός «εξετασιοκεντρικού» λυκείου.

Το νομοσχέδιο  βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση καθώς  οι δηλώσεις των Υπουργών -όπως και οι απόψεις που ακούστηκαν εδώ- συναινούν στο ότι η καταπολέμηση της βίας πρέπει να ξεκινά από το σχολείο.

Πέραν της νομοθεσίας και των όποιων θετικών πρωτοβουλιών λαμβάνει το Υπουργείο Αθλητισμού το φίλαθλο συναίσθημα οφείλει να διαμορφώνεται με προσπάθειες, που αφορούν την εκπαίδευση και η εφαρμογή τους έχει να κάνει με την παιδική και εφηβική ηλικία, έτσι ώστε οι νέοι να συνηθίζουν σε έναν συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της αθλητικής δράσης.

Οι πρώτες παρεμβάσεις, που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας, θεωρώ, ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση και, μάλιστα, ειδικά σε αυτά τα δύο ζητήματα. Ωστόσο, θα ήθελα να προτείνω -κι ας απαντήσει ο κ. Υπουργός- εάν, αύριο, στην ακρόαση φορέων εισέλθουν και διατάξεις, που αφορούν και άλλα ζητήματα εκπαίδευσης, να προσκληθεί η ΔΟΕ.

Η συνεχής διενέργεια εξετάσεων δεν είναι αυτή που θα αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό σύστημα. Δικαιολογεί την ήσσονα προσπάθεια των κυβερνήσεων, όλο αυτό το διάστημα, έτσι ώστε να φτάσουν στο 1,8%, τον προϋπολογισμό για την Παιδεία και διατάξεις, οι οποίες είχαν αφανίσει την παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία, μέσα από την «αξιολόγηση-καρμανιόλα», που μόνο σκοπό της είχε τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων και κλίματος φόβου και χειραγώγησης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αλέξης Τσίπρας

anoiktos-o-tsipras-se-sunantisi-me-ntaboutoglou.w_hr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Άμεση κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

“Πρόκειται για ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.

Η Πρωτοβάθμια, η Δευτεροβάθμια και η Τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει δεχτεί πλήγματα.

Θα αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο όλων των βαθμίδων σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν θα γίνει τίποτα με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις .

Άμεσα θα καταργήσουμε την τράπεζα θεμάτων

Καταργούνται οι διατάξεις τα συμβούλια ιδρυμάτων καθώς ο θεσμός απέτυχε και παραβίασε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της έρευνας.

Να επιστρέψουν στην χώρα οι χιλιάδες νέες και νέεοι, οινέοι ερευνητές με ταπολλά πτυχία που εγκατέλειψαν την χώρα και αποσχολούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.”

Επίσης η πρώτη εξαγγελία του Πρωθυπουργού αφορούσε στις προσλήψεις των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης “σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας”.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...