Home / Featured / Δεν καταργούνται οι πανελλαδικές. Φίλης: Όχι, αυτό ουδείς το λέει …

Δεν καταργούνται οι πανελλαδικές. Φίλης: Όχι, αυτό ουδείς το λέει …

Δημοσιεύτηκε: 12:19 πμ Οκτώβριος 16th, 2016  


exasantinmpalametisgnpmateuseis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Σε ερώτηση που έγινε στον Υπουργό Παιδείας στο πλαίσιο συνέντευξής του στη web τηλεόραση της ΑΥΓΗΣ για το αν θα καταργηθούν οι πανελλαδικές ο Νίκος Φίλης απάντησε Όχι, λέγοντας τα εξης:

«Όχι, αυτό ουδείς το λέει γιατί θα πρέπει να έχεις έναν τρόπο ώστε να επιλέγεις ποιος πάει σε ποια σχολή. Φέτος για παράδειγμα πέρασαν 7 στους 10 υποψηφίους σε κάποια σχολή στα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει θέμα δηλαδή ελεύθερης πρόσβασης. Στην πραγματικότητα μπαίνουν όλοι, 7 στους 10. Το ερώτημα είναι ποιος μπαίνει σε ποια σχολή και με ποια κριτήρια και αν αυτή η επιλογή γίνεται με ένα σύστημα εκτός σχολείου, όπως είναι το σημερινό σύστημα, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται από τη φροντιστηριακή εκπαίδευση.

Ή αν θα είναι ένα σύστημα στο οποίο θα αποδοθεί η ευθύνη επιλογής στα πανεπιστημία, υπάρχει και αυτή η πρόταση, αλλά δε συμφωνούμε, κάθε πανεπιστήμιο να ορίζει πόσους θα πάρει και με ποια κριτήρια, είναι ένα σύστημα που δημιουργεί φραγμούς για τα παιδιά ή αν θα δώσουμε στο λύκειο την ευθύνη για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, το οποίο σημαίνει επιλογή πολλών συστημάτων, δυνατοτήτων, δεν είναι μόνο ένα, υπάρχει διεθνής εμπειρία που μπορούμε να εξειδικεύσουμε στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι δε θέλουμε να βιαστούμε διότι αυτή η συζήτηση όταν γίνει από την πλευρά του υπουργείου με προτάσεις θα γίνει για να κλείσει και όχι για να ανοίξει. Τώρα είμαστε στην αρχή και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα καλέσει πολλούς εμπειρογνώμονες, κόμματα, για να κουβεντιάσουν τα ζητήματα αυτά.

Όσα λοιπόν έχουν γραφτεί δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις του υπουργείου καθώς δεν υπάρχει μια τελική άποψη του Υπουργείου για το θέμα της εισαγωγής στα ΑΕΙ».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...