Home / Featured / Εγκρίθηκε νέο Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή

Εγκρίθηκε νέο Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή

Δημοσιεύτηκε: 2:32 μμ Αύγουστος 18th, 2016  


ptyxio

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ένα νέο μεταπτυχιακό εγκρίθηκε στην Ειδική Αγωγή. Πρόκειται για το ΔΜΠΣ  των Τμημάτων Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Ειδική Αγωγή», ως ακολούθως:

Γενικές Διατάξεις
Τα Τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ), Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης (ΠΤΠΕ) και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό 2016-17 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Ειδική Αγωγή» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 Α’).

Αντικείμενο-Στόχοι
Αντικείμενο του ΔΠΜΣ είναι η παραγωγή και η διάχυση γνώσης στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Το προτεινόμενο ΔΠΜΣ στοχεύει:

  • Να εξοπλίσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να επιδιώξουν επαγγελματική σταδιοδρομία σε τομείς της αγοράς εργασίας, στους οποίους η Ειδική Αγωγή κρίνεται αναγκαία.
  • Να στελεχώσει με επαγγελματίες εξειδικευμένους στην Ειδική Αγωγή σχολεία, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Να προετοιμάσει ένα ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει μελλοντικά τις σχολικές μονάδες της χώρας και θα προωθήσει την έρευνα και τη διδασκαλία στην Ειδική Αγωγή μέσα από καινοτόμες πρακτικές και δράσεις που διασφαλίζονται από το ευρύ και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών.
  • Να προσφέρει τη δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να συνδέσουν κριτικά την θεωρία, την έρευνα και την πρακτική εφαρμογή ώστε να πετύχουν μια αξιοσημείωτη επαγγελματική ή και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, τόσο στον Ελλαδικό όσο και το διεθνή χώρο.
  • Να συμβάλλει στον περιορισμό της διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς άλλες χώρες

 

Μεταπτυχιακός Τίτλος
Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην «Ειδική Αγωγή».

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι:

α) Παιδαγωγικών Τμημάτων, Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Τμημάτων Ψυχολογίας, Τμημάτων Κοινωνιολογίας, του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και  Τμημάτων Ιατρικής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων της αλλοδαπής.

β) Τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας, Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Τμημάτων Λογοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της αλλοδαπής

γ) Άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. ή Τμημάτων Τ.Ε.Ι. με πτυχίο συναφές προς το γνωστικό αντικείμενο της υπό προκήρυξη ειδικότητας, οι οποίοι εφόσον επιλεγούν και δεν έχουν εξετασθεί επιτυχώς σε δύο τουλάχιστον μαθήματα των Επιστημών της Αγωγής ή συναφή μαθήματα με το γνωστικό αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής στη διάρκεια των προπτυχιακών τους σπουδών ή δεν είναι απόφοιτοι Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., είναι υποχρεωμένοι να εξετασθούν επιτυχώς σε 2 τουλάχιστον προπτυχιακά μαθήματα των Επιστημών της Αγωγής ή συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής μαθήματα, στη διάρκεια των δυο
πρώτων εξαμήνων των μεταπτυχιακών σπουδών τους από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των συνεργαζόμενων Τμημάτων. Τα μαθήματα αυτά θα καθοριστούν από την Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ και δεν θα ταυτίζονται με τα μαθήματα που εξετάστηκαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές για την επιλογή τους στο πρόγραμμα.

Χρονική Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.

Αριθμός Εισακτέων
Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (45) μεταπτυχιακούς φοιτητές ετησίως.

Δίδακτρα

Πηγή χρηματοδότησης του Π.Μ.Σ. θα είναι τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και άλλα όπως δωρεές, πόροι από ερευνητικά προγράμματα, χορηγίες κ.λπ. Ο προϋπολογισμός κάθε ακαδημαϊκού έτους, το ύψος των διδάκτρων και ο τρόπος καταβολής τους θα αποφασίζονται κατά το εαρινό εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους από τα αρμόδια όργανα του Δ.Π.Μ.Σ.
θα απαλλάσσεται από την καταβολή διδάκτρων ένας αριθμός (τουλάχιστον το 10% των νεοεισερχομένων) μεταπτυχιακών φοιτητών που τεκμηριωμένα αδυνατούν να καταβάλουν τα δίδακτρα.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...