Home / HEADER-NEWS / Το σχέδιο για την εκπαίδευση 22.000 προσφυγόπουλων. Η ένταξη τους στην εκπαίδευση

Το σχέδιο για την εκπαίδευση 22.000 προσφυγόπουλων. Η ένταξη τους στην εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 3:58 μμ Αύγουστος 28th, 2016  


prosfigeshotspots

Της Χαράς Καλημέρη

Σχέδιο ένταξης των περίπου 22.000 προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας από τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με το άνοιγμα των σχολείων.

Στόχος είναι να λειτουργήσουν 850 τμήματα υποδοχής προσφύγων σε σχολεία και κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, τα οποία θα στελεχωθούν από 750-800 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα ρίξουν το βάρος στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η σχολική χρονιά 2016-2017 θα είναι μεταβατική και στο τέλος αυτής θα καθοριστεί, με βάση την απόδοσή τους, πόσα προσφυγόπουλα θα μπορέσουν να ενταχθούν σε διαπολιτισμικά ή άλλα σχολεία.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο με πολλούς «αγνώστους χ» -αφού τα δεδομένα σε ό, τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων και τα κέντρα στα οποία φιλοξενούνται αλλάζουν από μέρα σε μέρα- και, βεβαίως, και με μεγάλο «αγκάθι» τα οικονομικά.

Η δημιουργία των νέων δομών και η πρόσληψη των απαραίτητων εκπαιδευτικών, η μεταφορά των παιδιών με πούλμαν ή με λεωφορείο στα κοντινά τους σχολεία όπου, κατά κύριο λόγο, τα μαθήματα θα γίνονται τις απογευματινές ώρες, καθώς και η φύλαξη και η καθαριότητα των σχολείων απαιτούν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικοί πόροι ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ από το υπουργείο Παιδείας αναζητούνται επιπλέον 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις, σχεδιάζεται «εκστρατεία» ενημέρωσης των σχολικών μονάδων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των ίδιων των προσφύγων καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετοί γονείς που δεν θα θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν αυτές τις τάξεις. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 22.000 προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας, περίπου 8.500 είναι τα παιδιά οικογενειών που έχουν αιτηθεί άσυλο.

Κινούμενη άμμος

«Λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στο προσφυγικό ζήτημα, βρισκόμαστε συνεχώς σε μια κινούμενη άμμο», τονίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Γιάννης Παντής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και επικεφαλής της δράσης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι το υπουργείο σε συνεργασία με την ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το ζήτημα έχουν ετοιμάσει ένα ευέλικτο σχέδιο το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Μήνυμα

Παράλληλα, ο ίδιος στέλνει μήνυμα ότι οι κανόνες για την ένταξη των προσφυγόπουλων το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα είναι παιδαγωγικοί και όχι πολιτικοί. «Πολιτική βούληση είναι τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στο σχολικό σύστημα για όσο διάστημα θα παραμείνουν στη χώρα μας. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα συμβεί, ο χρόνος, καθώς και το τι θα προηγηθεί ώστε αυτό να γίνει με τον ασφαλέστερο τρόπο δεν είναι πολιτικό θέμα. Είναι παιδαγωγικό. Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να μην λάβει υπόψη του την παιδαγωγική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε τα παιδιά αυτά όταν θα μπουν στην τάξη να μην φύγουν την άλλη μέρα», επισημαίνει ο κ. Παντής.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορά την ένταξη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα περίπου 22.000 προσφυγόπουλων που διαμένουν σε 38 κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, καθώς και σε δωμάτια, ξενοδοχεία ή χώρους κατάληψης προβλέπουν τα εξής:

Τα βασικά σημεία

Προσφυγόπουλα έως 6 ετών: Το υπουργείο σχεδιάζει τη δημιουργία άτυπων νηπιαγωγείων μέσα στα κέντρα φιλοξενίας τα οποία θα είναι, ουσιαστικά, «παραρτήματα» του κοντινότερου νηπιαγωγείου, βασιζόμενο στο σκεπτικό ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δύσκολα απομακρύνονται από τους γονείς τους,

Παράλληλα, για τα παιδιά των προσφύγων που ζουν μέσα στην πόλη, σχεδιάζει την ένταξή τους σε τάξεις υποδοχής που θα δημιουργηθούν σε κοντινά τους νηπιαγωγεία. Μέχρι στιγμής, για τη δημιουργία των νέων δομών, καθώς και τη στελέχωσή τους, έχουν εγκριθεί μέσω ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Προσφυγόπουλα από 7 έως 15 ετών: Τα παιδιά που βρίσκονται σε μικρά κέντρα φιλοξενίας θα μεταφερθούν σε κοντινά σχολεία στα οποία, κατά κύριο λόγο, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες. Τι θα γίνει όμως στα μεγαλύτερα κέντρα φιλοξενίας, όπως αυτό στον Σκαραμαγκά, όπου μπορεί να υπάρχουν έως 1.500 παιδιά αυτής της ηλικίας; Για να μπορέσουν να μεταφερθούν όλα σε σχολεία, θα πρέπει να φτάσουν μέχρι την? Πάτρα.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται κάποια παιδιά να μεταφερθούν σε κοντινά σχολεία και άλλα να φοιτήσουν απογευματινές ώρες στις δομές των νηπιαγωγείων που θα έχουν δημιουργηθεί μέσα στα κέντρα. Για τη μεταφορά των παιδιών και των συνοδών τους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και για την τσάντα που θα δοθούν στους μαθητές έχουν εξασφαλιστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ.

Ασυνόδευτα παιδιά: Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει, περίπου 2.000 προσφυγόπουλα, ηλικίας από 15 έως 17 χρονών, είναι ασυνόδευτα. Για αυτά τα παιδιά, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ προκειμένου να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκμάθησης των ελληνικών, αλλά και τεχνικής εκπαίδευσης.

Ημερήσια 4ωρη διδασκαλία

Το πρόγραμμα σπουδών στις τάξεις υποδοχής των προσφύγων θα καταρτιστεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα αφορά τέσσερις ώρες διδασκαλίας που θα περιλαμβάνει ελληνική γλώσσα, ξένη γλώσσα και Μαθηματικά. Για την υλοποίησή του, θα απαιτηθεί η πρόσληψη περίπου 750-800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κυρίως φιλολόγων και μαθηματικών, ενώ αναμένονται στο άμεσο μέλλον και ειδικές προσκλήσεις σε φιλολόγους που διδάσκουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα.

Ωστόσο, άγνωστο είναι ακόμα το πώς θα διαχειριστεί το υπουργείο Παιδείας την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων. Οι προτάσεις που έχουν, μέχρι στιγμής, πέσει στο τραπέζι συγκλίνουν στη συνεργασία με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας ώστε να βρεθούν άτομα με τα κατάλληλα προσόντα που θα λειτουργήσουν ως «διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές».

  • Ενημέρωση
    Για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις, σχεδιάζεται «εκστρατεία» ενημέρωσης των σχολικών μονάδων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των ίδιων των προσφύγων καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετοί γονείς που δεν θα θέλουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν αυτές τις τάξεις.
  • 8.500 αιτήσεις
    Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 22.000 προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας, περίπου 8.500 είναι τα παιδιά οικογενειών που έχουν αιτηθεί άσυλο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...