Home / HEADER-NEWS / Έως πότε και πόσο μπορεί να διδάσκει ένας εκπαιδευτικός;

Έως πότε και πόσο μπορεί να διδάσκει ένας εκπαιδευτικός;

Δημοσιεύτηκε: 4:46 μμ Οκτώβριος 1st, 2016  


kathigitis
Η πολύ μεγάλη αύξηση που έγινε στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών την περίοδο της κρίσης (η αυτοδίκαιη απόλυση θα φτάσει σταδιακά το 2022, στο 67ο  έτος της ηλικίας!!! που σημαίνει ότι τα χρόνια υπηρεσίας θα είναι πάνω από 40!!!), θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές τάξεις να υπολειτουργούν, με κουρασμένους και γερασμένους δασκάλους, που θα αναγκάζονται να παίρνουν αλλεπάλληλες αναρρωτικές άδειες για να τα βγάλουν πέρα, γιατί διαφορετικά θα βγαίνουν με το φορείο από την αίθουσα διδασκαλίας!
Με τις υπερβολές που έγιναν εδώ και πολλές δεκαετίες στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα, με τις πρόωρες συντάξεις ακόμη και με 15 έτη υπηρεσίας, αλλά και με το κούρεμα των ταμειακών αποθεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά!
Είναι, όμως, πολύ κακό τις υπερβολές στα όρια ηλικίας των προηγούμενων δεκαετιών να τις διαδέχονται νέες υπερβολές προς τη διαφορετική κατεύθυνση! Γιατί μονίμως το συνταξιοδοτικό μας σύστημα να βρίσκεται στα άκρα;
Αφού, όμως, έτσι τα κατάφεραν οι κυβερνώντες, και αναγκάζουν το δάσκαλο να διδάσκει και μετά τα 35 χρόνια υπηρεσίας (θα είναι ήδη πάνω από 60 ετών!), είναι επιτακτική η ανάγκη, τουλάχιστον, να μειωθεί ουσιαστικά το διδακτικό του ωράριο, όπως προανέφερα, μέχρι να επανεξεταστεί το  θέμα του ορίου ηλικίας, γιατί η ίδια η ζωή είναι σίγουρο ότι θα το ξαναφέρει στο προσκήνιο! Οι δάσκαλοι που κρατούν σε καλό επίπεδο την ενεργητικότητά τους και μπορούν να είναι αποδοτικοί κι αποδεκτοί από τους μαθητές και τους γονείς μετά από 35 χρόνια διδακτικής υπηρεσίας, είναι ελάχιστοι, και μόνο ως εξαιρέσεις μπορούν να καταγραφούν.
Δεν είναι  δυνατόν, εν ονόματι της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, να διδάσκουν στα σχολεία  μας ηλικιωμένοι δάσκαλοι, κουρασμένοι δάσκαλοι, και με προβλήματα υγείας! Τι νόημα έχει; Οι δάσκαλοι θα σέρνονται στην αίθουσα διδασκαλίας, τα παιδιά θα την πληρώνουν, και τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από το Υπουργείο Οικονομικών (με την αύξηση του ορίου ηλικίας), θα δαπανώνται από το Υπουργείο Υγείας για την αποκατάσταση της υγείας των δασκάλων και από το Υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών για να καλύπτονται τα κενά που θα προκύπτουν από τις πολλαπλές αναρρωτικές άδειες! Δώρον άδωρον δηλαδή!….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


 

Ένα σχόλιο

  1. Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου

    Νομίζω ότι γενικά υπάρχουν ιδιορρυθμίες στα σχολεία μας. Υπάρχουμε και εμείς που μπήκαμε αργά ως μόνιμοι στα σχολεία για διάφορους λόγους. Ισχύουν βέβαια και σε μας η κούραση και τα προβλήματα υγείας, αλλά ίσως έχουμε λιγότερη κόπωση από διδακτικής πλευράς. Και επίσης έφυγαν πολλοί από τα σχολεία που μπορούσαν, και οι οποίοι είχαν μεγάλες προϋπηρεσίες . Ιδίως γυναίκες, που είναι και η πλειοψηφία του κλάδου μας. Επομένως αν κάνουν προσλήψεις το προσωπικό των εκπαιδευτικών θα ανανεωθεί. Και νομίζω ότι ήδη κατεβαίνουν κάπως οι ηλικίες. Όμως εγώ θα διεκτραγωδούσα και ότι δεν έγινε και δεν γίνεται σωστά η μετάδοση της σκυτάλης από γενιά σε γενιά.Επίσης αυτοί που φεύγουν, σε μεγάλο βαθμό, δεν νομίζω ότι δεν θα ήθελαν να μείνουν. Είναι το οικονομικό, αλλά και άλλες καταστάσεις μέσα στο σχολείο που τους υποχρεώνουν σε αποχώρηση. Αν λοιπόν θέλουμε να προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις θα πρέπει να αναλύουμε την πραγματικότητα καλύτερα.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...