Home / HEADER-NEWS / Χιλιάδες και φέτος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός αίθουσας. Κωφεύουν τα κόμματα

Χιλιάδες και φέτος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός αίθουσας. Κωφεύουν τα κόμματα

Δημοσιεύτηκε: 7:58 μμ Αύγουστος 10th, 2016  


apospasis

Της Χαράς Καλημέρη

Ανοιχτή «πληγή» για την εκπαίδευση αποτελούν οι αποσπάσεις εκατοντάδων δασκάλων και καθηγητών σε πολιτικά κόμματα, μητροπόλεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμούς.

Την ώρα που στα σχολεία οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που βρίσκονται εκτός σχολικής αίθουσας ασκώντας διοικητικά καθήκοντα. Το καθεστώς αυτό, ως φαίνεται, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τη νέα σχολική χρονιά. Κι αυτό διότι τα κόμματα «αγνόησαν» το αίτημα του υπ. Παιδείας, Νίκου Φίλη να δώσουν τα στοιχεία των αποσπασμένων σε αυτά εκπαιδευτικών προκειμένου να επιστρέψει στις αίθουσες το 30% εξ αυτών, ενώ και φέτος ο συνολικός αριθμός των αποσπάσεων σε φορείς και οργανισμούς αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.800, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει στην «Η» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), Σ. Φωτιάδης, μέχρι στιγμής 1.515 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί για άσκηση διοικητικού έργου σε διάφορες υπηρεσίες, όπως περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιερές μητροπόλεις, Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Ακαδημία Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ. Σε αυτόν τον αριθμό, θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 300 αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες εκκρεμούν. «Συνεπώς, δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του υπουργού Παιδείας ότι φέτος μειώθηκαν οι αποσπάσεις κατά 27%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αποσπάσεις θα ξεπεράσουν τις 1.800, δηλαδή όσες έγιναν επί υπουργίας Μπαλτά και Λοβέρδου. Κι αυτό την ώρα που εκκρεμούν περισσότερες από 1.000 αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάταξη σε διοικητική θέση», επισημαίνει ο κ. Φωτιάδης.

«Κωφεύουν» τα κόμματα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΣΥΠ, επιπλέον 500-600 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν για να μειωθεί ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών προκειμένου, όπως ανέφερε σε σχετική επιστολή του, «να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην προβλεπόμενη υπηρεσιακή διαδικασία χωρίς αυτήν και είμαι πρόθυμος για οποιαδήποτε διευκρίνιση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο τα κόμματα αγνόησαν το αίτημά του και δεν έστειλαν τα στοιχεία των εκπαιδευτικών των οποίων οι αποσπάσεις μπορεί να αρθούν. Η προθεσμία εκπνέει σήμερα και, όπως όλα δείχνουν, θα περάσει «άπρακτη».

Ενδεικτικός αριθμός αποσπασμένων εκπαιδευτικών *

• Σε γραφεία βουλευτών 127 και στα γραφεία των κομμάτων 62.

• Στην Εκκλησία 74

• Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετούν 241 εκπαιδευτικοί

• Στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας 371 εκ των οποίων:

• 24 με διάθεση σε υπηρεσίες και φορείς,

• 6 στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, και,

• 1 στο πολιτικό γραφείο της Σ. Αναγνωστοπούλου.

• Στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς 28 εκ των οποίων 2 υπηρετούν στο γραφείο του Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

• Στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας 8 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων ο ένας είναι με διάθεση σε υπηρεσία του υπ. Παιδείας.

• Στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) έχουν αποσπασθεί 29 εκπαιδευτικοί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...