Home / HEADER-NEWS / Ενημέρωση για τυχόν αυθαιρεσίες στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών

Ενημέρωση για τυχόν αυθαιρεσίες στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 12:42 μμ Σεπτέμβριος 8th, 2016  


Ενημέρωση για ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης

Σχόλιο: Καλημέρα, τώρα που ξεκίνησαν οι «διορισμοί» αναπληρωτών θα ήθελα να ενημερώσω μέσω του site σας συναδέλφους, ειδικής και γενικής αγωγής, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για ορισμένες αυθαιρεσίες που μπορεί να συναντήσουν.

Σας στέλνω το κείμενο, προς δημοσίευση και τα υπάρχουν και αντίστοιχα έγγραφα.

Αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μου για να τα στείλω

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Σαββίδου Κατερίνα

«Προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι αναπληρωτές (κυρίως της Ειδικής Αγωγής, αλλά και της Γενικής), που θα προσληφθούν σε σχολεία της ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης (Β’ Θεσσαλονίκης), θα ήθελα να γνωστοποιήσω ορισμένα θέματα που προέκυψαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2015-2016).

Κατά την τοποθέτηση αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής (σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 14124/14-10-2015 ΑΠΟΦΑΣΗ, με θέμα: «Τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) πλήρους ωραρίου σε σχολικές μονάδες ΕΑΕ και σε τμήματα ένταξης της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για το διδακτικό έτος 2015-16», η οποία και επισυνάπτεται), παρατηρήθηκαν συνδυασμοί σχολείων που δεν είναι σύμφωνοι με την κείμενη νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, στην παραπάνω ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρεται ότι οι τοποθετήσεις γίνονται με βάση τις διατάξεις του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167/τ. Α’/30-9-85) «Δομή και λειτουργία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο αυτό και ειδικότερα στο άρθρο 14 και στις παραγράφους 14 και 21, αναφέρεται ρητά ότι: «αν οι διδάσκοντες δεν συμπληρώνουν του υποχρεωτικό ωράριο στο σχολείο που υπηρετούν, διατίθενται, μερικά ή ολικά σε άλλα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης … τα οποία λειτουργούν στον ίδιο ή γειτονικό δήμο» (άρθρο 14) και «οι διατάξεις των παραγράφων…13 έως 20 αυτού του άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και για τους προσωρινούς αναπληρωτές».

Όμως, παρατηρώντας τον τρόπο τοποθέτησης αρκετών συναδέλφων βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δεν τηρήθηκε. Μετά από προσωπικές μου ενστάσεις, δύο φορές, η απάντηση που πήρα ήταν ότι «σε καμιά διευκρινιστική εγκύκλιο μέχρι σήμερα δεν προσδιορίζεται ο τρόπος που ομαδοποιούνται τα κενά των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής ή των τμημάτων ένταξης».

Σύμφωνα με τον παραπάνω ισχυρισμό (που το λιγότερο είναι αστείος), θα μπορέσει στο μέλλον κάποια άλλη ΔΔΕ νησιωτικής περιοχής (για παράδειγμα η ΔΔΕ Σάμου) να τοποθετήσει κάποιον αναπληρωτή Ειδικής Αγωγής για λίγες ώρες στη Σάμο, λίγες ώρες στην Ικαρία και για συμπλήρωση ωραρίου ας πάει και μια μέρα στους Φούρνους!

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι με τέτοιου είδους «λογικές», ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για πάρα πολλές αυθαιρεσίες και αδικίες εις βάρος των εποχιακά απασχολούμενων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Προκειμένου να ελεγχθεί, λοιπόν, η νομιμότητα των πράξεων αυτών από τη ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης έκανα και μία αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας για έλεγχο της εγκυρότητας και νομιμότητας των πράξεων και του τρόπου που διενεργούνται οι τοποθετήσεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση που πήρα από την Περιφέρεια ήταν ότι η Υπηρεσία είναι αναρμόδια να κρίνει αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων και ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ελεγκτέες από τα αρμόδια δικαστήρια.

Κοινοποιώ το πρόβλημα αυτό τώρα για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, σε οποιαδήποτε ΔΔΕ κι αν βρεθούν, διότι τέτοιου είδους πρακτικές μπορεί να παρατηρούνται και αλλού.

Επίσης θέλω να επισημάνω ότι παρά τα σαθρά και γελοία επιχειρήματα, οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών ΕΑΕ γίνονται με τον ίδιο τρόπο και υπόκεινται στους ίδιους νόμους με αυτές των εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής. Όλα τα άλλα είναι βλακώδεις υπεκφυγές.

Τέλος, αν κάποιος αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν απευθύνθηκα σε τοπικές ΕΛΜΕ και αιρετούς, αυτό συνέβη διότι στη συγκεκριμένη Διεύθυνση όλοι αυτοί είναι απορροφημένοι με τις μικροκομματικές τους διαμάχες και κοκορομαχίες, οπότε δεν υπάρχει χρόνος (και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει και διάθεση) να ασχοληθούν με ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου.

Στις ΕΛΜΕ έκανα μια απλή κοινοποίηση, απλά και μόνο για να μην ισχυριστούν αργότερα ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα.

Επισυνάπτω τις ενστάσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Καλή σχολική χρονιά!

Σαββίδου Κατερίνα
Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικός»

Ενσταση-1

Ενσταση-2

apantisi-apo-periferia

apantisi-enstasi-1

apantisi-enstasi-2

apofasi-topothetisis-exatomikevmenis_1213-10

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...