Home / HEADER-NEWS / Δραστηριότητες για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Δραστηριότητες για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Δημοσιεύτηκε: 8:41 μμ Αύγουστος 31st, 2016  


manager

Δραστηριότητες για την πρώτη μέρα του σχολείου

Το σχολείο αρχίζει!  Οι μαθητές της πρώτης δημοτικού μπαίνουν πρώτη φορά στη σχολική αίθουσα, κάποια παιδιά μπορεί να έχουν αλλάξει σχολικό περιβάλλον και να έχουν καινούριους συμμαθητές, πολλοί συνάδελφοι έχουν άλλους μαθητές από τους περσινούς… Παρακάτω προτείνονται λοιπόν ορισμένες δραστηριότητες για να σπάσει ο πάγος καθώς και για να εγκλιματιστούν σταδιακά οι μαθητές στη σχολική καθημερινότητα και την ομαδοσυνεργατικότητα που θα πρέπει να τη διέπει.

1. Η «ηχομπάλα»
Στεκόμαστε σε κύκλο με τους μαθητές μας. Κρατάμε στα χέρια μας μία νοητή μπάλα. Ξεκινάμε πετώντας τη νοητή μπάλα σε κάποιο άλλο μέλος της ομάδας κάνοντας συγχρόνως έναν ήχο (π.χ. επιφώνημα, κελάηδημα, μίμηση ζώου) και διατηρώντας βλεμματική επαφή. Ο μαθητής, μόλις πιάσει τη νοητή μπάλα, πρέπει να κάνει τον ίδιο ήχο. Στη συνέχεια, πετά την ηχομπάλα σε κάποιον άλλο μαθητή κάνοντας έναν άλλον ήχο, κοιτάζοντας τον. Αυτός που πιάνει την ηχομπάλα επαναλαμβάνει τον ήχο του συμμαθητή του. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να πιάσουν την ηχομπάλα όλοι οι μαθητές.
Ακολούθως, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μόνο που αυτή τη φορά αντί να παράγουμε ήχους, λέμε το όνομά μας. Αυτός που πετά τη νοητή μπάλα λέει το όνομά του, διατηρώντας τη βλεμματική επαφή και αυτός που την πιάνει επαναλαμβάνει το όνομα αυτού που του πέταξε την μπάλα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να ακουστούν τα ονόματα όλων των παιδιών. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επαναλάβετε τη διαδικασία με την ίδια σειρά. Αρκεί ο καθένας να θυμάται σε ποιον πέταξε την μπάλα.
Στη συνέχεια, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία των ονομάτων αλλά με πραγματική μπάλα. Στις μεγαλύτερες τάξεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δύο μπάλες συγχρόνως. Μετά το τρίτο όνομα, βάλτε και δεύτερη μπάλα στο παιχνίδι, που θα ακολουθεί την ίδια σειρά ονομάτων με την προηγούμενη.
2. Αλήθεια ή ψέματα;
Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγάρια. Κάθε μέλος της ομάδας δίνει το χέρι στο συνεργάτη του λέγοντας «Γεια σου! Με λένε…» και στη συνέχεια του λέει δύο πράγματα για τον εαυτό του, που το ένα θα είναι αληθινό και το άλλο ψεύτικο. Π.χ. «Γεια σου! Με λένε Μαρία. Έχω 5 αδέρφια. Έχω 3 αδέρφια. Ποιο ισχύει από τα 2;»
Στη συνέχεια αλλάζουν συνεργάτη και επαναλαμβάνουν τη διαδικασία.
3. Το γλυπτό
Τα παιδιά στέκονται όρθια χωρίς συγκεκριμένη στάση και θέση. Με το σύνθημά σας, αρχίζουν να κινούνται μέσα στο χώρο. Περπατάνε με το ρυθμό που εσείς ορίζετε, χτυπώντας παλαμάκια. Κάθε φορά που συναντούν κάποιο συμμαθητή τους, τον κοιτούν στα μάτια και κάνουν νεύμα χαιρετισμού, συνεχίζοντας να περπατούν. Όταν δώσετε το σύνθημα, τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να περπατούν και να πάρουν την κατάλληλη στάση και έκφραση για το συναίσθημα που θα τους πείτε (π.χ. Στοπ! Χαρά.) Επαναλαμβάνετε κάποιες φορές τη διαδικασία. Στη συνέχεια, συζητάτε ποια συναισθήματα ήταν πιο εύκολο ή δύσκολο να τα εκφράσετε. Κατόπιν, χωρίζετε σε ομάδες τους μαθητές σας. Η κάθε ομάδα πρέπει να φτιάξει ένα γλυπτό που να αντιπροσωπεύει κάποιο από τα συναισθήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν ποιο συναίσθημα θέλουν να αναπαραστήσουν.
4. Μια τρελή χορογραφία
Στεκόμαστε σε κύκλο με τους μαθητές μας. Καθένας με τη σειρά λέει το όνομά του. Ακολούθως επαναλαμβάνεται η διαδικασία αλλά εκτός από το όνομά τους λένε και μία λέξη που να αρχίζει από το πρώτο γράμμα του ονόματός τους (π.χ. Θανάσης, θάλασσα). Κάθε φορά που ένας μαθητής λέει το όνομα και τη λέξη του, οι συμμαθητές του επαναλαμβάνουν. Σε τρίτη φάση, ο καθένας λέει το όνομα, τη λέξη και συγχρόνως τη συνοδεύει με μια χορευτική φιγούρα. Οι υπόλοιποι μιμούνται το συμμαθητή τους λέγοντας και κάνοντας το ίδιο.
Αφού η διαδικασία επαναληφθεί κάποιες φορές ώστε τα παιδιά να εμπεδώσουν ονόματα, λέξεις και φιγούρες, τα χωρίζετε σε 2 ομάδες. Αν οι μαθητές σας είναι λίγοι, μπορούν να αποτελέσουν όλοι μαζί μία ομάδα. Αναθέτετε σε κάθε ομάδα από ένα μουσικό κομμάτι, το οποίο πρέπει να χορογραφήσουν, συνδυάζοντας όλες τις χορευτικές φιγούρες τους. Τα παιδιά πρέπει να συνεργαστούν για να φτιάξουν μια τρελή χορογραφία! Προσαρμόζετε τη διάρκεια και το είδος του κομματιού ανάλογα με τις δυνατότητες της τάξης σας.
5. Τα μανταλάκια
Κάθε παιδί κρατά στο χέρι του 2 μανταλάκια. Σκοπός είναι να τα ξεφορτωθεί βάζοντάς τα στα ρούχα των συμμαθητών του. Κατά την προσπάθειά του όμως, ακόμα και να καταφέρει να τα ξεφορτωθεί, μπορεί οι συμμαθητές του να έχουν βάλει στα ρούχα του τα δικά τους μανταλάκια. Θα πρέπει λοιπόν να τα ξεφορτωθεί κι αυτά. Στόχος είναι τα παιδιά να έχουν ξεφορτωθεί όλα τα μανταλάκια από πάνω τους μέσα σε χρονικό διάστημα που θα ορίσετε εσείς. Ο μεγάλος νικητής είναι αυτός που θα έχει πάνω του τα λιγότερα μανταλάκια.
Η δραστηριότητα αυτή ενδείκνυται για ευρύχωρη τάξη ή για εξωτερικό χώρο όπου θα έχετε θέσει όρια.
6. Οι κόμποι (για μεγάλα παιδιά)
Τα παιδιά σχηματίζουν κύκλο κρατώντας ένα μεγάλο, χοντρό σχοινί με τα δυο τους χέρια. Σκοπός είναι να συνεργαστούν έτσι ώστε να καταφέρουν να κάνουν στο σχοινί 3 κόμπους, χωρίς όμως να το αφήσουν από τα χέρια τους.

7. Ο γόρδιος δεσμός
Σχηματίζουμε έναν πολύ στενό κύκλο. Τεντώνουμε και τα δύο χέρια μας στο κέντρο. Με το κάθε χέρι μας πιάνουμε το χέρι κάποιου άλλου μέλους της ομάδας. Έχει δημιουργηθεί ένας γόρδιος δεσμός. Προσπαθούμε να τον ξεμπερδέψουμε χωρίς να αφήσουμε τα χέρια του άλλου, προσπαθώντας να σχηματίσουμε μία αλυσίδα σε ευθεία γραμμή.
8. Οι αριθμοί
Στεκόμαστε σε κύκλο. Αν π.χ. ο κύκλος αποτελείται από 10 άτομα, κάθε άτομο πρέπει να πει από έναν αριθμό από το 1 ως το 10 (με τη σωστή σειρά). Όμως οι μαθητές δε θα μιλάνε με τη σειρά που στέκονται στον κύκλο, αλλά ανακατεμένα. Τα παιδιά πρέπει να καταφέρουν να κάνουν την απαρίθμηση από το 1 ως το 10, μιλώντας ένα κάθε φορά. Αν πουν δύο άτομα συγχρόνως τον ίδιο αριθμό, τότε η απαρίθμηση ξεκινά από την αρχή. Στόχος είναι να γίνει η απαρίθμηση από διαφορετικό άτομο κάθε φορά, αρκεί να μη μιλήσουν δύο άτομα συγχρόνως. Δεν έχει σημασία αν κάποιος δε μιλήσει καθόλου ή αν μιλήσει πάνω από μία φορά.
9. Το περίγραμμα
Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Δίνετε σε κάθε παιδί ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί του μέτρου. Το ένα μέλος της ομάδας ξαπλώνει πάνω στο χαρτί του μέτρου και και το άλλο σχεδιάζει το περίγραμμα του σώματός του. Το ίδιο γίνεται και για το δεύτερο μέλος της ομάδας. Έπειτα, το κάθε παιδί γράφει σε διάφορα σημεία του περιγράμματος του συνεργάτη του κάποιες ερωτήσεις π.χ. Ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι; Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Πώς λένε το κατοικίδιό σου;
Μπορούν να γράψουν από μία ερώτηση σε κάθε μέλος του σώματος. Επίσης, θα μπορούσατε να έχετε προσυμφωνήσει τις ερωτήσεις από πριν και να απαντήσουν όλα τα παιδιά στις ίδιες ερωτήσεις. Ακολούθως, το κάθε παιδί απαντάει γραπτά κάτω από την ερώτηση που του έκανε ο συνεργάτης του. Την επόμενη μέρα μπορούν να φέρουν φωτογραφίες που έχουν σχέση με τις απαντήσεις που έδωσαν και να τις κολλήσουν πάνω στο περίγραμμα.
10. Το συμβόλαιο
Τα παιδιά συμφωνούν πάνω στο ποιοι πρέπει να είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής τους καθημερινότητας. Τους γράφουν σε χαρτί του μέτρου και υπογράφουν από κάτω, δίνοντας έτσι την υπόσχεση ότι θα τους τηρούν. Με αυτό τον τρόπο συντάσσουν ένα συμβόλαιο που θα τους δεσμεύει. Γίνεται ανάρτησή του σε περίοπτη θέση στην τάξη.
Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ70 Μαρία Σαββοπούλου για την ενημέρωση και για το υλικό.
https://mariasavvopoulou.blogspot.gr/2016/08/blog-post_30.html

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...