Κυριακή, 25/07/2021, 13:05


Home / HEADER-NEWS / Φίλης – Ήδη εφαρμόζονται τα προγράμματα Θρησκευτικών. Θα αξιολογηθούν στην λήξη του έτους

Φίλης – Ήδη εφαρμόζονται τα προγράμματα Θρησκευτικών. Θα αξιολογηθούν στην λήξη του έτους

Δημοσιεύτηκε: 9:49 πμ Οκτώβριος 6th, 2016  


thriskeytika

– Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην οποία μετείχε ο κ. Καμμένος και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
– Ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος δήλωσε πολύ ευτυχής γιατί έγινε ένας γόνιμος διάλογος με την Εκκλησία.
– Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν και απλά θα αξιολογηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
– Όλοι οι συμμετέχοντες της σύσκεψης είπαν πως λύθηκαν οι παρεξηγήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία.
Μία δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των Θρησκευτικών που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ήταν αρκετή για να “λυθούν οι παρεξηγήσεις” έστω και προσωρινά τουλάχιστον.
Πρώτος εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος δήλωσε πως ήταν μία γόνιμη συνάντηση όπου λύθηκαν οι παρεξηγήσεις και δήλωσε πως η διδασκαλία των Θρησκευτικών θα συνεχιστεί με τα παλιά βιβλία, εννοώντας όχι τα νέα του Νίκου Φίλη, κάτι που αποτελεί μεγάλη νίκη της Εκκλησίας έναντι της κυβέρνησης.
Ωστόσο, λίγο αργότερα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης τόνισε πως ο διάλογος έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι όποιες παρεξηγήσεις λύθηκαν. Ωστόσο, αν και συμφώνησε με τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος πως θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία, ξεκαθάρισε πως τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών θα εφαρμοστούν γιατί η Πολιτεία καθορίζει τη διδακτέα ύλη.
Αυτή η δήλωση του Νίκου Φίλη προκάλεσε μία σύγχυση για το τί μέλλει γενέσθαι τελικά στο θέμα των θρησκευτικών και αυτό που προέκυψε από τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται και με τα παλιά βιβλία αλλά και τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών θα εφαρμοστούν.
Το σίγουρο είναι πως η κόντρα αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, όπου θα ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για το μάθημα των Θρησκευτικών και μέχρι να αποφασιστεί ποιό θα είναι το τελικό πρόγραμμα σπουδών για το συγκεκριμένο μάθημα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος που είχε και το ρόλο διαμεσολαβητή στην κόντρα, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής γιατί έγινε ένας γόνιμος διάλογος με την Εκκλησία και διευκρινίστηκαν οι παρεξηγήσεις. Όπως τόνισε, ο διάλογος θα συνεχιστεί και Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν ενωμένες.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
newsit.gr

Νίκος Φίλης: «Θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά»

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Αμέσως μετά από την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης δήλωσε:

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε, η Εκκλησία και η Πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Θα εφαρμοστούν. Είναι απόφαση, ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης. Βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανέμει τα περσινά βιβλία. Και όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα θρησκευτικά, θα αξιολογηθεί το μάθημα των θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα. Θα ακουστούν ξανά οι απόψεις και τις Εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.

ΔΗΜ: Συνεχίζετε με τα νέα προγράμματα φέτος κανονικά;

ΝΦ : Βεβαίως συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας αυτή τη στιγμή για το ζήτημα αυτό. Ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών. Αλλά επαναλαμβάνω: Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.

ΔΗΜ: Μιλήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΝΦ: Βεβαίως ,σε πολύ καλό κλίμα γιατί πάντοτε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του.

ΔΗΜ: Υπήρχε ένα κλίμα λίγο πριν τη συνάντηση ότι η Αρχιεπισκοπή ζητά το πάγωμα για ένα χρόνο. Υπήρξε συμβιβασμός σε αυτό το θέμα;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

ΝΦ: Επαναλαμβάνω, σε ποια σειρά ζητημάτων έγινε η συζήτηση. Από εκεί και πέρα απόψεις διάφορες υπάρχουν. Και από την πλευρά της Εκκλησίας και από την πλευρά της Πολιτείας.

ΔΗΜ: Φέτος τα βιβλία θα είναι αυτά που υπήρχαν;

ΝΦ: Ναι, μα έχουν διανεμηθεί από πέρσι, δεν έχουμε φτιάξει νέα βιβλία. Τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν από φέτος και θα γίνουν τα μαθήματα με βάση τα προγράμματα αυτά και θα αξιολογηθούν. Θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία. Δεν είπαμε ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο στη τάξη, πόσο μάλλον το μάθημα των θρησκευτικών. Θέλουμε να είναι πιο πλούσιο πιο έντονο το μάθημα θέλουμε να είναι μία αντίληψη βιωματικής διδασκαλίας, διαθεματικής διδασκαλίας. Πάντοτε, τηρώντας και τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο. Η πρώτη που αφορά την υποχρεωτικότητα του μαθήματος.  Η δεύτερη που αφορά να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και η τρίτη μία κατεύθυνση για τον Ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.

ΔΗΜ: Πάγωμα των προγραμμάτων σπουδών δεν υπάρχει;

ΝΦ: Σας είπα ότι εφαρμόζονται.

ΔΗΜ: Έχετε συμφωνήσει να υπάρξει κάποιος διάλογος αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία;

ΝΦ: Πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ’ όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.

ΔΗΜ: Κάποια σημεία των προγραμμάτων που έχει εκφράσει την ενόχληση της η εκκλησίας;

ΝΦ: Έχουν γραφτεί στον Τύπο αυτά.

ΔΗΜ: Κάποιοι λένε ότι δεν πήγε καλά η συνάντηση…

Ν.Φ: Δεν έχω αυτήν την εντύπωση, ούτε για τους ιεράρχες. Αντιθέτως, υπήρχε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα με τις διαφωνίες που ο καθένας τις έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε απόψεις. Ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού, της χώρας και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που και η Εκκλησία έχει και όχι μόνο η Πολιτεία.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις ...