Home / HEADER-NEWS / Η Δ.Ο.Ε. να κηρύξει καθημερινές στάσεις εργασίας στο Ολοήμερο 13.20 έως 14.00

Η Δ.Ο.Ε. να κηρύξει καθημερινές στάσεις εργασίας στο Ολοήμερο 13.20 έως 14.00

Δημοσιεύτηκε: 8:59 μμ Οκτώβριος 23rd, 2016  


    proodeftika

 Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

 

www.ekpaideutikareumata.gr

proodeutikareumata@gmail.com

www.facebook.com/reumata

 

Προς το Δ.Σ. της  Δ.Ο.Ε.

Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε.  Αλ. Δελμούζο

Όλους τους Συναδέλφους μας

 

 

22-10-2016

 

Η Δ.Ο.Ε. να κηρύξει καθημερινές στάσεις εργασίας στο Ολοήμερο 13.20 έως 14.00

Ανοιχτή επιστολή των Προοδευτικών Ρευμάτων Εκπαιδευτικών προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση  για τον «Ενιαίο τύπο Ολοήμερου» η ώρα της σίτισης θεωρείται ως διδακτική ώρα μόνο για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ορίζεται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνος λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος κι όχι για τους άλλους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκείνη την ώρα στο Ολοήμερο. Η παραπάνω ρύθμιση καταστρατηγεί το αυτονόητο δικαίωμα των εκπαιδευτικών αλλά και κάθε εργαζόμενου να θεωρείται, δηλαδή,  χρόνος εργασίας ο χρόνος κατά τον οποίο εργάζεται και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους  1566 και 2517 που ρυθμίζουν το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Π.Ε.

 

Εκτός από την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας η απόφαση του υπουργείου οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αφού για παράδειγμα σε ένα σχολείο με πέντε τμήματα ολοήμερου «χάνονται» κάθε ημέρα τέσσερις ώρες, 20 την εβδομάδα, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός λιγότερος στη σχολική μονάδα. Αυτός άλλωστε είναι και ο πραγματικός στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης  του υπουργείου Παιδείας.

 

Βέβαια, δεν είναι μια καινούρια απόφαση, αφού ισχύει εδώ και πολλά χρόνια,  και το θετικό είναι ότι η Δ.Ο.Ε. , οι Σύλλογοι , και οι παρατάξεις διαχρονικά συμφωνούν και έχουν σταθερές θέσεις για το θέμα. Ο Σύλλογος Αλέξανδρος Δελμούζος στο παρελθόν είχε κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Δ/νση και συναντήσεις με τους σχολικούς Συμβούλους χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία όπως και αρκετοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. με πρόσφατες αποφάσεις τους  καλούν τους συλλόγους διδασκόντων να προσμετρούν στα Ωρολόγια Προγράμματα του Ολοήμερου την ώρα της σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που επιβλέπουν τους μαθητές και τους σχολικούς συμβούλους να εγκρίνουν τα σχετικά προγράμματα και όχι να συμβάλλουν με την απόρριψή τους στο δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών από την Κυβέρνηση. Μια κίνηση που πολύ πιθανόν θα σκοντάψει στην άρνηση των αρμοδίων να υπογράψουν και να εγκρίνουν τα σχετικά προγράμματα επικαλούμενοι τη νομιμότητα , όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται.  Σε αυτό το ενδεχόμενο, συνάδελφοι, τι κάνουμε;

Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και θεωρώντας πως η  ώρα σίτισης, δεν είναι ώρα που οι εκπαιδευτικοί «παρευρίσκονται» όπως προβλέπεται για το νέο Ολοήμερο, και ότι αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία έχει χτιστεί όλο το νέο σχολείο των περικοπών του Φίλη με αντιπαιδαγωγικές, αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές  προεκτάσεις, προτείνουν:

 

Η Δ.Ο.Ε.  να κηρύξει καθημερινές στάσεις εργασίας από τις 13.20 έως και 14.00  για τους εκπαιδευτικούς που δεν τους  προσμετράται η ώρα αυτή , μέχρι το υπουργείο να ανακαλέσει την Υ.Α. έτσι ώστε να χορηγούνται οι ώρες σίτισης και σε αυτούς τους συναδέλφους .

 

Αυτή η αγωνιστική κινητοποίηση  θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς

  1. Να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματά τους
  2. Να αγωνιστούν δυναμικά για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών Φίλη και Κυβέρνησης
  3. Να φανούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους αναπληρωτές που περιμένουν την πρόσληψή τους
  4. Να αναδείξουν στην κοινωνία και στους γονείς τους πραγματικούς στόχους του σχολείου Φίλη που δεν είναι άλλος από την εξοικονόμηση κονδυλίων, σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  5. Να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα του Ολοήμερου Σχολείου διανέμοντας ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς. (Πώς αλήθεια οι μαθητές του Ολοήμερου θα υιοθετήσουν «κουλτούρα» μελέτης, και ειδικά οι μαθητές των πρώτων τάξεων, όταν για κάθε ώρα και κάθε μέρα, θα τα διδάσκει διαφορετικός δάσκαλος!)

Θεωρούμε απαραίτητο να θυμίσουμε ότι ανάλογες στάσεις εργασίας είχαν αποφασιστεί από τη Δ.Ο.Ε.  αλλά  και από πολλούς Συλλόγους στο παρελθόν με επιτυχία όπως όταν προσπαθούσε το υπουργείο να καθιερώσει την Πρωινή Ζώνη στα Νηπιαγωγεία ή όταν καλούσαν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι διδασκόντων και οι ομάδες που είχαν οριστεί με το «εντέλλεστε» των Διευθυντών για την αξιολόγηση. Στάσεις εργασίας που ο Σύλλογος μας και η πλειοψηφία των συνάδελφων  μας υιοθέτησαν με επιτυχή αποτελέσματα.

Επιπλέον η αγωνιστική αυτή δράση θα είναι αποτελεσματική αφού το οικονομικό κόστος των εκπαιδευτικών θα είναι μικρό (μία ώρα στάσης, κατά μέσο όρο, την εβδομάδα για κάθε εκπαιδευτικό) ενώ τα αποτελέσματα της κινητοποίησης σημαντικά.

Για την μεγαλύτερη επιτυχία της δράσης προτείνεται

  1. Η αγωνιστική κινητοποίηση να ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν από την έναρξή της. Έτσι θα δοθεί ο χρόνος για να ενημερωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς για την αναγκαιότητα πραγματοποίησής της και για τη σημασία της επιτυχίας της
  2. Μέσα στην εβδομάδα προετοιμασίας της να διανεμηθεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς «Ανοιχτή Επιστολή» της Δ.Ο.Ε.
  3. Να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ως μια ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

 

 

Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...