Home / HEADER-NEWS / Εμπαιγμό καταγγέλλουν 8.000 εκπαιδευτές ΔΙΕΚ και ζητούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους

Εμπαιγμό καταγγέλλουν 8.000 εκπαιδευτές ΔΙΕΚ και ζητούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους

Δημοσιεύτηκε: 12:17 μμ Αύγουστος 11th, 2016  


ediek
Oι 8,000 εργαζόμενοι στα 134 δημόσια ΙΕΚ της χώρας έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με την οποία ζητούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, επισημαίνοντας ότι εδώ και μήνες πληρώνουν από τον οικογενειακό τους προυπολογισμό για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις. Κατηγορούν δε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ότι τους εμπαίζει.
Η Aixmi.gr εξασφάλισε την επιστολή που επέδωσαν τα δυο σωματεία στον κ. Κατρούγκαλο. Διαβάστε τη:
«Κύριε Υπουργέ:
Η Πανελλήνια ‘Ένωση Εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ και το Σωματείο Επιστημόνων Εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ σας καλούν να πράξετε το αυτονόητο.
Η εργατική νομοθεσία ορίζει ότι, με τη λήξη της σύμβασης έργου που έχουμε υπογράψει θα πρέπει να γίνεται και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων, όμως κάτι τέτοιο τα τρία τελευταία χρόνια δεν υφίσταται.
Ανεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας άφησε κλειστά τα Δ.Ι.Ε.Κ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ενώ εδώ και 20 χρόνια ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με τον νόμο καθώς δεν είχε διασφαλίσει, ως όφειλε τα απαραίτητα κονδύλια, για την λειτουργία τους, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτές να χάσουν ένσημα λόγω σύμπτυξης των μαθημάτων σε λιγότερες μέρες αλλά και οι σπουδαστές να υπερβαίνουν τον εαυτό τους με καθημερινά 7ωρα και 8ωρα μαθήματα.
Μάλιστα το γεγονός αυτό είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Αφού κύλησε η χρονιά με την υπερπροσπάθεια όλων, τόσο των σπουδαστών όσο και των διοικήσεων αλλά και των εκπαιδευτών, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ζητάμε ως επιτροπή που εκπροσωπεί 8.000 εργαζόμενους στα 134 δημόσια Ι.Ε.Κ να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας.
Χωρίς υλικό εξοπλισμό, χωρίς υποδομές που να χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εκπαίδευση , διοίκηση και εκπαιδευτές κάθε χρόνο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να προσφέρουν στους σπουδαστές και να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις , εμπειρία, αγάπη για το επάγγελμα που διδάσκουν και υπηρετούν.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να μην αναγνωρίζει την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται και απαξιώνει τους εκπαιδευτές, με το να μην τους καταβάλλει τα νόμιμα δεδουλευμένα.
Έχοντας και τις δυο συμβάσεις έργου στα «χέρια» μας και έχοντας καταβάλλει χρήματα από τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό για να ανταπεξέλθουμε στις εκπαιδευτικές μας υποχρεώσεις, δυστυχώς εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του Υπουργείου Παιδείας αδυνατούμε να γνωρίζουμε ακόμη και το πότε θα πληρωθούμε.
Μάλιστα η απάντηση του Υπουργού Ν. Φίλη, όσον αφορά την πληρωμή μας, μόνο ως εμπαικτική θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε καθώς από τη μία μας εξηγεί ότι ουσιαστικά το κράτος πλήρωσε τα ασφαλιστικά ταμεία των εκπαιδευτών, δηλαδή το Κράτος πλήρωσε το Κράτος και από την άλλη μας «διευκρινίζει» ότι οι συμβάσεις μας είναι «Συμβάσεις Έργου» 
Επιπροσθέτως διαπιστώνουμε ότι μετακυλίονται ποσά από τον εγκριθέντα προϋπολογισμό του Ινεδιβιμ του 2016 σε κάλυψη οφειλών του 2015, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατάργηση της αυτοτέλειας των χρήσεων και έτσι διαπιστώνονται λογιστικά κενά.
Οι περισσότεροι από τους 8.000 επιστήμονες εκπαιδευτές είναι οικογενειάρχες με σαφείς οικονομικές υποχρεώσεις ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ως μόνη δουλειά τα Δημόσια Ι.Ε.Κ, με γνώμονα την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτή αλλά και την ανάγκη για δια βίου μάθηση γίνεται αντιληπτό σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει.
Κύριε Υπουργέ εν συντομία απαιτούμε:
  • Να γίνει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων καθώς έχουμε υπογράψει και τις 2 συμβάσεις έργου για το διάστημα 1-1-2016- 30-62016 κατ’ εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και του εργατικού δικαίου προκειμένου οι εκπαιδευτές να πληρώσουν τις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις τους.
  • Να υπάρξει σαφές νομικό πλαίσιο που να αφορά στην έναρξη και λήξη των Δημοσίων Ι.Ε.Κ
  • Να υπάρξει σαφές νομικό πλαίσιο για την υπογραφή και αποπληρωμή των συμβάσεων έργου των επιστημόνων εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ
Σωματείο Επιστημόνων Εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ
Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ»

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...