Home / HEADER-NEWS / ΣΕΕΔΔ – Πως στήθηκε το κόλπο με τα παράνομα πτυχία. Μία ιστορία που τσακίζει κόκαλα!

ΣΕΕΔΔ – Πως στήθηκε το κόλπο με τα παράνομα πτυχία. Μία ιστορία που τσακίζει κόκαλα!

Δημοσιεύτηκε: 7:10 μμ Αύγουστος 7th, 2016  


morfotikon_

Ο κ. Κασσαβέτης, έχει το λόγο.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (Γενικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχω την τιμή να εκπροσωπώ το μεγαλύτερο ελεγκτικό σώμα του ελληνικού κράτους, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο ασκεί στο σύνολο του δημόσιου και σε φορείς που συνδέονται για διάφορους λόγους με το δημόσιο, καθολικούς ελέγχους. Είναι έλεγχοι σε βάθος και φτάνουν μέχρι τις λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας των δομών.

Παρά τα τριάντα τρία χρόνια της δικηγορικής μου καριέρας και της αντίστοιχης πανεπιστημιακής και ως νομικός, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτά που έχουν δει τα μάτια μου αυτούς τους δεκατέσσερις μήνες, στο Σώμα Επιθεωρητών, με έχουν κάνει πάρα πολύ σοφό περί των θεμάτων της νομιμότητας, του ελέγχου και της εποπτείας. Εξάλλου, αυτό το θέμα που συζητάτε είναι η άσκηση της εποπτείας από το δημόσιο, η οποία είναι υπαρκτό φαινόμενο και διακρίνει κάθε αναπτυγμένη δυτική χώρα και ο έλεγχος της νομιμότητας. Καμία κοινωνία δεν λειτουργεί αλλιώς. Εμείς είχαμε φτάσει, στην Ελλάδα, να είναι αίτημα ο μη έλεγχος.

Οι διάφορες ελευθερίες που έχουν θεωρητικοποιούνται, α λα ελληνικά βέβαια, το γνωστό στιλ το δικό μας, να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχει άσκηση εποπτείας από το δημόσιο και τότε φτάνουμε σε φαινόμενα, τα οποία δεν ακούγονται εδώ στις λεπτομέρειες τους.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, είπε διάφορα πράγματα, αλλά εμείς το Σώμα Επιθεωρητών, τέτοια βλέπουμε κάθε μέρα στο σύνολο της επικράτειας. Και προκύπτει η ανάγκη, αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα, ότι εδώ χρειάζεται μια αποκατάσταση στο επίπεδο της ανάγκης να ασκείται ο έλεγχος νομιμότητας στο σύνολο των θεσμών της χώρας, όχι μόνο των κρατικών θεσμών, αλλά και των ιδιωτικών. Το επιβάλλει το Σύνταγμα.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να πω, ότι αποτέλεσε για εμάς θετικότατη έκπληξη η συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας να μας καλέσει, όχι μόνο εδώ για να πούμε τις απόψεις μας, αλλά έχει πάρει μια πρωτοβουλία, έχει αναπτύξει μια συζήτηση με το Σώμα για διάφορα θέματα, γιατί εμείς κάνουμε ελέγχους στο σύνολο της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια και για όλα τα θέματα και με πολύ χαρά έχουμε δει και σε ρυθμίσεις που προβαίνει, λαμβάνοντας υπόψη σε ένα βαθμό όσο κρίνει αυτός ορθό.

Τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των πορισμάτων του Σώματος, γιατί εμείς δεν κάνουμε τον έλεγχο που κάνει το ΣΔΟΕ, να κυνηγάει λαθρέμπορους, είναι θέματα ωρών, κάνει εφόδους σε διάφορες υπηρεσίες, εμείς κάνουμε ελέγχους που κρατάμε δύο – τρεις μήνες, μπαίνουμε μέσα στις υπηρεσίες και συνεπώς οι εκθέσεις μας, που είναι και πολυσέλιδες, αφορούν και πραγματικά γεγονότα και λειτουργίας των δομών και διαπιστώσεις και στο τέλος συμπεράσματα και αν υπάρχουν πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες παραπέμπουμε τα πορίσματα μας αρμοδίως.

Ως προς την σημερινή συζήτηση, πράγματι, το Σώμα δικό μας είχε εμπλακεί στα θέματα λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής εκπαίδευσης και ως προς το ζήτημα της λειτουργίας ορισμένων ιδιωτικών ΤΕΕ, βεβαία, έχουμε κι άλλα πορίσματα, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ακούσετε ορισμένα πράγματα, γιατί το συγκεκριμένο είναι αυτό που τσακίζει και κόκαλα.

Πόρισμα καταπέλτης του ΣΕΕΔΔ για τα 2000+ παράνομα πτυχία. ΣΕΕΔΔ “να ανακληθούν οι τίτλοι, να ακυρωθούν οι διορισμοί”

Ο έλεγχος ο δικός μας προκλήθηκε το 2014, μετά από συγκεκριμένη αναφορά είχαν, όμως, προηγηθεί καταγγελίες για το φαινόμενο αυτό στο νομό Άρτας με δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από πολίτες το 2004 ήδη, από τότε είχε ξεκινήσει η ιστορία των καταγγελιών.

Η πρώτη, λοιπόν, η δεύτερη καταγγελία από την ΟΙΕΛΕ το 2004, το 2006 μετά και ήρθε πάλι το 2014 στο Σώμα από την ΟΙΕΛΕ με αρκετά στοιχεία και με ένα CD με 2000 πρόσωπα μέσα. Έγινε μια προσπάθεια από τους επιθεωρητές του Σώματος – που είναι αυξημένων προσόντων και έχουν και τη σχετική τεχνογνωσία – και σε συνδυασμό με μια Επιτροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Άρτας μια εργασία, φτάσαμε σε 1368 ονόματα.

Η μεγάλη δυσκολία ήταν η ταυτοποίηση, παρότι δούλευαν τόσα χρόνια αυτά τα εκπαιδευτήρια, ήταν πάρα πολύ δύσκολο πράγμα και χρησιμοποιήθηκε μέχρι και γραφολόγος για να μπορέσουμε να πούμε, ότι ο Κασσαβέτης, π.χ. ήταν μαθητής σε αυτό το ιδιωτικό εκπαιδευτηρίων, ήταν σε αυτές τις τάξεις, πήρε το τάδε πτυχίο κ.ο.κ..

Έγιναν κάποιες ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας εντελώς δευτερεύουσας σημασίας, αλλά η τομή ήταν η κίνηση της κυρίας Γιαννάκου με το νόμο 3577/2000, που προσπάθησε να ρυθμίσει το θέμα αυτό, βάζοντας και μια διάταξη, νομοθετική εξουσιοδότηση, ώστε να εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση και το τραγικό είναι, ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση από το 2007 που ψηφίστηκε ο νόμος, δεν εκδόθηκε ποτέ. Αυτή είναι η τραγωδία για το θέμα αυτό.

Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, μπορεί να υπονοήσει κανείς πολλά, όπως ομάδες πίεσης, ήταν 2000 άνθρωποι, μην την βγάζετε την απόφαση, να μείνει στον αέρα, να έρθω εγώ μετά και να πω, «οκτώ χρόνια διορισμένος στο δημόσιο, πως τώρα θα μου ανακαλέσετε τον διορισμό, πώς θα με διώξετε»;

Όλα αυτά είναι στοιχεία που τα ζούμε σε όλους τους ελέγχους μας.

Έτσι προκύπτουν και οι αδράνειες, δήθεν, της πολιτικής εξουσίας, να εκδίδει Προεδρικά Διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται από διατάξεις νόμων, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά τα φαινόμενα και εκεί θέλω να σας σημειώσω, ότι είναι και πηγές άφηση δικτύων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αυτά τα κενά που παρουσιάζονται με την μη έκδοση των προβλεπόμενων κανονιστικών πράξεων της διοίκησης για υλοποίηση των νόμων.

Έδωσε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, δεν εκδόθηκε αυτή Υπουργική Απόφαση, ο έλεγχος, όμως, έδειξε πράγματα, τα οποία θέλω επί τροχάδην να σημειώσω σε όλο αυτό το σύστημα εκεί των Ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από το 1999 μέχρι το 2006.

Από το 1999 μέχρι το 2006 οι μαθητές σε αυτά τα ΤΕΕ διδασκόντων από εκπαιδευτικούς, που δεν είχαν διοριστεί νόμιμα.

Τα δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λειτουργούσαν και απογευματινές ώρες, χωρίς να έχουν τέτοια άδεια.

Οι εγγραφές των μαθητών δεν γίνονταν νόμιμα, αφού στο αρχείο δεν υπήρχαν απολυτήριο γυμνασίου και άλλοι πρωτότυποι τίτλοι εγγραφής.

Πραγματοποιούνταν εγγραφές στα μητρώα μαθητών πάνω σε ονόματα άλλων, εμβόλιμα σε άλλα διδακτικά έτη, σε τομείς και τάξεις, που δεν υπήρχε τέτοιο δικαίωμα.

Η φοίτηση των μαθητών δεν αποδείχθηκε ως επαρκείς, ώστε να φτάσουν στο συμπέρασμα, ότι δικαιούνται συμμετοχή στις εξετάσεις, είτε δεν προσέρχονταν καθόλου στα μαθήματα, είτε έκαναν απουσίες, οι οποίες ποτέ, όμως, δεν καταχωρούνταν.

Τα απουσιολόγια δεν συμπληρώνονταν, δεν υπογράφονταν, δεν υποβάλλονταν για θεώρηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και δεν υπήρχαν καταστάσεις εγγεγραμμένων μαθητών.

Μη νόμιμη τήρηση των προβλεπομένων βιβλίων, πράξη συλλόγου διδασκόντων, απουσιολόγια, βιβλία φοίτησης, βιβλία ύλης, πρωτόκολλα αλληλογραφίας. Τα οποία αποτελούν και ουσιώδη τύπο και αποδεικτικά κατά πόσο νομίμως φοιτά κάποιος σε αυτά ή σε άλλα εκπαιδευτήρια.

Η αξιολόγηση των μαθητών δεν ήταν αντικειμενική, αφού και στα δύο τετράμηνα οι περισσότεροι άνω του 95% είχαν προφορική βαθμολογία 20 σε όλα τα μαθήματα.

Οι μαθητές δεν διδάχθηκαν τα προβλεπόμενα από το αναλυτικό πρόγραμμα μαθήματα, ούτε τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ώρες.

Δεν τηρήθηκε η αναλογία μαθητών – διδασκόντων. Αυτό ήταν και το λιγότερο.

Δεν υπάρχει έγγραφο – γιατί είχαμε και τμήμα νοσηλευτικής σε αυτή την περίπτωση – του νοσοκομείου Άρτας με το οποίο να βεβαιώνω, ότι οι μαθητές του κλάδου νοσηλευτικής διδάχθηκαν το προβλεπόμενο εργαστηριακό μάθημα «πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο». Τίποτα.

Τα θέματα των εξετάσεων, ήταν – προέκυψε αυτό – εκ των προτέρων γνωστά στους εξεταζόμενους, γεγονός που καθιστούσε τις εξετάσεις αδιάβλητες και χωρίς κανένα κύρος.

Γινόταν συστηματική αλλοίωση ή αντικατάσταση των γραπτών των εξετάσεων, δηλαδή, της ίδιας της κόλλας.

Υπήρχαν διπλοεγγεγραμμένοι μαθητές ταυτόχρονα και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό ΤΕΕ και πολλοί μαθητές κατείχαν και τους δύο τίτλους.

Οι διευθυντές και των δύο σχολείων ουδέποτε άσκησαν, πραγματικά, τα καθήκοντά τους, τα οποία ασκούνται στην πραγματικότητα από τους ιδιοκτήτες.

Υπάρχουν μια σειρά άλλες επισημάνσεις, που αφορούν τα τηρούμενα βιβλία, που δεν τηρούνται στα εκπαιδευτήρια αυτά κ.ο.κ..

Αυτό τι δείχνει;

Την ανάγκη και οι νομοθέτες σοφή ήταν, όταν στο Σύνταγμα προβλέπεται η εποπτεία για το δημόσιο, κατά ποια λογική, υπάρχει ο ισχυρισμός «δεν θα υπάρχει εποπτεία και έλεγχος νομιμότητας λειτουργίας των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου»;

Δεν ενοχλείται μόνο ο ιδιωτικός τομέας από τους ελέγχους, πολλοί ενοχλούνται, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που έχει βρεθεί και μπαίνει στα νομικά κείμενα από τα συντάγματα μέχρι την κοινή νομοθεσία για να λειτουργεί στοιχειωδώς σοβαρά μια κοινωνία.

Συνεπώς, η σημερινή παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα αυτά, είναι και χρήσιμη και αναγκαία και νομίζουμε ότι η προσπάθειά του και αυτή η κατάργηση που κάνει στα χρόνια για τα εκπαιδευτήρια – η παράγραφος, που έχει κάνει η κυρία Γιαννάκου και έλεγε «τα πτυχία των σχολικών ετών 2004 – 2008», πράγματι, ήταν περιοριστικά – απελευθερώνεται από άποψη χρονικής εκτάσεως ο έλεγχος και είμαστε πεπεισμένοι, με την ρύθμιση που φέρνει το Υπουργείο, θα υπάρξει μια διαδικασία αποκατάστασης της νομιμότητας στον εν λόγω τομέα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ κ. Κασσαβέτη.

Μια πολύ μικρή διευκρίνιση, δευτερεύουσα αλλά έχει σημασία: Το αίτημα πρόσκλησης των φορέων ή εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή γίνεται από τα Κόμματα. Αποφασίζει ο Πρόεδρος και συναινούν τα Κόμματα ότι θα κληθούν και δεν γίνεται από τον Υπουργό. Δεν το αναφέρω ως αντιπαράθεση αλλά αναφέρω πως όσοι είχατε την καλοσύνη να έρθετε σήμερα συμβαίνει διότι όλα τα Κόμματα δέχτηκαν αυτό τον κατάλογο.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ(Γενικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης): Τότε λοιπόν, εμείς περιμένουμε να μας καλέσουν και άλλες Επιτροπές.

Πρακτικά Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...