Home / HEADER-NEWS / Εξώδικο απέστειλε ο Σ.Α.Ν. στον Υπουργό Παιδείας για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο

Εξώδικο απέστειλε ο Σ.Α.Ν. στον Υπουργό Παιδείας για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο

Δημοσιεύτηκε: 6:39 μμ Αύγουστος 24th, 2016  


law

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ –ΔΗΛΩΣΗ – ΚΛΗΣΗ

 

               Του «ΣΥΛΛΟΓΟY ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ» (Σ.Α.Ν.), που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αινείου αριθμός 2, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κον Φίλη Νικόλαο, που κατοικοεδρεύει στο Αμαρούσιο Αττικής, οδός Αν. Παπανδρέου αριθμός 37.

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2016

———————–

 

Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ι. Με την υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 απόφασή Σας, η οποία εκδόθηκε κατ’ επίκληση, μεταξύ άλλων, του άρθρου 3 παρ. 3 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188), καθορίστηκε Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου σε όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας και αναμορφώθηκε το διδακτικό ωράριο και ωρολόγιο πρόγραμμά τους το οποίο θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2016-2017, ως εξής: «Το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου ξεκινά για όλα τα τμήματα στις 8:30 και εκτείνεται έως τις 13:00 (είκοσι πέντε -25- διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως), ενώ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα εκτείνεται έως τις 16:00. Δύναται να λειτουργήσει πρόωρη υποδοχή, αν υπάρχουν αιτήσεις γονέων, από 7:45- 8:30 μόνο για τους μαθητές που επιλέγουν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (13:00 -16:00) Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια και προνήπια. Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας (ΕΩΠΔ) συντάσσεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου από τον/την Δ/ντή-Δ/ντρια, Προϊσταμένο/μένη του Νηπιαγωγείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων και τον/τη Σχολικό/η Σύμβουλο. Το ΕΩΠΔ βασίζεται σε παιδαγωγικά κριτήρια και στο πλαίσιο αυτό αξιοποιείται το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και οι διδακτικές ώρες για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα. Στη συνέχεια το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας υποβάλλεται σε τρία αντίγραφα στον/στην αρμόδιο/α Σχολικό/η Σύμβουλο για θεώρηση, ο οποίος επιστρέφει ένα θεωρημένο αντίγραφο στο σχολείο και ένα στέλνει για ενημέρωση στον/στην οικείο/α Διευθυντή/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντίγραφο του πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων α) επισυνάπτεται στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας του Σχολείου και β) αναρτάται σε εμφανές σημείο στο γραφείο των εκπαιδευτικών.»

Η ως άνω ΥΑ, μη δημοσιευθείσα μέχρι σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιέχει κανονιστικές ρυθμίσεις, που δεν προβλέπονται εκ του νόμου και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να βρεί έρεισμα στις διατάξεις αυτού, προκειμένου να τον ερμηνεύσει και να παρέχει οδηγίες στις υπηρεσίες. Η εν λόγω απόφαση δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στον κλάδο μας, ενώ συνιστά κατάφωρη παραβίαση Συνταγματικών διατάξεων και ως εκ τούτου, νομίμως και βασίμως τίθεται υπό τη βάσανο των συνταγματικών αρχών και κανόνων, που αναπτύσσονται αναλυτικώς κατωτέρω.

 Β. ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

            1ος ΛΟΓΟΣ

Σύμφωνα με βασική αρχή του διοικητικού δικαίου, όταν στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται ότι για την έκδοση μιας πράξης χρειάζεται γνωμοδότηση, κατά κανόνα το όργανο που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα, οφείλει πριν την έκδοση της διοικητικής πράξης να ζητήσει και να λάβει υπόψη του τη γνωμοδότηση, η οποία διατυπώνεται ύστερα από ερώτημα του οργάνου που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα. Η γνωμοδότηση, εφόσον είναι απλή, δεν δεσμεύει το όργανο που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, αλλά μπορεί να αποφασίσει και διαφορετικά, αλλά στην περίπτωση αυτή η εκδοθείσα διοικητική πράξη οφείλει να είναι ειδικά αιτιολογημένη. Σε κάθε περίπτωση η γνωμοδότηση πρέπει να είναι έγγραφη, αιτιολογημένη και χρονικώς επίκαιρη κατά το περιεχόμενό της, (Επ. Σπηλιωτόπουλου Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, σελ. 150).

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν. 2525/1997, την οποία επικαλείστε στην υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας, ορίζεται ότι: «3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη (η υπογράμμιση δική μας) του Παιδαγωγικού ινστιτούτου, καθορίζεται το πρόγραμμα διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης, που εφαρμόζεται στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο, καθώς και το ωράριο εργασίας, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των νηπιαγωγών του ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Με όμοια απόφαση, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μετατρέπονται σταδιακά τα λειτουργούντα Νηπιαγωγεία σε ολοήμερα Νηπιαγωγεία, εφόσον εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών σε διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.»

Στην υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας, αναφέρεται ότι έχει ληφθεί υπόψη, προς έκδοσή της, η «13. με αριθμ. 29/21-07-2016 πράξη του Δ.Σ. του ΙΕΠ». Στην ως άνω απόφαση όμως του αρμόδιο γνωμοδοτικού οργάνου ήτοι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετική επί του θέματος, ήτοι καμία γνωμοδότηση δεν έχει εγκριθεί αναφορικά με το επίμαχό ζήτημα, ήτοι την μεταβολή του ωρολογίου προγράμματος των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων. Προς επίρρωση της θέσης μας Σας προσκομίζουμε, επισυναπτόμενο, το υπ’ αριθμ. 29/21-7-2016  απόσπασμα πρακτικού του ΔΣ του ΙΕΠ:

 

Είναι λοιπόν σαφές ότι η υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας, εκδόθηκε χωρίς την ύπαρξη της γνωμοδότησης που απαιτεί ο νόμος και ως εκ τούτου πάσχει από ακυρότητα, από τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία δεν εκδόθηκε μη δεχόμενη μια κάποια γνωμοδότηση του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου του ΙΕΠ, αλλά τουναντίον χωρίς την ύπαρξη της παραμικρής γνωμοδότησης του ΙΕΠ. Η ως άνω παράλειψη συνιστά ανεπίτρεπτη υπέρβαση της αρμοδιότητας Σας και δεν είναι δυνατόν να μην ακυρωθεί από τα διοικητικά δικαστήρια. Η υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας, όφειλε να αναφέρεται σε συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΙΕΠ και όχι να επικαλείται μια άσχετη επί του θέματος απόφαση του γνωμοδοτικού οργάνου.

Συνεπώς οφείλεται εκ των πραγμάτων είτε Α) να ανακαλέσετε την υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας, ως εκδοθείσας στερούμενης του νόμιμου τύπου, ήτοι την μη ύπαρξη προηγούμενης, σύμφωνα με του νόμο, γνωμοδότησης, είτε Β) να μας δημοσιοποιήσετε τυχόν υπάρχουσα γνωμοδότηση του ΙΕΠ.

 

2ος ΛΟΓΟΣ

Η υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας, επιπλέον των ανωτέρω, είναι εσφαλμένη γιατί εκδόθηκε κατά παράβαση, της αρχής της ισότητας, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας.

H αρχή της ισότητας, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας μεταφράζονται κατ’ αρχήν στο δικαίωμα καθενός να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας με ίσους όρους. Κατ’ ακολουθία, συνεπάγονται ότι ο νομοθέτης, όταν θεσπίζει προσόντα και προϋποθέσεις για την κατάληψη δημοσίων θέσεων, δεν επιτρέπεται να προβαίνει σε διακρίσεις βάσει κριτηρίων ασχέτων προς την ικανότητα του υποψηφίου, αλλά ούτε και να τον αιφνιδιάζει ανατρέποντας τα δεδομένα διορισμού του κατά τρόπο παράνομο και αυθαίρετο. Ο διορισμός και κατ’ αναλογία η υπηρεσιακή εξέλιξη του υπαλλήλου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά βάσει των προσόντων του και της προσωπικής του αξίας (γνώσεις, επιδεξιότητες, εμπειρία, εργατικότητα, συνεργασιμότητα, άμεμπτο παρελθόν) κατ’ εφαρμογήν ουσιαστικών και κατάλληλων κριτηρίων στοχευόντων μόνον στην προσωπική αξία και την καταλληλότητα του υποψηφίου για τις συγκεκριμένες εκάστοτε προκηρυσσόμενες θέσεις.

Στην υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας, όμως αναφέρεται επί λέξει: «Με απόφαση και σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζονται ο/οι εκπαιδευτικός/οί που διδάσκουν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα και ο/οι εκπαιδευτικός/οί που διδάσκουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Σε περίπτωση διαφωνίας την οριστική λύση δίνει ο/η Σχολικός/ή Σύμβουλος».

Η παραπάνω διάταξη οδηγεί στην εκ των πραγμάτων διάκριση των εκπαιδευτικών σε προνομιούχους και μη, διάκριση η οποία είναι ανεπίτρεπτη ως αντισυνταγματική και παράνομη. Η πιο πάνω διάκριση έρχεται σε άμεση σύγκρουση και αντίθεση προς τα ισχύοντα στην Εκπαίδευση καθώς διακρίνει τους υπηρετούντες σε αυτήν σε προνομιούχους και μη. Μέχρι τώρα και σύμφωνα με την εγκύκλιο σχετικά με την Οργάνωση και Λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (Αρ.Πρωτ.Φ.32/1106/142065/11-09-2015/ΥΠΟΠΑΙΘ), οι θέσεις των νηπιαγωγών στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο είναι ενιαίες και όλες οι νηπιαγωγοί έχουν τα ίδια δικαιώματα στην επιλογή προγράμματος και ωραρίου. Για αυτόν τον λόγο και οι δυο νηπιαγωγοί ακολουθούσαν την εναλλασσόμενη βάρδια (μια εβδομάδα πρωί-μια εβδομάδα απόγευμα). Η παραπάνω απόφαση Σας αφήνει να εννοηθεί πως καταργείται οποιαδήποτε συνοχή και συνέχεια του πρωινού προγράμματος με το απογευματινό, καθώς στο εξής θα υπάρχει μία νηπιαγωγός αποκλειστικά για το υποχρεωτικό ωράριο και μια νηπιαγωγός αποκλειστικά για το ολοήμερο. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί, που ως γνωστόν εργάζονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο νηπιαγωγείο όπου τοποθετούνται, να υποχρεωθούν να αναλάβουν μόνο το ολοήμερο (απογευματινό) ωράριο, παρά τη θέλησή τους, κάτι το οποίο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η απόφασή Σας, με την ως άνω διατύπωσή της, επιτρέπει τον ως άνω διαχωρισμό, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η διευκρίνιση από μέρους Σας αναφορικά με αληθινό πνεύμα της προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι εισάγει ανεπίτρεπτη διάκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών, είτε αυτοί υπηρετούν ως μόνιμοι είτε ως αναπληρωτές. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμαι ότι η ηγεσία της Εκπαίδευσης, δεν είναι δυνατόν να κατευθύνεται προς μια τέτοια αντισυνταγματική επιλογή και μια σχετική διευκρίνιση δύναται να επιλύσει το ζήτημα, προκειμένου όλοι οι εκπαιδευτικοί να τυγχάνουν των ίσων επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

   Επειδή η Διοίκηση υποχρεούται σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους, τυχόν δε διαφορετική αντιμετώπιση ενέχει τον κίνδυνο να διαπιστωθούν και ποινικές ευθύνες των οργάνων της Διοίκησης.

Επειδή πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να διαπιστωθεί η διαφανής και αμερόληπτη στάση της Διοίκησης, αναφορικά με την άσκηση της εξουσίας της και την τήρηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς αυτήν.

Επειδή πρέπει, να διασφαλιστεί το δικαίωμα μας στην εργασία και να διαπιστωθεί η τήρηση, από μέρους της Διοίκησης, των κανόνων ορθολογικής οργάνωσης και δόμησής της,  κατά την οποία η γενική οργάνωση του Κράτους γίνεται κατά τρόπο ορθολογικό ενώ ορθολογική είναι επίσης και η διάρθρωση της Δημόσιας Διοικήσεως, στηριζόμενη στις αρχές και τα πορίσματα της Διοικητικής επιστήμης, η οποία περιέχει αφενός με οργανωτικές αρχές κοινές για κάθε οργάνωση, δημόσια ή ιδιωτική, αφετέρου αρχές, οι οποίες προσιδιάζουν μόνο στις δημόσιες οργανώσεις, όπως είναι οι υπηρεσίες του Κράτους και των Ν.Π.Δ.Δ.

Ήδη δια του παρόντος ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΩΣ για την έκδοση της υπ’ αριθμ. 130272/Δ1/5-8-2016 Απόφασή Σας και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως:

  1. Ανακαλέσετε την ως άνω Απόφασή Σας, ως εκδοθείσας στερούμενης του νόμιμου τύπου, ήτοι την μη ύπαρξη προηγούμενης, σύμφωνα με του νόμο, γνωμοδότησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κατά τα ανωτέρω,
  2. Μας δημοσιοποιήσετε τυχόν υπάρχουσα γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επί του θέματος, ήτοι της μεταβολής του Ωρολογίου Προγράμματος του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου,
  3. Διευκρινίσετε αρμοδίως ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από τους Συλλόγους Διδασκόντων κατά την επιλογή των αρμοδιοτήτων τους αναφορικά με τη διδασκαλία τους στο υποχρεωτικό πρόγραμμα ή στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, Σας γνωστοποιούμε με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας ότι προκειμένου να διαφυλάξουμε τα έννομα συμφέροντα μας προτιθέμεθα να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και Εισαγγελικών Αρχών, για την ακύρωση της ως άνω απόφασής Σας.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτόν  στον οποίο απευθύνεται, προς γνώση του και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφων αυτή ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης.

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

ΤΖΑΜΤΖΗΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 146Β – ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 11471

ΑΦΜ: 068830800 ΔΟΥ: Δ΄ΑΘΗΝΩΝ

ΤΗΛ./FAX:2103829463- ΚΙΝ:6945901805

e-mail: panostzamtzis@yahoo.gr

 


 

Ένα σχόλιο

  1. επιτελους! ο γιγαντας ξυπνησε!

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...