Home / HEADER-NEWS / Σ.Α.Ν. – «Ο αντιπαιδαγωγικός χαρακτήρας του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου»

Σ.Α.Ν. – «Ο αντιπαιδαγωγικός χαρακτήρας του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου»

Δημοσιεύτηκε: 11:56 πμ Αύγουστος 6th, 2016  


nipiagogoi

Αντιπαραβάλλοντας τα δυο ωρολόγια προγράμματα, αντιλαμβανόμαστε πως το Νέου Τύπου Ενιαίου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου δεν προάγει την παιδαγωγικότατα του θεσμού του Νηπιαγωγείου ενώ ελλοχεύει κινδύνους σχολειοποίησης του, καταστρατηγώντας την παιδική ηλικία 4 κ 5 ετών και καλώντας τους μαθητές να ανταπεξέλθουν σε ρυθμούς δημοτικού σχολείου.

ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Αναλυτικότερα:

• Γίνεται προσπάθεια να συμπίπτουν το ωράριο του Νηπιαγωγείου με αυτό του Δημοτικού σχολείου αγνοώντας ότι ναι μεν συγκροτούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα έχουν διαφορετικές και διακριτές ανάγκες και ρόλους καθώς απευθύνονται σε ομάδες παιδιών με διαφορετικές ηλικίες και ανάγκες. (ολοήμερο δημοτικό: μελέτη, ολοήμερο νηπιαγωγείο: εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες).

• Γίνεται φανερός ο διαχωρισμός του προγράμματος σε δυο αυτόνομα ημερήσια προγράμματα που λειτουργούν αυτοτελώς. (πρωινό πρόγραμμα:7:45-13:00=υποχρεωτικό και μεσημεριανό:13:00-16:00 =προαιρετικό).

• Οι τρείς οργανωμένες δραστηριότητες,που είναι της ίδιας διάρκειας (45’),όπως η διδακτική ώρα του δημοτικού σχολείου,πραγματοποιούνται η μία πίσω από την άλλη μόνο στο πρωινό πρόγραμμα.Οι μαθητές καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ρυθμούς δημοτικού σχολείου.

• Η μία οργανωμένη δραστηριότητα που περιλάμβανε το ολοήμερο πρόγραμμα αφαιρέθηκε και προστέθηκε στο πρωινό.Ουσιαστικά μετατρέπεται το ολοήμερο σε ‘’προαιρετικό παιδοφυλακτήριο’’.

• Δεν έχει συμπεριληφθεί ο ακρογωνιαίος λίθος της εκπαίδευσης που δεν είναι άλλος από τον απολογισμό των πεπραγμένων και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας.

Ενιαίος τύπος ολοήμερου νηπιαγωγείου. Ένα πρόγραμμα που αποκλείεται να γράφτηκε από νηπιαγωγό (ακουστικό)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...