Home / HEADER-NEWS / Αρχιεπίσκοπος – Απαράδεκτα και επικίνδυνα τα νέα προγράμματα για τα Θρησκευτικά. Τι απαντά το Υπ. Παιδείας

Αρχιεπίσκοπος – Απαράδεκτα και επικίνδυνα τα νέα προγράμματα για τα Θρησκευτικά. Τι απαντά το Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 4:21 μμ Σεπτέμβριος 20th, 2016  


thriskeytika

Για απαράδεκτα και επικίνδυνα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε μάλιστα εμφατικά ότι θα προκαλέσουν ρήξη στη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας, εκτίμησε ότι δεν θα αποδώσουν καρπούς, αλλά μεγάλη ζημία στην Παιδεία και στην κοινωνία και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμία πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια μεγάλη βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει κρίση. Και έχουμε την ανάγκη όλοι, και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας, να συνεργαστούμε με θετική θέση. Όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια πέντε ή δέκα ημερών, αλλά με περισσότερο χρόνο και άνεση, για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «ως αρχιεπίσκοπος, πρόεδρος της ΔΙΣ και της Ιεραρχίας, έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Δεν πήρα ποτέ μονόπλευρη θέση, είτε στην Πανελλήνια Ένωση των Θεολόγων, είτε στον ‘Καιρό’, αλλά επέμενα ότι οι δύο αυτές προσπάθειες πρέπει να συνεργαστούν κάτω από την επίβλεψη της Εκκλησίας και της Πολιτείας, για να δώσουν καρπούς» και πρόσθεσε, ότι θα φέρει το θέμα και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΘ, Παναγιώτης Τσαγκάρης και τα μέλη της Ένωσης, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι επισκέφθηκαν τον αρχιεπίσκοπο για να «εκφράσουν την αγωνία των θεολόγων καθηγητών, των παιδιών και των γονιών για τα νέα προγράμματα σπουδών που βεβιασμένα εφάρμοσε ο υπουργός Παιδείας».

Επιπλέον, τόνισαν ότι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη θέση της Εκκλησίας και τη διάθεση να αγωνιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο, «ώστε να αποτραπεί η άλωση της Ορθόδοξης Παιδείας».

«Πόλεμος» μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την αλλαγή του προγράμματος σπουδών και του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» ύστερα από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων το πρωί της Τρίτης. «Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Iερώνυμος.
«Έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις» πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό «να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος».
Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης απάντησε ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς-θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας».
«Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» πρόσθεσε.«Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας» ανέφερε ο κ. Φίλης και κατέληξε με τη φράση: «Το υπουργείο Παιδείας είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».
Το νέο προγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά
Πάντως από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε επίσημα νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ότι «από το σχολικό έτος 2016-17, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και σε όλους τους τύπους σχολείων (Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια)».
Για κάθε ενδιαφερόμενο, ωστόσο, στη διαδικτυακή διεύθυνση του ΙΕΠ, εκτός από το πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και το πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου, έχει αναρτηθεί ο «οδηγός εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου» και ο «οδηγός εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Λυκείου».

Τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά και τα προτεινόμενα διδακτικά υλικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Από το σχολικό έτος 2016-17, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκου Φίλη, εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και σε όλους τους τύπους σχολείων (Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια).

Στη διαδικτυακή διεύθυνση του Ι.Ε.Π., εκτός από το Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και το Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου, έχουν επίσης αναρτηθεί ο Οδηγός Εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και ο Οδηγός Εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Λυκείου. Αναλυτικότερα, στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ έχουν αναρτηθεί τα εξής:

  1. Νέα Προγράμματα Σπουδών και Οδηγοί εκπαιδευτικού
  2. Νέα προτεινόμενα διδακτικά υλικά
  3. Ιστότοπος υποστήριξης της εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων στα Θρησκευτικάhttps://iep.edu.gr/index.php/el/?option=com_content&view=article&id=451

Απάντηση Νίκου Φίλη στη δήλωση του Αρχιεπισκόπου για τα θρησκευτικά

Ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης με αφορμή την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου για την αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών δήλωσε:

«Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»

To Bήμα / ΙΕΠ / Υπ. Παιδείας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...