Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 29/06/2022, 03:06


Home / Featured / Και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Εικαστικών μαθημάτων (ΠΕ08) προσέφυγαν στο ΣτΕ

Και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Εικαστικών μαθημάτων (ΠΕ08) προσέφυγαν στο ΣτΕ

Δημοσιεύτηκε: 11:04 μμ Οκτώβριος 23rd, 2016  


pentexiliadespistoseisstinprotovathmia

Η ποιότητα και η αξιοκρατία στην εκπαίδευση ως συνταγματική υποχρέωση

Σύμφωνα με τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης, η διδασκαλία είναι ο τομέας  εκείνος της παιδαγωγικής διαδικασίας που αφορά τους χειρισμούς του εκπαιδευτικού για μετάδοση, για εκμάθηση γνώσεων και άσκηση δεξιοτήτων. Η δε εκπαίδευση των εκπαιδευτικών πρέπει να καλύπτει τρεις ισότιμους τομείς, τον τομέα της παιδαγωγικής κατάρτισης, τον τομέα των σπουδών για τα αντικείμενα διδασκαλίας και τον τομέα της πρακτικής άσκησης. Δεν γίνεται λοιπόν ο εκπαιδευτικός να προσεγγίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των μαθητών, όταν ο ίδιος δεν τις έχει σπουδάσει. Τούτο προκύπτει και από τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής.

Η καλλιτεχνική παιδεία είναι σημαντική για το παιδί και τη σταδιακή ανάπτυξη του μέσα από τις φερόμενες Εικαστικές και Εφαρμοσμένες τέχνες . Τα καλλιτεχνικά του τότε, εξελίχθησαν στο μάθημα των  Εικαστικών του σήμερα στο όποιο ο μαθητής με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό δημιουργεί κάτι εκ του μηδενός και προάγεται βιωματικά στην επόμενο στάδιο εξέλιξης του. Οι καταρτισμένοι επιστήμονες Τέχνης με σπουδές 5ετους φοιτήσεως σε Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα Τέχνης με πλήρη Παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια δύναται να διδάξουν το μάθημα της Εικαστικής Παιδείας στα σχολεία τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  113 ενστάσεις κατά των πινάκων Μη Δεκτών υποψηφίων για του Συμβούλους Εκπαίδευσης

Η Υπουργική Απόφαση για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, δίνει τη δυνατότητα διδασκαλίας των μαθημάτων των Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70 (δασκάλους), παραγνωρίζοντας αφενός και πρωτίστως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών σε παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, απαξιώνοντας αφετέρου τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν εδώ και χρόνια το ελληνικό δημόσιο σχολείο και καταστρατηγώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Επίσης, στη βάση της εφαρμογής της ίδιας απόφασης, παρατηρείται εφέτος εντονότερα από ποτέ το φαινόμενο μη ύπαρξης διαφάνειας, αν όχι στρέβλωσης, ως προς τη δήλωση των υπαρχόντων κενών από τις περιφερειακές, τοπικές μέχρι και τις κεντρικές διοικητικές βαθμίδες του ΥΠΕΘ, γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια τα προαναφερθέντα μαθήματα να διδάσκονται σε ορισμένα σχολεία της επικράτειας από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σε άλλα όχι.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Περισσότερες Ειδικότητες στα ΔΙΕΚ - Αυξημένες θέσεις για τους υποψήφιους

Το μάθημα των Εικαστικών και κατ΄ επέκταση και των άλλων Τεχνών, οφείλει το Υπουργείο να το σεβαστεί και επιπλέον να καλύψει τις ανάγκες του για πλήρη εξοπλισμένα εργαστήρια στα σχολεία, Εφαρμοσμένες Τέχνες, εμπλουτισμένα βιβλία και υλικά καθώς και το σωστό καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

Για τους λόγους αυτούς έχει υπάρξει μαζική κινητοποίηση του κλάδου μας, καθώς και των αντίστοιχων κλάδων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, που πλήττονται από την ΥΑ, οι οποίοι απέστειλαν ήδη εξώδικες προσκλήσεις διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο αλλά και προς   πάσες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας, εκ τρίτου δε, έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της ως άνω ΥΑ.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς, ότι δεν θα μείνουμε πλέον άπραγοι, αλλά θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους με κάθε νόμιμο τρόπο την κατάργηση της ως άνω ΥΑ. Απαιτούμε δε απόλυτη διαφάνεια και θα παραμείνουμε στις επάλξεις με κάθε νόμιμο μέσο για να αρθούν οι διαπιστωμένες στρεβλώσεις και οι μαθητές να έχουν την εκπαίδευση που τους αξίζει.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...