Τελευταία Νέα

Κυριακή, 26/06/2022, 11:58


Home / HEADER-NEWS / Πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία να υποδεχθούν τα 22.000 προσφυγόπουλα;

Πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία να υποδεχθούν τα 22.000 προσφυγόπουλα;

Δημοσιεύτηκε: 6:28 μμ Αύγουστος 1st, 2016  


ftoxopaidi

Της Νικολέτας Αυλωνίτη

Mαντρασά, που στα αραβικά σημαίνει σχολείο, θα φωνάζουν κάθε πρωί από το Σεπτέμβριο τα 22.000 προσφυγόπουλα που ζουν στη χώρα μας. Μπορεί, ήδη, δομές δημιουργικής απασχόλησης να λειτουργούν μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, όλα τα παιδιά των προσφύγων, είτε είναι ασυνόδευτα είτε βρίσκονται στην Ελλάδα με την οικογένεια τους, θα ακούσουν το κουδούνι του σχολείου να χτυπά και θα καθίσουν στα θρανία μέσα σε σχολικές αίθουσες.

Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προετοιμάζει σχέδιο ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα από τη νέα χρονιά και έχει, μάλιστα, εξαγγείλει προς την κατεύθυνση αυτή, την πρόσληψη 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που έχουν την εμπειρία διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία πρόσληψης τους θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο.

Οι μαθητές θα μπουν πρώτα σε τάξεις υποδοχης, που θα συγκροτηθούν σε σχολικά κτίρια, για να μπορέσουν να μάθουν τα βασικά στην ελληνική και σταδιακά θα εντάσσονται στο πλήρες σχολικό πρόγραμμα. Για το πόσο θα διαρκέσει αυτό το μεταβατικό στάδιο, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και επικεφαλής της ειδικής δομής που θα συγκροτηθεί για τα παιδιά των προσφύγων,Γιάννης Παντής, απαντά στο NEWS247 πως «αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που θα το κρίνουν, με κριτήριο την απόδοση τους. Μπορεί να χρειαστούν λίγους μήνες ή ακόμα και ολόκληρη τη χρονιά. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν φοβόμαστε μήπως δημιουργηθούν στο κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα δύο ταχυτήτων μαθητές διότι, σε κάθε περίπτωση, τα προσφυγόπουλα θα είναι έτοιμα».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σημαντικά, όμως, πρακτικής φύσεως ζητήματα προκύπτουν στο θέμα του χώρου και του χρόνου υλοποίησης των μαθημάτων. Κατά κύριο λόγο, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες ενώ, όπου το επιτρέπουν οι δυνατότητες των σχολικών κτιρίων και υπάρχουν κενές αίθουσες, οι μαθητές θα κάνουν ακόμη και πρωί μάθημα. Τα παιδιά που κατοικούν σε δομές φιλοξενίας μέσα στα αστικά κέντρα, όπως είναι το Ελληνικό και ο Ελαιώνας, θα πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής. Τι προβλέπεται, όμως, για αυτά που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα; Στην περίπτωση αυτή, το υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει ένα σύστημα μεταφοράς τους με πούλμαν ή με λεωφορείο στο κοντινό σχολείο, που θα χρηματοδοτηθεί από το σύνολο των κονδυλίων που έχει απορροφήσει το υπουργείο για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Προς το παρόν, έχουν απελευθερωθεί επτά εκατ.ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ενώ μέχρι να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά θα έχουν εξασφαλιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και από ευρωπαϊκά προγράμματα τα υπόλοιπα 28 εκατ.ευρώ που προβλέπεται ότι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του πρώτου έτους φοίτησης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πίνακες υποψηφίων που κρίθηκαν ικανοί/ές για τις Αστυνομίας Σχολές

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε και τα 22.000 παιδιά να πάνε σχολείο και γι΄ αυτό το λόγο η εγγραφή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί την προσκόμιση πολλών δικαιολογητικών», διαβεβαιώνει ο κύριος Παντής. Προσθέτει πως μόνο για τα παιδιά προσχολικής αγωγής θα λειτουργούν νηπιαγωγεία μέσα στους καταυλισμούς και αυτό, όπως εξηγεί, γιατί οι μητέρες δεν τα αφήνουν εύκολα. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση καθυστέρησε να εντάξει τα παιδιά των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα και αν τώρα είναι πραγματικά έτοιμη να το κάνει, ο κύριος Παντής τονίζει πως «μέχρι σήμερα, έγιναν πολλές παρεμβάσεις εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού χαρακτήρα στα κέντρα φιλοξενίας από την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου και να μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη, που πολλά ζητήματα επεξεργάζονται ακόμα ώστε να έχουν λυθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ

https://news247.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...