Home / HEADER-NEWS / Οι βάσεις εισαγωγής και το τμήμα που περάσατε με ένα κλικ (results.it.minedu.gov.gr)! Πως θα κάνετε την εγγραφή σας

Οι βάσεις εισαγωγής και το τμήμα που περάσατε με ένα κλικ (results.it.minedu.gov.gr)! Πως θα κάνετε την εγγραφή σας

Δημοσιεύτηκε: 8:03 μμ Αύγουστος 23rd, 2016  


panell

Η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους που πήραν μέρος στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις έχει ξεκινήσει, καθώς το Υπουργείο Παιδείας θα δημοσιοποιήσει τις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της επικράτειας – Πού θα δείτε τις βάσεις

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στην διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν:AdTech Ad

• Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

• Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι υποψήφιοι να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Υπουργείο Παιδείας – Ανακοίνωση Βάσεων 2016 – Βάσεις Πανελλαδικών για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και τα συγκριτικά στοιχεία (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Το Υπ.Παιδείας «προειδοποιεί»: Σε αχαρτογραφητα νερά οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016 φέρνουν εκπλήξεις!

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι μηχανισμοί του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της ηγεσίας για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις 12 Σεπτεμβρίου

Τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας είναι θέμα λίγων ημερών η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Μάλιστα, επειδή φέτος ίσχυσε νέο σύστημα εξετάσεων, με λιγότερα μαθήματα (εκτός από ένα μικρό ποσοστό υποψηφίων που επέλεξε να εξεταστεί με το παλιό σύστημα), το πλαίσιο εκτίμησης των βάσεων αποτέλεσε «αχαρτογράφητα νερά», δίνοντας περιθώριο για εκπλήξεις κατά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι μηχανισμοί του υπουργείου, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της ηγεσίας για την ομαλή έναρξη της χρονιάς, στις 12 Σεπτεμβρίου. Μπορεί το μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά εκπαιδευτικών, ωστόσο, επίσης μεγάλη πρόκληση είναι η ταυτόχρονη «πρεμιέρα» του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού, αλλά και η εφαρμογή των αλλαγών στο γυμνάσιο.

Ειδικότερα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο προβλέπει για όλα τα νηπιαγωγεία ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος Το υποχρεωτικό ωράριο θα ξεκινά στις 8:30 και θα τελειώνει στις 13:00, ενώ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργεί ως τις 16:00.

Αντίστοιχα, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό προβλέπει για όλα τα δημοτικά ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13:15, ενώ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος, στον νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος μάλιστα, θα υπάρχουν επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.

Τέλος, σχετικά με τις αλλαγές στο γυμνάσιο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μείωση των διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα (με τα Αρχαία να είναι ένα εκ των μαθημάτων που «χάνουν» μία ώρα), μείωση της ύλης των μαθημάτων, μείωση των μαθημάτων που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς, καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης και σύμπτυξη των τριών τριμήνων, που ίσχυαν μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά, σε δύο τετράμηνα.

1ο επιστημονικό πεδίο

Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή, αλλά σαφής πτώση των βάσεων η οποία θα κινείται από 150 μόρια στις δημοφιλείς σχολές έως 500 μόρια στις χαμηλόβαθμες. Ενδεικτικά, στη Νομική Αθήνας η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18.073 μόρια έναντι 18.223 μορίων πέρυσι, στη Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.868 μόρια (18.058 πέρυσι) και στη Νομική Κομοτηνής στα 17.306 μόρια (17.546 πέρυσι). Επίσης, το Ιστορικό Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης θα απαιτήσει 15.459 μόρια, το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων 14.273 μόρια, ενώ το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο 13.476 μόρια. Τα πλέον χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου πεδίου θα έχουν ως βάση περί τα 10.000 μόρια. Για παράδειγμα, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών εκτιμάται ότι η βάση θα είναι 10.948 μόρια, ενώ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πελοποννήσου 10.878 μόρια.
Τα τελικά στοιχεία για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

2ο επιστημονικό πεδίο

Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Αναμένεται μικρή άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου και, αντίθετα, πτώση στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Ενδεικτικά, η βάση στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 18.589 μόρια (έναντι 18.309 μορίων πέρυσι), ενώ στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στα 17.769 μόρια (17.529 πέρυσι). Εξάλλου, οριακή αύξηση θα παρουσιάσουν οι βάσεις σε ορισμένες μεσαίες σχολές, όπως στο Φυσικό Αθήνας (αναμενόμενη βάση φέτος 16.193 μόρια) και στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης (15.624 μόρια). Αντίθετα, πτωτική προδιαγράφεται η πορεία των βάσεων στις σχολές που βρίσκονται στη βαθμολογική κλίμακα μεταξύ 13.000-14.000 μορίων. Στο τμήμα Μαθηματικών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για παράδειγμα, η βάση αναμένεται να «πέσει» στα 13.084 μόρια (13.484 πέρυσι) και στους Μηχανικούς Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ στα 12.500 μόρια (12.954 πέρυσι). Καθώς στο 2ο πεδίο οι θέσεις που προσφέρονται είναι περισσότερες από τους υποψήφιους, όποιος δηλώσει όλα τα τμήματα θα περάσει σίγουρα κάπου ακόμη κι αν έχει μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3.
Τα τελικά στοιχεία για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

3ο επιστημονικό πεδίο

Υγείας

Οι βάσεις κινούνται ανοδικά τόσο στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές όσο στις χαμηλόβαθμες παραϊατρικές. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι πολλοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της πρώτης τους επιλογής επειδή δεν αρίστευσαν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας παρόλο που στα άλλα τρία μαθήματα είχαν επίδοση από 19-20!. Ενδεικτικά, η βάση στην κορυφαία Ιατρική Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 19.240 μόρια από 18.924 μόρια πέρυσι, ενώ στην τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη στα 18.680 μόρια (από 18.174 πέρυσι). Επίσης, στη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης η βάση εκτιμάται ότι θα είναι 18.383 μόρια (17.922 μόρια πέρυσι), ενώ στο τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας στα 16.750 μόρια. Άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν και τα γεωπονικά τμήματα. Για παράδειγμα, η βάση στο τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 14.712 μόρια. Σε ό, τι αφορά τα ΤΕΙ, η βάση τους θα κινηθεί περί τα 11.000 μόρια. Ενδεικτικά το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Κρήτης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τα 11.600 μόρια.
Τα τελικά στοιχεία για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

4ο επιστημονικό πεδίο

Εντυπωσιακή, έως και 2.500 μόρια, αναμένεται η πτώση των βάσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα για τα οποία το ενδιαφέρον έχει περιορισθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των μηδενικών προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. Στην πτώση των βάσεων συντελούν τόσο η αναλογία υποψηφίων / θέσεων (φέτος 9.726 υποψήφιοι διεκδικούν περίπου 5.000 διαθέσιμες θέσεις) όσο και οι πολύ κακές επιδόσεις των υποψηφίων: οι περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους συγκέντρωσαν λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ στο μάθημα «κλειδί» της Ιστορίας γενικής παιδείας το 53,99% έγραψε από 0-5. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η βάση στο Παιδαγωγικό της Αθήνας θα διαμορφωθεί στα 15.040 μόρια (-1.000 μόρια σε σύγκριση με πέρυσι), στο Παιδαγωγικό του Ρεθύμνου στα 12.500 μόρια (-1.500 μόρια), ενώ στο Παιδαγωγικό της Ρόδου η πτώση θα είναι περί τα 2.500 μόρια.
Τα τελικά στοιχεία για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

5ο επιστημονικό πεδίο

Οικονομίας – Πληροφορικής

Η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται πτωτική, από 400 έως 700 μόρια, σε όλες τις σχολές, από τις πλέον υψηλόβαθμες έως τις χαμηλόβαθμες. Μάλιστα, η πτώση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη καθώς στο βασικό μάθημα, τα Μαθηματικά της ομάδας προσανατολισμού, σημειώθηκε παταγώδης αποτυχία αφού το 78% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Ενδεικτικά, οι βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 16.690 μόρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας, στα 15.600 μόρια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πειραιά και στα 13.962 μόρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Μετεγγραφές φοιτητών 2016-17

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις μετεγγραφές φοιτητών θα ισχύσει ότι ακριβώς ίσχυσε και την περσινή χρονιά.

Μάθετε έγκυρα και έγκαιρα πρώτοι τις βάσεις με ένα απλό μήνυμα δωρεάν

Τέλος να σας ενημερώσουμε πως με ένα μήνυμα στο chatbot (Facebook Messenger) του alfavita θα μάθετε πρώτοι τις βάσεις εισαγωγής. Ανοίξτε μαζί του μια συνομιλία όπως κάνετε με έναν φίλο και γράψτε «βάσεις 2016» ή «βάσεις εισαγωγής».

Εγγραφές Φοιτητών

Με τον ίδιο τρόπο όπως και πέρυσι, ηλεκτρονικά δηλαδή θα γίνουν οι εγγραφές των φοιτητών στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να θυμίσουμε παρακάτω τι αναφέρει η περυσινή ανακοίνωση για τις εγγραφές στα τμήματα και τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) ή από τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄& Β΄) για το ακαδημα8:53 πμ 22/8/2016κό έτος 2015-2016 θα γίνουν από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και 17 Σεπτεμβρίου 2015.

Φέτος πρώτη φορά, για τις εγγραφές των επιτυχόντων τίθεται σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής προεγγραφής και της αποστολής των δικαιολογητικών εγγραφής, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στα τμήματα επιτυχίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιτυχόντες απαλλάσσονται από το κόστος της μετακίνησής τους και η διαδικασία εγγραφής εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται.

Αναλυτικά μέσα σε συνολικό διάστημα 10-22 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων περιλαμβάνει πλέον τα εξής στάδια: Στο διάστημα 10-17 Σεπτεμβρίου 2015, οι επιτυχόντες μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr οφείλουν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή προεγγραφής, να συμπληρώσουν και υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους.

Για την είσοδό τους στην εφαρμογή θα καταχωρίζουν τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που χρησιμοποίησαν στο μηχανογραφικό δελτίο. Αμέσως, και ως 22 Σεπτεμβρίου 2015 (ταχυδρομική σφραγίδα), οι προεγγραφέντες επιτυχόντες οφείλουν να αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος που πέτυχαν με ταχυμεταφορά (courier) ή αυτοπροσώπως τη συγκεκριμένη αίτηση προεγγραφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τέλος, η γραμματεία του τμήματος ή σχολής, για την ολοκλήρωση της εγγραφής, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν οι εισαγόμενοι με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων και με τον πίνακα των εισαγομένων που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση, που θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά από το ΥΠΟΠΑΙΘ.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής και για εξαιρετικές περιπτώσεις, η γραμματεία δύναται αιτιολογημένα να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά από τους εισαγομένους. Αμέσως μετά την ηλεκτρονική προεγγραφή, και πάντα μέσα στο διάστημα 10-22 Σεπτεμβρίου οι επιτυχόντες πρέπει να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τα δικαιολογητικά αναφέρονται αναλυτικά και στην ηλεκτρονική εφαρμογή και στη σχετική εγκύκλιο, που είναι συνημμένη στο παρόν Δελτίο Τύπου. Η ανωτέρω προθεσμία 10-22 Σεπτεμβρίου 2015, είναι αποκλειστική και δεσμευτική και ισχύει για την εγγραφή των εισαγομένων με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τους οποίους θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική προεγγραφή. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων τμημάτων.

Στην ίδια προθεσμία θα ολοκληρωθεί και η εγγραφή των εισαγομένων στις θέσεις εισακτέων πέραν του καθορισθέντος αριθμού εισακτέων με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, μετά από συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, για τους οποίους επίσης θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική προεγγραφή.

Τέλος, επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι οι νεοεισαχθέντες πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους μέσα στις παραπάνω προθεσμίες, τόσο δηλαδή για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τους προεγγραφή 10-17 Σεπτεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείαςwww.minedu.gov.gr, όσο και για την αποστολή των δικαιολογητικών τους μέχρι 22 Σεπτεμβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία της όλης διαδικασίας εγγραφών. Το ίδιο διάστημα 10-17 Σεπτεμβρίου θα εγγραφούν και οι εισαγόμενοι από ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με διάκριση σε επιστημονικές Ολυμπιάδες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι εγγραφές των εισαγομένων με την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών-αλλογενών και αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής.

Για αυτές τις 2 κατηγορίες ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ η ηλεκτρονική προεγγραφή, αλλά η εγγραφή θα γίνει όπως πέρυσι και θα ακολουθήσει ξεχωριστή εγκύκλιος. Είναι ευνόητο ότι όλες οι ανωτέρω διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται είτε από τον ίδιο τον επιτυχόντα ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορεί να εγγραφεί στη νέα σχολή ή στο τμήμα εισαγωγής του, αν δεν διαγραφεί προηγουμένως από την σχολή ή το τμήμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...