Home / HEADER-NEWS / Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την Παιδεία. Στην αντεπίθεση ο Φίλης

Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την Παιδεία. Στην αντεπίθεση ο Φίλης

Δημοσιεύτηκε: 9:01 μμ Αύγουστος 1st, 2016  


filis

Το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την Παιδεία και θα είναι ο «αγιασμός της Βουλής» ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεξαγωγή της.

Χαρακτηρίζοντας σαν…οδοστρωτήρα την πολιτική της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε σήμερα αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, μέσω του οποίου ζητάει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη συγκεκριμένη ατζέντα.

«Η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα της παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάνει λόγο για «πρωτοφανείς αποφάσεις ιδεοληψίας και ανικανότητας”, οι οποίες υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση. «Αποφάσεις που λαμβάνονται με ιδεολογική εμμονή προδίδουν κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση. Αλλά και απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην παιδεία: συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση”, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και στέκεται ιδιαίτερα σε μία σειρά από αποφάσεις «που οφείλονται σε κυβερνητική ανικανότητα”. Όπως, για παράδειγμα, η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κενά στην έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, η εγκατάλειψη του ολοήμερου σχολείου, η περιθωριοποίηση της ξενόγλωσσης παιδείας και η πειραματική αντιμετώπιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο αίτημά του για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, τονίζει ότι από τις αρχές του 2015 περισσότερες από 100 αποσπασματικές ρυθμίσεις έχουν αποσαρθρώσει όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, ενώ εγκαλεί τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Φίλη, πως επιχειρεί να θέσει την ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, με το πρόσφατο κατατεθέν σχέδιο νόμου. «Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Η ελληνική Παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών. Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα”, τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

H πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον τομέα της παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Οι πολυάριθμες, πρωτοφανείς αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας αποτελούν προϊόν ιδεοληψίας και ανικανότητας, ενώ οι κυβερνητικές επιλογές υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση.
Όσες έχουν ιδεοληπτικό πρόσημο εμφανίζουν συνοχή και συνέπεια. Προδίδουν έναν πρωτόγνωρο κώδικα αρχών, οι οποίες τις διέπουν: κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμός και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικός επαρχιωτισμός και απομόνωση, καθαγίαση των μέσων εφόσον εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς.

Παράλληλα, εμφατικά δηλώνουν μια καθολική απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην παιδεία: συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση.

Όσες οφείλονται σε ανικανότητα έχουν κυριολεκτικά διαλύσει όλα τα συστατικά μέρη του εκπαιδευτικού συστήματος της Xώρας: η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβαθμίζεται με δραματικούς ρυθμούς, τα κενά στην έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ήταν πρωτοφανή σε αριθμό κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει.

Το ολοήμερο σχολείο εγκαταλείπεται και υποκαθίσταται από σχολείο περιορισμένου ωραρίου και περιορισμένων διδακτικών αντικειμένων με ψευδεπίγραφη μετονομασία. Η ξενόγλωσση παιδεία περιθωριοποιείται.

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται ως πεδίο πειραματισμών.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση επιστρέφει στον κομματισμό.

Η διά βίου μάθηση τείνει να αποτελέσει άγνωστο θεσμό.

Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει μεταναστεύσει και βρίσκεται λησμονημένο στο εξωτερικό.

Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί μονομερώς, αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο, περισσότερες από 100 ρυθμίσεις που έχουν αποσαρθρώσει όλες τις βαθμίδες της παιδείας, και μάλιστα ενώ υποτίθεται ότι διεξαγόταν Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία.

Το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας εν μέσω θερινών διακοπών κατέθεσε νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία με το οποίο επιχειρεί ουσιαστικά για ακόμη μια φορά να θέσει την ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, καθιστούν σαφές ότι η καταβαράθρωση της παιδείας για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά εδώ.

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών.

Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η ελληνική παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών.

Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές.

Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Για όλους τους ανωτέρους λόγους

Ζητώ,
Την διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με θέμα την παιδεία.

Απάντηση Φίλη

Η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις γιορτές, και θα είναι ο «αγιασμός της Βουλής», ανέφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τα θέματα της Παιδείας.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Παιδείας είπε πως η συζήτηση αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ριζικά αντίθετες αντιλήψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της συντηρητικής παράταξης, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Στο μυαλό μας έχουμε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι οι μαθητές είναι πελάτες στα σχολεία, δήλωση που δείχνει την αντίληψη της ΝΔ για εμπορευματοποίηση της γνώσης και η πρόταση για μεταφορά της πίστωσης από σχολείο σε σχολείο από τους γονείς, πρόταση που συνιστά υπονόμευση του σχολείου ως σχολείου ισότητας, ως σχολείου της γειτονιάς» ανέφερε ο κ. Φίλης, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στηρίζονται σε διαφορετική φιλοσοφία και οδηγούν σε σχολείο ισότητας και ποιότητας.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, επίσης, ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κενά για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, «παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αδιοριστία που έχουν επιβάλει τα μνημόνια» και προανήγγειλε ότι το θέμα των νέων διορισμών εκπαιδευτικών θα διευθετηθεί οριστικά από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...