Home / HEADER-NEWS / Φίλης για απόσπαση Μπαζιάνα – Νόμιμη και ηθική η απόσπαση στο ΕΜΠ

Φίλης για απόσπαση Μπαζιάνα – Νόμιμη και ηθική η απόσπαση στο ΕΜΠ

Δημοσιεύτηκε: 10:22 μμ Αύγουστος 2nd, 2016  


peristera-paidi-708

«Νόμιμη» αλλά και «ηθική» χαρακτήρισε την απόσπαση της Μπέτυς Μπαζιάνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, με την οποία ρωτά με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις πήρε την απόσπαση.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, έκανε λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» επειδή, όπως ανέφερε, η κ. Μπαζιάνα είναι σύζυγος του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν είναι φέτος η πρώτη φορά που η κ. Μπαζιάνα πάει στο Πολυτεχνείο, αλλά η τέταρτη, σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες αποσπάσεις είχαν υπογραφεί από υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα από τους κ.κ. Λοβέρδο και Αρβανιτόπουλο.

«Η κ. Μπαζιάνα έχει όλα τα επιστημονικά εφόδια, για να πάει σε μια θέση που προβλέπει αυξημένες υποχρεώσεις και όχι για να αποστρατευτεί ή να βολευτεί, όπως διατείνονται κάποιοι» τόνισε ο κ. Φίλης.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

– Τη συζήτηση για το θέμα ξεκίνησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον κ. Νίκο Φίλη
– Ο υπουργός Παιδείας από τη Βουλή, τους κατηγόρησε πως θέλουν να κερδίσουν δέκα λεπτά δημοσιότητας στα κανάλια
– Ο κ. Φίλης ενημέρωσε πως η Περιστέρα Μπαζιάνα δεν πάει πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο και ανάλογες αποφάσεις είχαν παρθεί και από προηγούμενες κυβέρνησεις
– Ο κ. Νίκος Φίλης υποστήριξε πως η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει να επιδείξει ότι ένα πλούσιο επιστημονικό έργο
– Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέκρινε την ακαδημαϊκή πορεία της κας Μπαζιάνα με τις σπουδές της συζύγου του Κώστα Καραμανλή

Πλήρη κάλυψη από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τον διορισμό της Περιστέρας Μπαζιάνα, συζύγου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επίθεση στους βουλευτές της ΝΔ ότι «επιζητούν να κερδίσουν δέκα λεπτά δημοσιότητας στα Κανάλια…».

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής «σήκωσε το γάντι» στις επικριτικές αιτιάσεις των βουλευτών της ΝΔ που έθεσαν της εντυπωσιακής ακαδημαϊκής πορείας που έχει η σύζυγος του πρωθυπουργού, Περιστέρα Μπαζιάνα επί ημερών διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από την καθηγήτρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση βρέθηκε σε ακαδημαϊκή θέση πριν λίγους μήνες στο Πανεπιστήμιο Κοζάνης και τώρα σε θέση στο ΕΜΠ..

Το θέμα, στην συνεδρίαση έφεραν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης – που το πρωί είχε καταθέσει και σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας- και η «γαλάζια» βουλευτής Άννα Καραμανλή απόψεις που υποστηρίχθηκαν στους διαλόγους που δημιουργήθηκαν και από τους υπόλοιπους παριστάμενους βουλευτές της ΝΔ.

Ερώτηση στη Βουλή για την απόσπαση της συζύγου του Πρωθυπουργού

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απάντησε ότι πρόκειται για ένα φθηνό εντυπωσιασμό εκ μέρους της ΝΔ εις βάρος πρσώπων και την δημιουργία φθηνών εντυπώσεων. Χαρακτηριστικά είπε πως η κα. Περιστέρα Μπαζιάνα δεν πάει φέτος για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο, αλλά είναι η τέταρτη χρονιά τονίζοντας μάλιστα ότι οι προηγούμενες αποσπάσεις της είχαν υπογραφεί από τότε Υπουργούς Παιδείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους Ανδρεα Λοβέρδο και Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλο.

Ο κ. Νίκος Φίλης υποστήριξε πως η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει να επιδείξει ότι ένα πλούσιο επιστημονικό έργο, γι’ αυτό επιλέγεται από το Πολυτεχνείο για απόσπαση. Διαθέτει όλα τα επιστημονικά εφόδια για να πάει σε μια θέση που προβλέπει αυξημένες υποχρεώσεις και η τοποθέτησή της έγινε εκεί «όχι για να αποστρατευτεί και να βολευτεί αλλά για να προσφέρει και συμπλήρωσε πως η τοποθέτησή της έγινε «με πλήρη νόμιμο και ηθικό τρόπο, υποστηρίζοντας πως ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας δεν είναι θέμα να του να κρίνει τις επιλογές που γίνονται ούτε έχει δικαίωμα να κόψει κάποιον από την κατάσταση των αποσπάσεων που έρχονται από το Πολυτεχνείο.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή του αντέτεινε πως εάν αυτό γινόταν από κυβέρνηση της ΝΔ για συγγενικό πρόσωπο Πρωθυπουργού της θα μας είχατε κρεμάσει στα μανταλάκια…» ενώ ο προεδρεύων της Επιτροπής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης θέλησε να «εξισώσει» το θέμα της ακαδημαϊκής πορείας της συζύγου του νυν πρωθυπουργού με ένα σχόλιο που έκανε για τις σπουδές της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή!

πηγή : newsit.gr

ΟΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Πάω τώρα στους εκπαιδευτικούς, στους οποίους κάνατε μια περικοπή 30%, όπως είπατε περιχαρείς και πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήθελαν να πάνε, δεν μπορούν να πάνε. Αυτή η περικοπή, κύριε Υπουργέ, δεν ισχύει για τη σύζυγο του κυρίου Πρωθυπουργού; Πώς αισθάνονται οι άλλοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές και βλέπουν τη γυναίκα του Καίσαρα και να μην είναι τίμια και να μην φαίνεται τίμια; Δεν έχουμε ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, ίδιες προϋποθέσεις όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Κύριε Υπουργέ, αύριο, θα πρέπει να περικόψετε την απόσπαση της συζύγου του κυρίου Πρωθυπουργού, ειδάλλως μας εκθέτετε ως Βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά, κυρίως, ως Βουλευτές της παράταξής σας και του κόμματός σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ : Ήθελα να απαντήσω με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Αντωνιάδης. Όπως είπα και χθες, μειώθηκαν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών εκτός αιθούσης, όχι γενικώς. Αποσπάσεις γίνονται. Αλλά οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που φεύγουν από το έργο τους το εκπαιδευτικό και αξιοποιούνται σε έργα μη εκπαιδευτικά, διοικητικά και άλλα, είναι προφανές ότι έπρεπε να μειωθεί και μειώθηκε.
Αισθάνομαι λίγο δύσκολα, γιατί δεν θέλω με ονόματα να κάνω αντιπαραθέσεις και είναι λυπηρό ότι είμαστε μάρτυρες μιας φτηνής αντιπαράθεσης. Η κυρία Μπαζιάνα, η σύζυγος του Πρωθυπουργού δυστυχώς για τη δημοσιότητα, έχει το αρνητικό στοιχείο ότι είναι σύζυγος του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο για αυτή, όταν αναπτύσσεται μια ερώτηση και μια κατ’ έτος επίθεση. Δεν ξέρετε αν έχει επιστημονικά προσόντα, αν η ίδια ή αν το Πανεπιστήμιο ζήτησε να γίνει αυτή η απόσπαση, αν ήταν ή όχι στο ΕΜΠ επί τρία χρόνια νωρίτερα, αν υπουργοί των κυβερνήσεων των δικών σας, όπως ο κ. Αρβανιτόπουλος και ο κ. Λοβέρδος, έχουν υπογράψει αυτή την απόσπαση, αν οι αποσπάσεις από το ΕΜΠ είναι ιεραρχημένες, πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη και αν σε αυτή την ιεράρχηση είναι ψηλά η κυρία Μπαζιάνα, δηλαδή, αν δεν είναι απόφαση του Υπουργείου, αλλά στην ουσία είναι μια επικύρωση απόφασης που έχει ληφθεί από το ίδρυμα το ΕΜΠ.

Τώρα, θα μου πείτε, λίγο μετράνε αυτά. Οι εντυπώσεις έχουν σημασία και οι εντυπώσεις είναι λάθος, να καταπίνουν ανθρώπους, όποιοι και να είναι αυτοί.

Η κ. Μπαζιάνα, λοιπόν, δεν πάει φέτος για πρώτη φορά, με απόσπαση, σε διδακτικό έργο στο Πολυτεχνείο, είναι η τέταρτη χρονιά. Υπάρχουν υπουργοί, των δικών σας κυβερνήσεων, οι οποίοι αξιοποιώντας τις εισηγήσεις του Πολυτεχνείου και των υπηρεσιακών συμβουλίων, προσυπέγραψαν αυτό το πράγμα. Τυπική υπογραφή είναι.

Δεύτερον, δεν θα ήθελα να παραβιάσω τη σεμνότητα της συγκεκριμένης κυρίας, στην οποία αναφέρεστε, αλλά έχει ένα πλούσιο επιστημονικό έργο και γι’ αυτό επιλέγεται από το Πολυτεχνείο. Όχι επειδή είναι σύζυγος του Πρωθυπουργού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Υπάρχουν, όμως και άλλοι πολλοί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Και άλλοι που επιλέγονται ή δεν επιλέγονται. Καμία αντίρρηση. Αυτός είναι λόγος για να απαγορεύσουμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο να επιλεγεί για το Πολυτεχνείο; Βεβαίως και άλλοι, από άλλα αντικείμενα διδακτικά και μάθησης και πτυχία, έκαναν άλλη καριέρα. Καμία αντίρρηση. Πρέπει να στήνουμε, όμως, μια τέτοιου είδους φθηνή αντιπαράθεση εις βάρος προσώπων;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Αφήστε κύριε Αντωνιάδη, μιλάτε πολύ εύκολα.

Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι η κ. Μπαζιάνα, είχε όλα τα επιστημονικά εφόδια, τις σπουδές, τις δημοσιεύσεις, τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, την αυτοδύναμη διδακτική εμπειρία σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, πριν πάει στο Πολυτεχνείο. Έχει όλα τα προσόντα για να πάει, όχι σε μια θέση για να αποστρατευθεί και να βολευτεί αλλά σε μια θέση με αυξημένες υποχρεώσεις, όπως είναι η θέση στο Πολυτεχνείο.

Αυτά έχω να πω εγώ και νομίζω ότι θα ήταν λάθος…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Είναι και νόμιμο και ηθικό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Κύριε Αντωνιάδη, να σταματήσει η φτήνια. Αν θέλετε να πείτε κάτι να το πείτε. Είναι και νόμιμο και ηθικό και δεν το κρίνει ο Υπουργός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ : Αφήστε κύριε Αντωνιάδη, κάντε τα ρουσφέτια σας εσείς. Αφήστε τα τώρα αυτά, εντάξει.

Το υποβάλατε το ερώτημα, το άκουσα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν έχω δικαίωμα να κόψω, υπάρχει ιεραρχία. Υπάρχει κατάσταση που έχει έρθει από το Πολυτεχνείο, ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε και είναι μέσα η κ. Μπαζιάνα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Αντωνιάδη, επιτέλους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Λυπάμαι για το ύφος σας, το εισαγγελικό και το ανήθικο. Λυπάμαι ειλικρινά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Αυλωνίτου και κύριε Αντωνιάδη, σας παρακαλώ πολύ. Είστε εκτός θέματος.

ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ: Το γεγονός ότι είναι γυναίκα πρωθυπουργού, δεν πρέπει, δηλαδή, να έχει καριέρα ούτε να έχει επαγγελματική υπόσταση ούτε τίποτα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Δεν έχει ανάγκη τη συνηγορία σας ούτε η κ. Μπαζιάνα ούτε ο Πρωθυπουργός.
Παρακαλώ.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Ειδική Αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων): Πού ακούστηκε αυτό, υπερασπιστής του Πρωθυπουργού είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Απαντώ με υπηρεσιακό τρόπο. Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από ό,τι για εκατοντάδες άλλους που ζήτησαν αποσπάσεις για τα πανεπιστήμια. Ακριβώς, με ισότιμο τρόπο, με προσόντα και μετά από πρόσκληση και κατάταξη των πανεπιστημίων.

ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Παρακαλώ, δεν έχει ανάγκη η κ. Μπαζιάνα ούτε ο Πρωθυπουργός, αυτού του είδους της συνηγορίας.

Απαντώ υπηρεσιακά, αυτή τη στιγμή, όπως και για κάθε άλλον ΄Ελληνα πολίτη. Θεωρώ φτηνό και ανήθικο να συζητάμε με αυτό τον τρόπο, ότι γι’ αυτό πήγε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Αυλωνίτου, σας παρακαλώ.

ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ ): Θα ήθελα να αναφερθώ, τώρα, σε ένα θέμα….

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ελάτε κύριε Αντωνιάδη, τα λίγα λεπτά δημοσιότητας πέρασαν για εσάς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Τα κανάλια δεν γράφουν τίποτε, είναι δικά σας. Τα έχετε καθυποτάξει. Σε άλλες εποχές θα ήταν πρώτο θέμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ : Η ερώτησή σας ήταν για λίγα λεπτά δημοσιότητας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Τα έχετε καθυποτάξει τα κανάλια, κανένα δεν λέει τίποτε. Συγχαρητήρια, πάτε πολύ καλά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Επαναλαμβάνω, η ερώτησή σας ήταν για λίγα λεπτά δημοσιότητας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Αντωνιάδη, δε διακόπτουμε.

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Για το θέμα της συζύγου του κ. Πρωθυπουργού, θα έπρεπε η ίδια να αυτοεξαιρεθεί της διαδικασίας για να μην δίνετε δικαίωμα σε εμάς, τους νεοδημοκράτες, τους λαϊκιστές, να ασκούμε κριτική.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ : Ήταν νόμιμο και ανταποκρίνεται σε προσόντα.

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Εμείς, είμαστε υπέρ της ελεύθερης επιλογής για το πού θα πάνε τα παιδιά μας στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό σχολείο. Πώς συνάδει με την ηθική της Αριστεράς και τους αγώνες της, η επιλογή του Πρωθυπουργού να μην επιλεγεί για τα παιδιά του τη δημόσια εκπαίδευση και αν το κάναμε εμείς αυτό, που θα μας κρεμούσατε; Ευχαριστώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Με την υποσημείωση ότι η προσωπική ζωή και οι οικογένειες των Πρωθυπουργών και των πολιτικών ηγετών πολλές φορές γίνονται αντικείμενο πολύ επιθετικής δημόσιας συμπεριφοράς, θυμίζω τη σύζυγό του κ. Καραμανλή, θυμίζω τη σύζυγο του νυν Προέδρου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το επίπεδο διαλόγου και να μείνουμε στο ουσιώδες και στα παραγόμενα από αυτή την Επιτροπή, οι εργασίες της οποίας, ήταν πολύ υψηλού επιπέδου στο διήμερο.

Συνεχόμενη απόσπαση για την Περιστέρα Μπαζιάνα (σύντροφο του Α.Τσίπρα) σε ΑΕΙ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...