Home / HEADER-NEWS / Μητσοτάκης – Θα ακυρώσουμε όλες τις «αντιμεταρρυθμίσεις»

Μητσοτάκης – Θα ακυρώσουμε όλες τις «αντιμεταρρυθμίσεις»

Δημοσιεύτηκε: 9:02 μμ Σεπτέμβριος 18th, 2016  


mitsotakis

ΔΗΜ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Κύριε Πρόεδρε, να πάω λίγο στο θέμα της Παιδείας που σας αρέσει ιδιαίτερα να συζητάτε. Πρόσφατα σε μια εκδήλωση, σε μια παρουσίαση βιβλίου, είπατε ότι δυστυχώς οι δανειστές και τα Μνημόνια δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το ζήτημα της Παιδείας. Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του μείγματος συμφωνίας που λέτε και στις τολμηρές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβετε, θα βάζατε ως στόχο η Παιδεία να βγει από το Μνημόνιο;

Ευχαριστώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όταν έκανα αυτή την αναφορά, εννοούσα ότι πολλές φορές μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα υπάρχει μια ίσως και ολίγον στενόμυαλη προσέγγιση για το ποιες είναι οι πραγματικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, που πρέπει να κάνουμε σε συνδυασμό, προφανώς, με την αναδιάταξη του Κράτους. Αλλά αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που αφορά όλα τα πεδία της πολιτικής.

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε εμείς να επιτρέψουμε η Παιδεία να συνεχίσει στον κατήφορο στον οποίο την οδηγεί αυτή η Κυβέρνηση. Θα έχουμε την ευκαιρία σε 10 μέρες από τώρα να έχουμε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα της Παιδείας, όπου θα αναφερθώ πιο εκτενώς στο σχέδιό μας, στο πρόγραμμά μας για την Παιδεία.

Πρωτίστως, στο πρόγραμμά μας θέλω να τονίσω το σχέδιο μας για το Δημόσιο σχολείο και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα κουραστώ να υπερασπίζομαι το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή.

Για αυτό και θεωρώ αδιανόητη την υπονόμευση της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μια εμμονική Κυβέρνηση.

Αλλά η ιδιωτική εκπαίδευση αφορά στο 10% των Ελλήνων. Το υπόλοιπο 90% είναι απολύτως εξαρτημένο από το Δημόσιο σχολείο. Και το Δημόσιο σχολείο ήταν και πρέπει να παραμείνει ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας στην ελληνική κοινωνία, όπως ήταν πάντα. Γιατί τι παραπάνω μπορούσε να προσδοκά ένα φτωχό παιδί από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας από το να σπουδάσει, να πάει σε ένα καλό σχολείο, να εργαστεί και με αυτό τον τρόπο να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τη ζωή του; Ναι, χρειαζόμαστε πολύ καλύτερα σχολεία από αυτά που έχουμε. Χρειαζόμαστε καλύτερα πανεπιστήμια από αυτά που έχουμε.

Χρειάζεται να δώσουμε συστηματική και μεθοδική έμφαση στην προσχολική αγωγή, εξ ου και η δέσμευση, η μόνη δέσμευση που ανέλαβα χθες, στο ζήτημα αυτό. Γιατί; Διότι ξέρουμε ότι οι ανισότητες, δημιουργούνται, πολλές φορές, στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης ενός παιδιού. Μέχρι τα 6. Για αυτό και όλα αυτά τα ζητήματα είναι στην πρώτη προτεραιότητα της δικής μας πολιτικής.

Εμείς θέλουμε μία Παιδεία, η οποία  να είναι επίκεντρο και φυτώριο αριστείας, να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω, να μπορεί να δίνει την ευκαιρία στους καλούς μαθητές πραγματικά να διακριθούν.

Και βέβαια να επαναλάβω, και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά περισσότερα, σε δέκα μέρες από τώρα, στη Βουλή, τη δέσμευσή μου. Θα ακυρώσουμε αμέσως, εδώ θα μπορούσα να πω και με ένα νόμο, όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις που αφορούν πρωτίστως το Δημόσιο πανεπιστήμιο και το ξήλωμα του νόμου 4009, που παρά τις όποιες ατέλειές του, ήταν ένας Νόμος που σηματοδότησε μία τολμηρή μεταρρύθμιση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΗ

Αλλαγές στη διαδικασία μόνιμων διορισμών και 15 αντιμεταρρυθμίσεις.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...