Home / HEADER-NEWS / Και σ’ ανώτερα κ. Φίλη. Στην κομπίνα πήρατε το 20 του κ. Τσίπρα!

Και σ’ ανώτερα κ. Φίλη. Στην κομπίνα πήρατε το 20 του κ. Τσίπρα!

Δημοσιεύτηκε: 7:01 πμ Οκτώβριος 4th, 2016  


letter

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Κόρακα και Παπαναστασίου

Τηλέφωνο – Φαξ: 2108319372    

 e-mail: sylaristo@gmail.com

https://www.sylaristotelis.com

                                                                                                                          Αθήνα, 29-9-2016

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας

Θέμα: Και σ’ ανώτερα κ. Φίλη. Στην κομπίνα πήρατε το 20 του κ. Τσίπρα! Εντελώς παράνομη η μη προσμέτρηση της ώρας της σίτισης σε όλους τους εκπαιδευτικούς! Τι πρέπει να κάνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι εκπαιδευτικοί

 

Με βάση:

 • το νόμο 1566/1985, άρθρο 13, παρ. 8,
 • το νόμο 2517/1997, που καθορίζουν το διδακτικό και το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών
 • τη νομολογία που καθορίζει τι θεωρείται διδακτικό ωράριο
 • την ΥΑ για το Νέο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού που περιλαμβάνει τη σίτιση ως κανονική διδακτική ώρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα και γι’ αυτό την προσμετρά ως διδακτική για τον υπεύθυνο της ημέρας στο ολοήμερο
 • καθώς και τη νομοθεσία για το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα

 

γίνεται φανερό ότι το εδάφιο της ίδιας ΥΑ που καλεί να μην προσμετρηθεί η ώρα της σίτισης για το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό που έχει υποχρεωτικά την ώρα της σίτισης στην ευθύνη του μαθητές, καθίσταται εντελώς παράνομο.

 

Θεωρούμε κρίσιμης σημασίας ζήτημα να μην επιτρέψουμε να καθιερωθεί η παρανομία αυτή που αυξάνει άμεσα το διδακτικό μας ωράριο χωρίς να το λέει. Αν επιτρέψουμε την παγίωση μιας παράνομης οδού για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, δίνουμε τη δυνατότητα στο κράτος και στις κυβερνήσεις να κάνουν κατάφωρη παραβίαση του με τερτίπια και να καλύπτουν έτσι τα κενά, με μετακινήσεις μόνιμου προσωπικού, με απολύσεις αναπληρωτών και φυσικά χωρίς προσλήψεις. Αν αποδεχτούμε σήμερα αυτό, αύριο θα έρθει ένα διάλλειμα ακόμα και μια 5λεπτη αύξηση της διδακτικής ώρας στο πρωινό πρόγραμμα αυτή τη φορά και θα εξασφαλίσουν άλλη μία ώρα αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου και μερικές χιλιάδες ακόμα πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς. Άλλωστε, αυτό ακριβώς έκανε και με την ΥΑ στο ολοήμερο πρόγραμμα. Εξαφάνισε μία διδακτική ώρα γιατί αύξησε τα διαλλείμματα, αύξησε τη διάρκεια των διδακτικών ωρών, κι αφαίρεσε 15′ λεπτά από το συνολικό πρόγραμμα! Ενώ το σχολικό πρόγραμμα ήταν 8.10-16.15 και υπολογίζονταν ως 10 διδακτικές ώρες, τώρα είναι 8.10-16.00 και είναι 9 διδακτικές ώρες. Και σ’ ανώτερα κ. Φίλη. Στην κομπίνα πήρατε το 20 του κ. Τσίπρα!

 

Με βάση τα παραπάνω, καθώς και τις συλλογικές αποφάσεις του σωματείου μας και της ΔΟΕ, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να υπολογίζουν την ώρα της σίτισης σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται με αυτή.

 

Συγκεκριμένα:

 

 1. Συνεδριάζει ο σύλλογος διδασκόντων με θέμα την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος και υπολογίζει την ώρα της σίτισης για όλους τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται με αυτή.
 2. Φτιάχνει το πρόγραμμα του σχολείου με βάση τον υπολογισμό αυτών των ωρών και το αναπτύσει όσες ώρες δύναται με βάση και τις συλλογικές μας αποφάσεις.
 3. Το καταθέτει στο/η σχολικό/ή σύμβουλο
 4. Ταυτόχρονα, καταθέτουμε όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί αίτηση που θα ετοιμάσει το σωματείο και θα σταλεί άμεσα στα σχολεία, προς το διευθυντή εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας και τη/ο σχολική/ό σύμβουλο. Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να μην αποδέχεται προφορικές εντολές και να ζητά έγγραφες ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

 

Για πιο αναλυτική ενημέρωση, καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, και οπωσδήποτε έναν από κάθε Δημοτικό Σχολείο, την Τρίτη 4/9, στις 5.30 μ.μ. στο 144ο ΔΣ Αθηνών (Χατζηαποστόλου και Μετοχίτη, μετρό Σεπολίων). Επισυνάπτουμε και την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ήδη, από τη συνάντησή μας με τους σχολικούς συμβούλους, μαζί με το Σύλλογο «Αθηνά», ξεκαθαρίσαμε:

 • τα προγράμματα που κατατατέθηκαν είναι εντελώς πρόχειρα και προσωρινά
 • οι σύλλογοι θα συνεδριάσουν για τη συλλογική και νεώτερη διαμόρφωση των προγραμμάτων
 • δεν μπορεί να παρεμποδίζεται η έκφρασης της βούλησης των συλλόγων διδασκόντων επί των ωρολογίων προγραμμάτων στα οποία τηρείται το ωράριο ούτε να παρεμποδίζεται η υποβολή τέτοιων προγραμμάτων προς θεώρηση
 • οι όποιες αιτιάσεις για τα προγράμματα ή οι οδηγίες για υπέρβαση του ωραρίου, ανά σχολείο ή ανά συνάδελφο οφείλουν να είναι έγγραφες και ενυπόγραφες, γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε κάθε δικαίωμά μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

 

                                         Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα      


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...