Home / HEADER-NEWS / Η ομιλία του Υπ. Παιδείας για τα θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδ. σχολεία, φροντιστήρια, ΚΞΓ)

Η ομιλία του Υπ. Παιδείας για τα θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδ. σχολεία, φροντιστήρια, ΚΞΓ)

Δημοσιεύτηκε: 11:49 πμ Αύγουστος 2nd, 2016  


filis

Η ομιλία του Υπ. Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων :

-Θα ήθελα να σας πω ότι για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουμε μια υποχρέωση απέναντι στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

-Μια υποχρέωση για την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, όχι ως τυπικές επιχειρήσεις, αλλά με την ιδιόμορφη λειτουργία που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει.

-Άλλωστε όχι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν αριστεράς, ούτε καν ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά επί κυβερνήσεως Ν.Δ. το 1977 και Υπουργού Παιδείας τότε του μακαρίτη Γεωργίου Ράλλη, υπήρξε η γνωστή νομοθετική ρύθμιση, καρπός μιας μεγάλης δυναμικής απεργιακής κινητοποίησης των εκπαιδευτικών. Μια ρύθμιση που θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσετε στα πρακτικά της Βουλής ο βασικός υπερασπιστής της ήταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος και ο ίδιος ο Γεώργιος Ράλλης επίσης την υποστήριξε.

-Αυτή η ρύθμιση προφανώς και έθιξε την ασυδοσία των σχολαρχών και προφανώς η ρύθμιση αυτή ήταν κατ’ εφαρμογήν της συνταγματικής διάταξης που θέλει να υπάρχει δημόσια εποπτεία και στην ιδιωτική και στην δημόσια εκπαίδευση, που δεν αναγνωρίζει δηλαδή την ιδιωτική εκπαίδευση έξω από τη δημόσια σφαίρα, την οποία εποπτεύει το κράτος.

-Το δικαίωμα στη μόρφωση, λοιπόν, το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και με την έννοια αυτή τελεί υπό την εποπτεία του κράτους.

-Άλλωστε, επειδή πολλά ακούσαμε περί μπολσεβικισμού αυτές τις μέρες και άλλα κωμικά, θα ήθελα να σας αναφέρω μια φράση, θα σας πω μετά από πού είναι.

-Συνεπώς με την συνταγματική πρόβλεψη δεν παρέχεται απλώς η δυνατότητα ασκήσεως ιδιωτικής επιχειρήσεως, στο πλαίσιο του άρθρου 5 του Συντάγματος, αλλά δημοσίου λειτουργήματος από ιδιωτικόν φορέα υποκείμενο σε κρατικό έλεγχο και εποπτεία. Τονίζω έλεγχο και εποπτεία.

-Προφανώς, ο μπολσεβίκος που είχε γράψει αυτή την φράση δεν είναι ο Λένιν, αλλά ούτε ο Μπουχάριν, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι η Ολομέλεια 2376/1988 και  ρύθμιση της Κυβέρνησης Καραμανλή με Υπουργό τον κ. Γεώργιο Ράλλη.

-Επεκτάθηκε θετικά μετά επί Κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ., με Υπουργό τον κ. Πέτρο Ευθυμίου. Έπειτα «κουτσουρεύτηκε» από την τότε Υπουργό , σε άλλη Κυβέρνηση βέβαια, την κα  Διαμαντοπούλου και τελικώς, χωρίς να υπάρξει καμία ρητή απαίτηση από την τρόικα, καταργήθηκε από τον   Υπουργό Παιδείας τον κ. Αρβανιτόπουλο, Υπουργό της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

-Είναι προφανές, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την  στοιχειώδη επαναφορά ενός μέρους ρυθμίσεων που δεν προστάτευαν απλώς εργασιακά δικαιώματα, αλλά προστατεύουν την αξιοπιστία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

-Διότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σήμερα πια, τα τελευταία χρόνια, παρέχουν ισότιμους τίτλους σπουδών, χωρίς έλεγχο. Παλαιότερα υπήρχε η Επιτροπή που ήλεγχε  τους τίτλους. Τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

– Αν λοιπόν, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να διαμορφώνουν το εκπαιδευτικό κλίμα και να παρέχουν αξιόπιστους τίτλους σπουδών, δεν έχουν μια στοιχειώδη διασφάλιση, τότε είναι προφανές ότι και το επίπεδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα καταβαραθρωθεί μετατρεπόμενη σε μία εμπορευματική σχέση.

-Ποια είναι τα «μπολσεβίκικα», τα οποία αναφέρονται στο νομοσχέδιο: Αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναιτιολόγητη απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού.

– Σήμερα, αυτό είναι το «χαΐρι» με την Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, γίνονται σωρηδόν αναιτιολόγητες απολύσεις.

-Αιτιολογημένη απόλυση: Μήπως σε αυτό μπορεί να αναφέρει κανένας κάποιο όνομα από το «σοβιέτ»;

-Δεύτερον, είναι προφανές ότι αυτές οι απολύσεις θα κρίνονται από το όργανο το οποίο κρίνει την πρόσληψη, πιστοποιεί τα προσόντα για την πρόσληψη ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού και αυτό είναι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, απλά πράγματα.

-Εάν βέβαια προκύψει διαφωνία εκ μέρους του σχολάρχη, αφού έχει πιστοποιηθεί   αν είναι αιτιολογημένη ή αναιτιολόγητη , δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη μια απόλυση, υπάρχει δικαιοσύνη.

-Αναφέρουν μάλιστα ότι την πρώτη διετία υπάρχει η δυνατότητα δοκιμαστικής θητείας, με βάση την Εργατική Νομοθεσία.

-Μετά την πρώτη θητεία, την πρώτη διετία, προφανώς μετατρέπονται οι σχέσεις, όπως και παλαιότερα συνέβαινε, σε σχέση αορίστου χρόνου. Και εκεί ισχύει το θέμα, που ανέφερα νωρίτερα, της αιτιολογημένης απόλυσης.

-Πιστεύει κανείς ότι αυτό το πράγμα θίγει κάποιο από τα βασικά διακυβεύματα της ελεύθερης οικονομίας;

– Λέω ναι, μπορεί να θίγει, αλλά, όπως ανέφερα και νωρίτερα, υπάρχει η ιδιορρυθμία, η θετική συνταγματική ιδιορρυθμία, που επιτάσσει αυτού του είδους τις διασφαλίσεις, όχι μόνο υπέρ των εργαζομένων εκπαιδευτικών, αλλά και υπέρ της αξιοπιστίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

-Δεύτερη κατηγορία θεμάτων που αφορούν ευρύτερα όχι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι η κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων στα φροντιστήρια. Εκεί όπως γνωρίζετε εργάζονται ίσως και 50.000, κυρίως νέας ηλικίας, εκπαιδευτικοί, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν γενικεύω , αυτή είναι η γενική εικόνα όμως, χωρίς να υπάρχει κατοχύρωση ασφαλιστική, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδη, επαναλαμβάνω, εργασιακή νομιμότητα.

Ρυθμίσεις για τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και τους εκπαιδευτικούς σε αυτά

-Ξέρετε πόσο είναι η ωριαία αποζημίωση ενός εργαζόμενου στα φροντιστήρια, μεικτά;

-Αν θυμάμαι καλά, 4,6 ευρώ. Επαναλαμβάνω, αυτό είναι το μεικτό.

-Πιστεύετε, ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει με ουσιαστικό τρόπο η εκπαίδευση;

-Και εμείς μιλάμε για την ανάγκη κατοχύρωσης 25 ημερομισθίων το μήνα, όταν δουλεύουν 21 ώρες τουλάχιστον, στα φροντιστήρια, οι άνθρωποι, προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

-Άλλη μια ρύθμιση που θυμίζει πράγματι «μποσελβικισμό», αλλά στις ημέρες δυστυχώς, της πλήρους ασυδοσίας και της διάλυσης, της αγοραίας αντιμετώπισης των πάντων, όλα αυτά πράγματι, θυμίζουν μια παλιά ιστορία.

-Τρίτο ζήτημα, που αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ευρεία έννοια, είναι οι λεγόμενες παράλληλες απογευματινές λειτουργίες στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

-Δεν τις απαγορεύει κανείς, να τις κάνουν, όμως να τις δηλώνουν με λίστα εργαζομένων και με φορολογία – όχι φοροδιαφυγή – εφόσον, αυτές είναι επάνω από τα χρήματα που δίνουν οι γονείς θα φορολογούνται, δεν γίνεται αλλιώς.

Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την Παιδεία. Στην αντεπίθεση ο Φίλης

-Μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή στην ιδιωτική εκπαίδευση;

-Ποιος διαφωνεί με αυτό;

-Τέταρτο ζήτημα, είναι η ιστορία που αφορά τη γνωστή υπόθεση των παράτυπων τίτλων σπουδών.

– Εμείς δεν ξεχνάμε τίποτα, ούτε μπαίνουμε σε καυγάδες για το θεαθήναι. Είναι μια ιστορία, η οποία μας κληροδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, η γνωστή υπόθεση των παράτυπων, όχι των πλαστών, τα πλαστά είναι άλλο πράγμα, των «παράτυπων» τίτλων σπουδών, των ιδιωτικών ΤΕΕ, για την περίοδο 2004 – 2008.

-Διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που έγινε από τότε, σωρεία παραβιάσεων και ατασθαλιών που επαναλαμβάνω, οδηγούν στην παρατυπία και όχι στην πλαστογραφία των τίτλων σπουδών.

– Η πλαστογραφία είναι θέμα δικαστηρίου, έχει τελειώσει ή τελειώνει.

-Εμείς, είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε ένα νόμο που υπήρχε επί της υπουργίας της κυρίας Γιαννάκου, και επί τη ευκαιρία, εκφράζω τη συμπάθειά μου και ελπίζω να τη δούμε σύντομα ανάμεσά μας.

-Με υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα καθορίζουμε τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007, όπου θα υπάρχει έλεγχος για αυτούς για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία – ενδείξεις για παράτυπα πτυχία.

-Προφανώς, μας δεσμεύει κατά μία έννοια, η απόφαση του Νομικού  Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία αρμόδιο να πάρει πίσω μια άδεια και έναν τίτλο σπουδών, είναι η Αρχή που τον εξέδωσε και προφανώς, θα έρθουμε σε επικοινωνία με τις διευθύνσεις σπουδών, ούτως ώστε να γίνουν αυτές οι εξετάσεις και να λυθεί το θέμα.

-Προφανώς, βάζουμε τάξη και εμείς σε ένα ζήτημα που χρονίζει. Έχει διαπιστωθεί ότι αφορά πτυχία του 1996 και του 1997, έχει υπάρξει ρύθμιση το 2004, το 2007 και έκτοτε, μόνο η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Κατρούγκαλος, ως Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και εμείς τώρα, θέτουμε το θέμα και το λύνουμε.

-Υπενθυμίζω, ότι ο κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ούτε καν είχε ασχοληθεί με το θέμα, παρότι οι αρμόδιοι, όπως είναι η ΟΙΕΛΕ, είχαν αποστείλει τα σχετικά έγγραφα για τις παρατυπίες που είχαν διαπιστωθεί.

-Αυτό, λοιπόν, είναι το επόμενο ζήτημα, άλλη μία ένδειξη ότι το Κράτος παρεμβαίνει και ελέγχει τους τίτλους σπουδών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

tropologia adeies


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...