Home / Featured / Εκπλήξεις έκρυβε το νέο σύστημα Πανελλαδικών. Τι λένε οι αριστούχοι των Πανελλαδικών. Θέλουν να μείνουν στην χώρα, αλλά…

Εκπλήξεις έκρυβε το νέο σύστημα Πανελλαδικών. Τι λένε οι αριστούχοι των Πανελλαδικών. Θέλουν να μείνουν στην χώρα, αλλά…

Δημοσιεύτηκε: 5:35 μμ Αύγουστος 25th, 2016  


paneladikes

Βάσεις 2016: Ποιες ανέβηκαν και ποιες έπεσαν – Πέρασαν 7 στους 10

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση.

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση.

Επίσης, μείωση σημείωσαν τα τμήματα, όπως είναι οι Αρχιτεκτονικές σχολές και τα τμήματα μουσικών σπουδών, στα οποία απαιτούνταν εξετάσεις ειδικών μαθημάτων, καθώς αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν το όριο της βάσης που χρειάζεται. Ακόμη, αύξηση παρατηρείται στις βάσεις των πολυτεχνικών τμημάτων, ενώ στα ΤΕΙ παρατηρείται κυρίως μείωση.

Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ, τη χαμηλότερη βάση έχει το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών και βιομηχανικού σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης με 1.560 μόρια.

Πιο συγκεκριμένα, για τις παιδαγωγικές σχολές, η μεγάλη πτώση των βάσεων αιτιολογείται από το γεγονός ότι αποτέλεσαν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο και χρειαζόταν να εξεταστεί ο υποψήφιος σε επιπλέον μάθημα, κάτι που, μαζί με τη μειωμένη προοπτική άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης των σχολών αυτών. Ενδεικτικό της μείωσης, είναι η βάση του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο, στα 9.887 μόρια. «Τα παιδιά που μπαίνουν σε αυτές τις σχολές μπαίνουν με αρκετές γνωστικές ελλείψεις και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο», σχολίασε ο κ. Στρατηγάκης.

Σχετικά με τις νομικές σχολές, η νομική Αθηνών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κερδίζοντας μόλις 6 μόρια, ενώ νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής σημείωσαν πτώση 120 και 137 μορίων αντίστοιχα.

Οι οικονομικές σχολές σημείωσαν πτώση, επίσης λόγω μειωμένης ζήτησης κατά την παρούσα συγκυρία, της οικονομικής κρίσης, ενώ οι πολυτεχνικές σχολές σημείωσαν μικρή άνοδο, όπως και οι σχολές μαθηματικών και φυσικών σπουδών.

Όσον αφορά στις Ιατρικές σχολές, λόγω καλών επιδόσεων σε φυσική και χημεία, οι βάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και σημείωσαν αύξηση. Το πτυχίο της Ιατρικής θεωρείται από πολλούς «διαβατήριο» για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό και για αυτό παραμένει υψηλή και η ζήτηση των ιατρικών σχολών.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του νεο-ιδρυθέντος τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο αν και προσέφερε 30 θέσεις, αποτέλεσε προτίμηση 2.800 υποψηφίων.

Πέρασαν 7 στους 10

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς από τους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι περισσότεροι υποψήφιοι που δεν εισήχθησαν σε κάποια σχολή (μη εισαχθέντες) προέρχονταν από τον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Οι υποψήφιοι του δεύτερου και του τρίτου πεδίου (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας και Ζωής) βγήκαν κερδισμένοι, καθώς ήταν λιγότεροι σε αριθμό και άρα είχαν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής εξαρχής.

Εξάλλου, από τους επιτυχόντες υποψήφιους, οι 30.929 είναι κορίτσια και οι 27.526 αγόρια, ενώ 10.624 ήταν οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στην σχολή της πρώτης τους προτίμησης. Επιπλέον, οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει και εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα, ούτως ώστε να έχουν επιλογή ενός επιπλέον επιστημονικού πεδίου ήταν 35.653. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι οι θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έμειναν κενές είναι μόλις 621 στην επικράτεια.

Υπουργείο Παιδείας – Ανακοίνωση Βάσεων 2016 – Βάσεις Πανελλαδικών για ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και τα συγκριτικά στοιχεία (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Το νέο σύστημα των Πανελληνίων έκρυβε εκπλήξεις

Οι στρατιωτικές σχολές και τα τουριστικά και παραϊατρικά επαγγέλματα συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων, που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα στις Πανελλήνιες του Μαΐου. Στον αντίποδα, οι παιδαγωγικές και τα οικονομικά, που «γκρεμίστηκαν», καθώς δεν προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Ειδικότερα, οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/08) από το υπουργείο Παιδείας κατέδειξαν ότι το νέο σύστημα (των 4 υποχρεωτικών μαθημάτων) έκρυβε … παράδοξα!AdTech Ad

Μπήκε με 1.560 μόρια στο ΤΕΙ – Έβγαλε 18.000 μόρια και έμεινε εκτός…

Μη εισακτέος υποψήφιος αν και συγκέντρωσε 18.000 μόρια!

Το βαθμολογικό κατώφλι για φέτος στις βάσεις εισαγωγής ήταν το 1,5 στα ΤΕΙ και το 5 στο Πανεπιστήμια… Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης μπήκε υποψήφιος με 1560 μόρια δηλαδή με μέσο όρο βαθμολογίας 1,56! Την ίδια ώρα όμως υπήρξε υποψήφιος που με σχεδόν 18.000 μόρια δεν εισήχθη σε κανένα τμήμα, καθώς είχε συμπληρώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο μόνο Ιατρικές Σχολές!

Τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια.

Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής, τα μεγάλα «θύματα»

Οι χαμένοι των φετινών πανελληνίων είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής, καθώς περισσότεροι από 10.000 μένουν εκτός Πανεπιστημίων. Βέβαια, εξηγείται και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πεδίο παρατηρήθηκε το φαινόμενο να πέφτουν οι υψηλόβαθμες σχολές και να ανεβαίνουν οι χαμηλόβαθμες.

Η σιγουριά των στρατιωτικών σχολών

Οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των υποψηφίων λόγω της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η Σχολή Ευελπίδων (Σώματα) έχει φέτος βάση τα 17.642 μόρια, αυξημένη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι, η Ευελπίδων (Όπλα) τα 16.095 μόρια, Η Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) βάση τα 17.662 μόρια και των Μηχανικών τα 17.838 μόρια, ενώ το τμήμα Ιπταμένων στη Σχολή Ικάρων βάση στα 17.786 μόρια και των Μηχανικών στα 18.625 μόρια.

Πτώση παρουσιάζει φέτος η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με τη βάση του τμήματος Αξιωματικών να έχει ως βάση του τα 17.896 μόρια με την πτώση να είναι σε απόλυτο αριθμό 310 μονάδες και ως ποσοστό σε σύγκριση με το 2015 -1,7%.

Ελάχιστες οι κενές θέσεις

Παλαιότερα, οι κενές θέσεις κυριαρχούσαν, κυρίως στην περιφέρεια, καθώς οι υπερβολικά πολλές προσφερόμενες θέσεις σε τμήματα ΤΕΙ με αντικείμενα σπουδών σχετικά αδιάφορα για την πλειοψηφία των νέων είχαν ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να «ρημάζουν».

Σήμερα όμως το κλίμα έχει αντιστραφεί και οι μερικές εκατοντάδες θέσεις που έμειναν φέτος κενές εντοπίζονται κυρίως σε τμήματα με υποχρεωτικό ειδικό μάθημα, όπως τα μουσικά τμήματα, στο οποίο πολλοί υποψήφιοι δεν πέρασαν τη βάση προκειμένου να μπορέσουν να εισαχθούν.

Οι φετινοί… πρώτοι των πρώτων

Οι επιδόσεις τους μιλούν από μόνες τους: είναι οι άριστοι που πέρασαν πρώτοι στις σχολές τους ή τον πήχη των 19.000 μορίων. Γεύτηκαν μια επιτυχία που δεν περίμενε σχεδόν κανείς τους. Και ξεδιπλώνουν στο ΑΠΕ τα συναισθήματά τους καθώς και τη μέθοδο που ακολούθησαν για να φτάσουν στον στόχο τους.

Γιάννης Θεοδοσόπουλος, 19.530 μόρια, Οδοντιατρική Αθήνας (1ος)

«Όταν είδα ότι πέρασα πρώτος ένιωσα μεγάλη έκπληξη και φυσικά μεγάλη ικανοποίηση. Περίμενα μια επίδοση γύρω στα 18.000 μόρια αλλά σε καμία περίπτωση αυτό το αποτέλεσμα. Θα έλεγα πάντως ότι η επιτυχία μου ήταν αντίστοιχη της δουλειάς μου. Πέρασα όλη τη χρονιά ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο, με πολύ διάβασμα και ελάχιστες εξόδους».

Kωνσταντίνα Καπνιάρη, 18.496 μόρια, Στρατιωτική Ιατρική Αθήνας (1η)

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να εισαχθώ πρώτη στην Στρατιωτική Ιατρική. Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που έδινα εξετάσεις. Επέλεξα αυτή στη σχολή καθώς με την οικονομική κρίση σκέφθηκα ότι θα μου εξασφάλιζε κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι η επιτυχία μου οφείλεται στην οργάνωση που είχα φέτος στο πρόγραμμα και το διάβασμά μου. Διάβαζα περίπου οκτώ ώρες κάθε μέρα αλλά δεν στερήθηκα και τις εξόδους μου».

Απόστολος Καρβούνης, 19.119 μόρια, Αρχιτεκτονική Αθήνας (3ος)

«Όταν ξεκίνησε η χρονιά δεν ήξερα καν εάν θα περάσω στην Αρχιτεκτονική, επομένως δεν υπήρχε η παραμικρή σκέψη για μια τέτοια επίδοση. Μετά τις εξετάσεις αισθανόμουν πιο ασφαλής, όταν βγήκαν οι βαθμοί σιγουρεύτηκα. Όταν είδα την τρίτη θέση δεν σας κρύβω ότι πανηγύρισα. Συγχρόνως όμως σκέφτηκα πως δεν έχει και πολλή σημασία. Σημασία είχε από την αρχή της χρονιάς ότι ήμουν διατεθειμένος να διαβάσω πολύ για να πετύχω τον στόχο μου».

Αφροδίτη Ζιώγου, 19.354 μόρια, Ιατρική Αθήνας

«Κανείς δε νομίζω πως περιμένει να φτάσει τόσο ψηλά. Στο τελικό αποτέλεσμα με βοήθησε πολύ το σχολείο μου, οι καθηγητές μου, αλλά και τα θέματα που εμένα τουλάχιστον μου φάνηκαν βατά. Ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς έγινε από το περασμένο καλοκαίρι ως τον χειμώνα. Μετά έκανα κυρίως επαναλήψεις και κατέβασα ρυθμούς».

Βαγγέλης Γεωργακίλας, 19.186 μόρια, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας

«Είχα κάνει πολύ καλή προετοιμασία αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα αυτήν την επίδοση. Σε αυτή συνέβαλε πολύ το σχολείο μου και οι καθηγητές μου. Είχαμε πολύ καλό πρόγραμμα οπότε δεν χρειάστηκε να πάω φροντιστήριο. Το διάβασμά μου δεν ήταν σταθερό σε ώρες. Υπήρχαν μέρες που διάβαζα οκτώ ώρες και άλλες ημέρες δύο. Εβγαινα κάθε σαββατοκύριακο και, μολονότι μπορεί να φανεί περίεργο, περισσότερο προς το τέλος κυρίως για να παίξω μπάσκετ».

Κωνσταντίνα Κουτσαρδάκη, 19.111 μόρια, Ιατρική Αθήνας

«Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που έδινα εξετάσεις, την πρώτη είχα περάσει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αλλά ήθελα πολύ να γίνω γιατρός. Για μένα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα χωρίς το σχολείο. Διάβαζα συστηματικά, το πρόγραμμά μου περιελάμβανε και εξόδους. Στις εξετάσεις αισθανόμουν πιο πολύ αγχωμένη παρά κουρασμένη από τη προσπάθεια της χρονιάς. Τώρα νιώθω πολύ χαρούμενη, αισθάνομαι ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου».

Κατερίνα Ντρε, 18.929 μόρια, Νομική Αθήνας

«Διάβαζα πολύ αλλά δεν περίμενα ότι θα πήγαινα τόσο ψηλά. Στη διάρκεια της χρονιάς προσπαθούσα το διάβασμά μου να είναι παραγωγικό. Στις εξετάσεις ξεκίνησα αγχωμένη, αλλά μετά το πρώτο μάθημα ένιωθα ήρεμη. Το σχολείο με βοήθησε αρκετά, αλλά πρέπει να πω ότι το σχολείο με βοήθησε περισσότερο».

Θέλω να μείνω στην χώρα μου, αλλά….

Σε ένα εξεταστικό σύστημα που έχει εξαντλήσει τον χρόνο του και μοιάζει πλέον με χιλιομπαλωμένο ρούχο διαγωνίστηκαν και εφέτος οι χιλιάδες υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Μάλιστα εφέτος υπήρχε μια… δόση παλαιού εξεταστικού συστήματος (εξέταση σε 6 ή 7 μαθήματα) και μια διαδικασία κατ’ ευφημισμόν νέα (με εξέταση σε 4 ή 5 μαθήματα και ένα καινούργιο ανακάτεμα αντικειμένων και επιστημονικών πεδίων).
Και ενώ το υπουργείο Παιδείας πιάνει και πάλι το νήμα που οδηγεί στον… λαβύρινθο του εξεταστικού συστήματος, το μέγεθος της αποτυχίας εφέτος ήταν πιο δύσκολο να κρυφθεί. Ενα στα τέσσερα τμήματα στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας θα δεχθεί φοιτητές με βαθμολογίες «κάτω από τη βάση», ενώ οι δάσκαλοι που θα μορφώσουν την επόμενη γενιά των Ελλήνων θα είναι υποψήφιοι του 9 «κάτω από τη βάση» ή του 10. Μέσα σε όλα αυτά όμως στα τεχνολογικά ιδρύματα εφέτος μπήκε φοιτητής με βαθμό 1,5  «κάτω από τη βάση» (Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης με βάση εισαγωγής τα 1.560 μόρια) και στα πανεπιστήμια με βαθμό 5 (στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας με βάση 5.200 μόρια και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια).
«Πιστεύω ότι το εξεταστικό σύστημα δεν πρέπει να αλλάζει τόσο εύκολα» λέει σχετικά ο 17χρονος Χαράλαμπος Λάππας που συγκέντρωσε 18.810 μόρια και θα σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών. «Εμείς με άλλο σύστημα ξεκινήσαμε στο Λύκειο και κατευθυνόμαστε και με άλλο δώσαμε» συνεχίζει. Βέβαια, όπως δηλώνει, η διαδικασία τελικά δεν τον δυσκόλεψε. «Θεωρώ όμως ότι ένα σωστό σύστημα που θα βοηθούσε και στο να απελευθερωθεί το Λύκειο από τη σύνδεσή του με το εξεταστικό σύστημα θα ήταν να δίνει κάθε υποψήφιος εξετάσεις κατευθείαν στο πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει». Οπως εξηγεί, ολόκληρη η Γ’ τάξη του Λυκείου ήταν ουσιαστικά μια προετοιμασία για τις εξετάσεις με αποτέλεσμα να χάνει τον μορφωτικό του ρόλο.
Ο ίδιος εξηγεί ότι θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα, να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και μετά να μείνει όπου «βρει δουλειά». «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα»δηλώνει. «Θέλω εδώ να βρω δουλειά. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμένα» τονίζει.
Από τους «πρώτους των πρώτων» στην Ιατρική Αθηνών ήταν ο Δημήτρης Ανδρέικος με 19.613 μόρια και δηλώνει ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει ιδανικό εξεταστικό σύστημα. Το σύστημα με το οποίο έδωσε εξετάσεις αναφέρει ότι ήταν αξιοκρατικό αλλά τοποθετημένο στην αποστήθιση των μαθημάτων. «Δεν μπορούν έτσι οι μαθητές να είναι δημιουργικοί»τονίζει. Επιπλέον αναφέρει ότι το σχολείο χάνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια της ζωής του μαθητή τον μορφωτικό του ρόλο. Από το τέλος του Γυμνασίου το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας στρέφει τα παιδιά σε συγκεκριμένη κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δίνει στους μαθητές εξειδικευμένες γνώσεις (ανάλογα με την εξειδικευμένη κατεύθυνση που διάλεξαν) και όχι μια ευρεία κουλτούρα που θα τους κάνει ολοκληρωμένους πολίτες.
Επιτυχία γένους θηλυκού
Και εφέτος ωστόσο η επιτυχία ήταν «θηλυκού γένους», καθώς από τους επιτυχόντες οι περίπου 31.000 ήταν κορίτσια και οι 27.500 αγόρια. Η Κωνσταντίνα Κουτσαρδάκη συμπλήρωσε 19.111 μόρια και μπήκε έκτη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. «Νομίζω ότι το παλαιό εξεταστικό σύστημα με τα έξι εξεταζόμενα μαθήματα ήταν καλύτερο καθώς με το νέο σύστημα ρυθμιστικό ρόλο έπαιζε το μάθημα της Εκθεσης, που ήταν ένα τελείως υποκειμενικό μάθημα» λέει η Κωνσταντίνα μιλώντας στο «Βήμα». «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχουν πανελλήνιες εξετάσεις, αν και τα παιδιά από την αρχή του Λυκείου αρχίζουν να ασχολούνται μόνο με τα μαθήματα της κατεύθυνσης που τους ενδιαφέρουν».
Οπως λέει ωστόσο η Κωνσταντίνα, θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα, να κάνει την ειδικότητά της στο εξωτερικό, αλλά να γυρίσει για να δουλέψει και να μείνει στη χώρα της.
ΒΗΜΑ / ΑΥΓΗ / news.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...