Home / HEADER-NEWS / Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας στον αγιασμό του 132ου Δημοτικού Σχολείου στην Γκράβα

Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας στον αγιασμό του 132ου Δημοτικού Σχολείου στην Γκράβα

Δημοσιεύτηκε: 12:29 μμ Σεπτέμβριος 12th, 2016  


grava

Νίκος Φίλης: Σχολείο ισότητας και ποιότητας

«Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις καταγωγής, φύλου, και ηλικίας» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, στον αγιασμό του 132ου Δημοτικού Σχολείου στην Γκράβα όπου παραβρέθηκε μαζί με το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ο κ. Φίλης στην ομιλίας του προς τους μαθητές, δασκάλους και γονείς ανέφερε:

«Εύχομαι καλή χρονιά, στα πρωτάκια πρώτα-πρώτα, να έχουν μία νέα εμπειρία, τη χαρά της μάθησης. Να χαιρετήσω επίσης τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι το στήριγμα του σχολείου με την προσφορά τους και το παράδειγμα τους και τους γονείς που είναι σήμερα μαζί μας.

Η φετινή χρονιά μπορεί να είναι, κι αυτό επιδιώξαμε ως Υπουργείο, μια μέρα χαράς για όλα τα σχολεία. Να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα, όλα τα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία τους από την πρώτη μέρα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το Δημόσιο σχολείο, όπως είναι εδώ το σχολείο το δικό σας, πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Να μην κάνει διακρίσεις ακόμα και με τις παραλήψεις του.

Φέτος σε όλη την Ελλάδα, αναβαθμίζουμε το δημόσιο σχολείο. Δεν υπάρχουν προνομιούχα και μη προνομιούχα παιδιά. Όλα τα παιδιά, σε όλα τα Δημοτικά, σε όλη την Ελλάδα θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα με νέα μαθήματα, πλούσιο και ταυτοχρόνως να δίνει τη δυνατότητα, μετά το πέρας των μαθημάτων, σε όσα παιδιά θέλουν να παραμένουν στο Ολοήμερο σχολείο. Αυτό είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας και ταυτοχρόνως ο εμπλουτισμός του σχολείου με νέα μαθήματα είναι μία έμπρακτη κίνηση ποιότητας.

Τέτοιο σχολείο θέλουμε όλοι, τέτοιο ποθούν και οι δάσκαλοι και οι γονείς. Ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας. Κι επιτρέψτε μου, παίρνοντας αφορμή από τη σημερινή συνάντηση, να σας πω ότι το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις καταγωγής, διακρίσεις θρησκείας, διακρίσεις φύλου. Το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη. Από την πλευρά μας και απ’ την πλευρά του πιστεύω είναι μια συμβολική κίνηση. Θέλουμε να τονίσουμε ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία να έχει δραστηριότητες πλούσιες εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές που πρέπει να γίνονται μόνο με τη συνέργεια του σχολείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο Δήμο της Αθήνας έχουμε περιπτώσεις Ανοιχτών Σχολείων. Αυτό σχεδιάζουμε λοιπόν, ένα Ανοιχτό σχολείο για όλα τα παιδιά ανοιχτό στην Κοινωνία.

Δηλώσεις Νίκου Φίλη προς του δημοσιογράφους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινάνε τα σχολεία χωρίς κενά με παράπονα όμως από τις ομοσπονδίες για την τοποθέτηση των ειδικοτήτων και των αναπληρωτών.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Σήμερα είναι μία μέρα χαράς για τα σχολεία. Μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω ένα χαιρετισμό προς όλους, τα παιδιά, τους δασκάλους, τους γονείς και να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όλα τα δυνατά βήματα ,ώστε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στο στόχο για ένα σχολείο που είναι μια ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας.

Φέτος για πρώτη φορά σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας αναβαθμίζεται το ολοήμερο σχολείο και έχουμε νέα μαθήματα, ειδικότητες και δασκάλους, που τα διδάσκουν, όπως καλλιτεχνικά, ξένη γλώσσα από την πρώτη δημοτικού σε όλα τα σχολεία. Θα έχουμε επίσης πληροφορική, θεατρική αγωγή. Θα είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είναι λοιπόν μία μεγάλη μέρα σήμερα γιατί έχουμε ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, πιο πλούσιο. Όλα τα άλλα ζητήματα τα συζητούμε και με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Διευρύνουμε αυτές τις δυνατότητες, είναι επιλογή μας, προτεραιότητα μας το δημόσιο σχολείο. Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι και χωρίς να προτρέχουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκπαιδευτικοί λένε ότι εξοικονομήσατε ώρες και με αυτόν τον τρόπο καλύψατε τα κενά των καθηγητών και των δασκάλων.

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι σήμερα κρίνουν οι γονείς και οι μαθητές. Δεν εξοικονομήσαμε ώρες, όπως λέτε, αλλά αυξήσαμε τις ώρες διότι σε όλη την Ελλάδα πια θα υπάρχει ένα σχολείο ενιαίου τύπου. Όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα αστικά κέντρα θα έχουν μαθήματα καλλιτεχνικά, αγγλικά, πληροφορική, θεατρική αγωγή από την Πρώτη Δημοτικού. Οι όποιες επιλογές γίνανε όχι για να υπάρξει μείωση των ωρών και εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Το επτάωρο κάθε μέρα σε ορισμένα σχολεία της χώρας, στο 1/3 των δημοτικών, είχε κατά τη γνώμη μας αρνητική επίπτωση. Ήταν μία υποβαθμισμένη έβδομη ώρα που δεν μπορούσαν τα παιδιά να αφομοιώσουν πολλά πράγματα. Δεν θέλουμε λοιπόν αντιπαιδαγωγικού τύπου επιλογές, θέλουμε επιλογές που να σέβονται το παιδί και να το βοηθούν να χαίρεται τη γνώση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την προηγούμενη ιδιότητα σας, θέλω να απευθύνω το εξής, πως κρίνεται το γεγονός ότι οι τέσσερις εφημερίδες δεν μπόρεσαν να απευθύνουν λόγο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τον κύριο Πρωθυπουργό;

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα, αλλά νομίζω ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων ο οποίος ρώτησε χθες. Πάντοτε πιστεύω ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να απευθύνουν τις ερωτήσεις, όμως στο πλαίσιο του χρόνου που διατίθεται.

Σας ευχαριστώ και καλή χρονιά σε όλους».

ΠΑΝΗΓΥΡΊΖΟΥΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ 8.000 ΑΠΟ ΤΑ 21.000 ΚΕΝΑ

«Τα νέα ολοήμερα σχολεία- Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες»

 «Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας! Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις. Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους δασκάλους στις τάξεις. Το αυτονόητο βεβαίως, που όμως το είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια» αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα σχολική χρονιά.

«Μπορούμε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς γιατί έγιναν πολλά» αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ειδικότερα:

«Τα νέα ολοήμερα σχολεία- Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.

Η ειδική αγωγή αναβαθμίζεται για πρώτη φορά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ξεκίνησαν από τα ειδικά σχολεία. Ιδρύονται νέα τμήματα ένταξης.

Με τις αλλαγές στα Γυμνάσια δίνεται βάρος στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία, μειώνεται ο χρόνος ανούσιων εξετάσεων ενώ παράλληλα υποστηρίζονται οι αδύνατοι μαθητές και μαθήτριες με τα νέα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου. Τα ΕΠΑΛ, μετά την επαναπρόσληψη εδώ και ένα χρόνο των απολυμένων εκπαιδευτικών, λειτουργούν φέτος με νέα δομή και νέες ειδικότητες, με στόχο να καλύψουν πραγματικές επαγγελματικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών .

Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου τερματίζεται η αυθαιρεσία και επαναφέρεται η έννοια του «σχολείου» στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια».

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά» επισημαίνει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «θα συνεχίσει τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα της αναγκαίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με στόχο τη διασφάλιση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα».

«Θα συνεχίσουμε» τονίζεται επιπλέον «να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την αναβάθμιση του σχολείου, για το σπάσιμο της λιτότητας, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...