Home / Featured / Ξεκινάει η εβδομάδα των προσλήψεων αναπληρωτών εν μέσω τεχνητών πλεονασμάτων

Ξεκινάει η εβδομάδα των προσλήψεων αναπληρωτών εν μέσω τεχνητών πλεονασμάτων

Δημοσιεύτηκε: 10:55 μμ Σεπτέμβριος 4th, 2016  


ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΧΡΗΣΤΟΣΤου Χρήστου Κάτσικα

                Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς η α’ φάση προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα.

                Η α’ φάση των προσλήψεων αφορά την γενική και ειδική αγωγή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

               Η α’ φάση η οποία μπορεί να φτάσει στις 14.000 προσλήψεις για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες τα τμήματα υποδοχής για τα παιδιά προσφύγων θα απορροφήσουν 800 συνολικά αναπληρωτές οι οποίοι ια προσληφθούν στην β’ φάση, στα τέλη Σεπτέμβρη.

               Σύμφωνα με τον αιρετό της Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρη Μπράτη, ως τη Δευτέρα το μεσημέρι θα αποσταλούν τα κενά δασκάλων-νηπιαγωγών και όλων των ειδικοτήτων ΠΕ στο υπουργείο, με στόχο να πραγματοποιηθεί η α’ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών την Τρίτη 6 του Σεπτέμβρη.

Εξυπακούεται ότι ως τότε θα πρέπει να έχει γίνει η κύρωση των πινάκων από το ΑΣΕΠ.

               Η κατανομή των πιστώσεων ανά κλάδο θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα και θα είναι συνάρτηση των κενών που υπάρχουν και του ποσοστού που θα καλυφθεί.

               Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί για ΠΕ και ΔΕ για γενική και ειδική αγωγή, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό φτάνουν τις 21.000.  Εξ αυτών 15.000 από το ΕΣΠΑ 3.000 από κρατικό προϋπολογισμό και 3.000 από το ΠΔΕ.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την πρόσληψη αναπληρωτών. Τι ισχύει για τις ιατρικές γνωματεύσεις

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

                    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας 92.850 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις αιτήσεις τους για εργασία ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι.

                Όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων είχαμε για τους φιλολόγους (21.942), τους δασκάλους (13.450) και τους νηπιαγωγούς (11.123).

                Παράλληλα 7.274 εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών έκαναν αίτηση. Συγκεκριμένα έγιναν 3807 αιτήσεις εκπαιδευτικών Αγγλικής ΠΕ06.00, 1708 αιτήσεις εκπαιδευτικών Γαλλικής ΠΕ05.00, 1301 αιτήσεις εκπαιδευτικών Γερμανικής ΠΕ07.00, 329 αιτήσεις εκπαιδευτικών Ιταλικής ΠΕ34.00 και 129 αιτήσεις ΠΕ40.00 εκπαιδευτικών Ισπανικής.

               Για να υπάρχει μια εικόνα της αναλογίας αιτήσεων – προσλήψεων ας δούμε τι συμβαίνει στο έμα αυτό για παράδειγμα με την πολυπληθέστερη ειδικότητα, τους φιλόλογους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου οι αιτήσεις τους φέτος έφθασαν τις 21.942 έναντι των 20.765 το σχολικό έτος που πέρασε. Είχαμε δηλαδή 1.177 νέες σε μια ειδικότητα όπου οι προσλήψεις έφθασαν πέρσι σε 830 περίπου, δηλαδή, περίπου 20.000 δεν εργάστηκαν ως αναπληρωτές. Τη νέα σχολική χρονιά θα προσληφθούν και φιλόλογοι για την εκπαίδευση των προσφύγων, ωστόσο την ίδια ώρα θα απαιτούνται λιγότεροι φιλόλογοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από πέρσι καθώς έχουμε μείωση των ωρών των φιλολογικών μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΓΙΑ ΠΡΌΣΛΗΨΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Ή ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Ενδεικτικά)

ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ

21942

Δάσκαλοι

13450

Νηπιαγωγοί

11123

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ

5621

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

4983

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

3971

ΑΓΓΛΙΚΗΣ

3807

ΦΥΣΙΚΟΙ

3126

ΘΕΟΛΟΓΟΙ

2555

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

1908

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

1828

ΓΑΛΛΙΚΗΣ

1708

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

1461

ΧΗΜΙΚΟΙ

1367

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ

1301

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

1187

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

1171

ΒΙΟΛΟΓΟΙ

1150

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

               Την ίδια ώρα τα σχολεία ανοίγουν φορτωμένα παλιά και νέα προβλήματα που γεννήθηκαν και γεννιώνται στο έδαφος των επιλογών των μνημονιακών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Επτά χρόνια διάλυσης του δημόσιου σχολείου, είναι το αντίτιμο από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που, σε κάθε περίπτωση παρουσιάζονται ως «μονόδρομος». Υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, πολυπληθή τμήματα, εκπαιδευτικό προσωπικό μετακινούμενο σε πολλά σχολεία, συνεχείς  αλλαγές σε ταξικότερη κατεύθυνση στο περιεχόμενο σπουδών, ανυπαρξία διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών κλπ.

                Την περασμένη χρονιά το Υπουργείο «πέτυχε» -καταργώντας τους υπεύθυνους εργαστηριών, μειώνοντας τις ώρες μαθημάτων στο γυμνάσιο, αλλάζοντας τα ωρολόγια προγράμματα και τις αναθέσεις στα ΕΠΑΛ κ.ά.- να δημιουργήσει παντού πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς ως συνέχεια στη συγχώνευση 2.000 σχολικών μονάδων την περίοδο που υπουργός Παιδείας ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και στη 2ωρη αύξηση του ωραρίου, που επέβαλε ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος με βάση τα μνημόνια το 2013 για να εξοικονομηθούν χρήματα από τον πενιχρότατο προϋπολογισμό για τη παιδεία.

               Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες, το Υπουργείο αποφάσισε να αποστείλει εγκύκλιο για την τοποθέτηση των «πλεοναζόντων» στη διάθεση της διοίκησης της εκπαίδευσης και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία σε 2 μόλις μέρες!

               Το ζήτημα-στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας είναι απλό, θέλει να αποσπάσει τη συναίνεση της κοινής γνώμης σε μια πλασματική εικόνα ότι «θα λειτουργήσουν τα σχολεία δίχως προβλήματα» φέρνοντας τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων, αφού ως 2/9 θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι τοποθετήσεις και 5/9 να έχουν σταλεί κενά και πλεονάσματα στις Περιφέρειες.

                Κι αυτά ανεξάρτητα από την πραγματικότητα, δηλαδή ότι πολλοί εκπαιδευτικοί θα περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο για καιρό, οι μαθητές μέχρι το Νοέμβριο θα αλλάζουν καθηγητές, σε ένα μήνα τα σχολεία θα ψάχνουν προσωπικό να καλύψουν τα νέα κενά που θα έχουν προκύψει, ότι είναι αδύνατον για τα ΕΠΑΛ να έχουν τελειώσει τις εγγραφές τους 15-16/9 κλπ

Τι ισχύει για την τοποθέτηση των αναπληρωτών στα σχολεία. Δείτε όλη τη νομοθεσία


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...