Τελευταία Νέα

Σάββατο, 05/12/2020, 02:14


Home / HEADER-NEWS / Εκπαιδευτικοί μουσικής – Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη

Εκπαιδευτικοί μουσικής – Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη

Δημοσιεύτηκε: 5:24 μμ Σεπτέμβριος 29th, 2016  


music-363276_640

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής αφορά στη διαμαρτυρία των συμβασιούχων εκπαιδευτικών μουσικής (αναπληρωτών και ωρομίσθιων) αναφορικά με τις δραματικές αλλαγές στο πλαίσιο του μαθήματος μουσικής, λόγω της ανάθεσης του αντικειμένου σε μη εξειδικευμένο προσωπικό των σχολείων.

Γνωρίζουμε ότι την ίδια ανησυχία έχουν εκφράσει οι επιστημονικές ενώσεις για τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ε.Ε.Μ.Ε. και Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε.), σχολικοί σύμβουλοι μουσικής καθώς πλήθος εν ενεργεία εκπαιδευτικών. Εξάλλου, σχετικά επιχειρήματα έχουν αναπτυχθεί εκτενώς στο κείμενο που υποβλήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) ως απάντηση στην πρόσκλησή σας για το Διάλογο για την Παιδεία.

Επιπροσθέτως, η καθυστέρηση των προσλήψεων αναπληρωτών μουσικής για τη σχολικά χρονιά 2016-2017 δημιουργεί αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων γενικής παιδείας και ιδιαίτερα στα Μουσικά Σχολεία. Επ’ αυτού, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η πλειονότητα των αναπληρωτών έχει υπηρετήσει με αφοσίωση και αυτοθυσία στα σχολεία επί σειρά ετών, σε δύσκολες συνθήκες, τόσο παιδαγωγικές όσο και εργασιακές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα δημοτικά σχολεία διδάσκουμε χωρίς να διατίθενται αίθουσες μουσικής, σε ακατάλληλους χώρους και με αντίξοες συνθήκες, με τμήματα που μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τους 30 μαθητές. Ανάλογα όσοι εργάζονται ως αναπληρωτές καθηγητές μουσικών οργάνων σε μουσικά σχολεία, αντί του ατομικού μαθήματος, όπως επιβάλλει η φύση του αντικειμένου, υποχρεώνονται να κάνουν μάθημα σε 2,3 ή ακόμα και 10 παιδιά, καθώς οι ανάγκες των Μουσικών Σχολείων δεν καλύπτονται ποτέ πλήρως.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Σύντομη η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με πρώτα τα Δημοτικά

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις θέσεις μας και να προχωρήσετε άμεσα :

• Στην πρόσληψη εκπαιδευτικών μουσικής σε όλες τις βαθμίδες.
• Στην αναθεώρηση της απόφασής σας για ανάθεση του μαθήματος μουσικής σε συναδέρφους που δεν έχουν κατάρτιση ούτε εμπειρία στη διδακτική του μαθήματος.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και για την επιστημονική τεκμηρίωσή των θέσεων μας και επιβεβαιώνουμε την θετική μας στάση για τη συμμετοχή μας σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό Διάλογο για τη Παιδεία. Θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι το περιεχόμενο της επιστολής θα προωθηθεί στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Society for Music Education), που έχει σταθεί και στο παρελθόν στο πλευρό των Ελλήνων εκπαιδευτικών μουσικής, πάντα με γνώμονα τον επιστημονικά και ηθικά υπεύθυνο αγώνα για το μέλλον της Μουσικής Εκπαίδευσης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση υπόπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 σε σχολικές μονάδες

Με τιμή,
Συντονιστικό Εκπαιδευτικών Μουσικής Βορείου Ελλάδος

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Εισαγωγή υποψηφίων χωρίς Πανελλήνιες στη Σχολή Αστυφυλάκων

Στη Σχολή Αστυφυλάκων εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, υποψήφιοι που είναι τέκνα ...