Home / HEADER-NEWS / Διαμαρτυρία των Εκπαιδευτικών Τεχνικών Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ

Διαμαρτυρία των Εκπαιδευτικών Τεχνικών Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 9:24 μμ Οκτώβριος 3rd, 2016  


epal10

03/10/2016

Διαμαρτυρία των Εκπαιδευτικών Τεχνικών Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς(2016-17) ξεκίνησε με θριαμβολογίες  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, περί ομαλής λειτουργίας των σχολικών μονάδων (σε προσωπικό και σχολικά εγχειρίδια). Είναι γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές προσλήψεις κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ λιγότερες σε αναπληρωτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βέβαια κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αναφέρει ότι στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη αναπληρωτών τεχνικών ειδικοτήτων!!

Πολλοί αναπληρωτές-εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ περιμένουν με αγωνία όλο αυτό το διάστημα μια επίσημη ενημέρωση για τις προσλήψεις σε αυτές τις δομές αλλά δυστυχώς ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ούτε οι αιρετοί του ΚΥΣΔΕ συμμερίζονται την ταλαιπωρία εκατοντάδων εκπαιδευτικών που μαστίζονται από την ανεργία.

Η κατάσταση αυτή(καθυστέρηση στις προσλήψεις) δεν προέκυψε ξαφνικά φέτος, είναι πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων μιας και η τεχνική εκπαίδευση για πολλούς ιθύνοντες θεωρείται δεύτερης  κατηγορίας εκπαιδευτική δομή, όπως και οι μαθητές της.

Τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε ο νόμος για το νέο ΕΠΑΛ και υπήρξε πληθώρα ανακοινώσεων για μια νέα ουσιαστικά αναβαθμισμένη Επαγγελματική Εκπαίδευση και μάλιστα σε πρωταρχική προτεραιότητα για τη σημερινή ηγεσία. Συσκέψεις, δελτία τύπου, συνεντεύξεις, φυλλάδια για το νέο ΕΠΑΛ, για να βρισκόμαστε αρχές Οκτώβρη και οι μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Επαλ να αναμένουν ακόμα τους καθηγητές τους. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες στο Υπουργείο κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με τα κενά και την πορεία των προσλήψεων αναπληρωτών, οι προσλήψεις αλλάζουν συνεχώς ημερομηνίες κι εμείς οι αναπληρωτές -εκπαιδευτικοί με πολλά προσόντα, επαγγελματική πείρα και προσφορά αρκετών ετών στα δημόσια επαγγελματικά λύκεια απαξιωνόμαστε όλο και περισσότερο τη στιγμή που σε άλλες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία) επενδύουν στην επαγγελματική εκπαίδευση και στην εξειδίκευση.

Μάλλον οι κύριοι της κυβέρνησης και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας θεωρούν ότι η επαγγελματική εκπαίδευση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν απαιτεί στήριξη μιας και η οικονομία μας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Σε όλο το παραπάνω θολό τοπίο για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ θα πρέπει να προστεθούν και τα παρακάτω:

– τεχνητές υπεραριθμίες μονίμων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ που προέκυψαν από τις πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών

– συμπλήρωση ωραρίου σε 2-3 σχολικές μονάδες

– συγχώνευση σχολικών μονάδων

–  ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή

–  πίεση που ασκείται σε μαθητές και γονείς για αλλαγή  τομέων-ειδικοτήτων ανάλογα με τους καθηγητές της σχολικής μονάδας

-καθυστέρηση στην έγκριση ολιγομελών τμημάτων ή μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων ή ολόκληρων τομέων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κύριοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των επαλ δεν είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι! Η πλειοψηφία των  μαθητών είναι από λαϊκές οικογένειες που αναγκάζονται να δουλεύουν και να συνεχίζουν το στόχο τους για εργασία και μόρφωση περιμένοντας την πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών τους και αγωνίζονται όσο μπορούν για πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνοντας τον αγώνα τους σε σχολεία με ελλείψεις υποδομών, εκπαιδευτικών και καθυστερημένη διδασκαλία των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων.

Σε όλους αυτούς τους μαθητές και τις οικογένειές τους ελπίζουμε σύντομα το Υπουργείο έμπρακτα να πράξει τα δέοντα:

σε  άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών, ώστε να καλυφθούν τα κενά όλων των ειδικοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο

καμία συγχώνευση σχολικών μονάδων ή κατάργηση ολιγομελών τμημάτων

στήριξη των εργαστηριακών υποδομών

-αποστολή όλων των σχολικών εγχειριδίων στα σχολεία

-πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού

 

Οι αναπληρωτές Τεχνικών Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ

(ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19/20)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...