Home / Featured / Οι αναμενόμενες βάσεις στις δημοφιλέστερες σχολές

Οι αναμενόμενες βάσεις στις δημοφιλέστερες σχολές

Δημοσιεύτηκε: 6:59 μμ Αύγουστος 14th, 2016  


sxoles_ipsilis_zitisis

“Φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις συνιστούν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω της ασυμβατότητας του παλαιού συστήματος εισαγωγής με το νέο”, όπως είπε στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης

Τις βάσεις στα 100 -και πλέον- δημοφιλέστερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ παρουσιάζει η “Α”. Στους πίνακες που ακολουθούν, διάφορα τμήματα με μεγάλη ζήτηση συνοδεύονται από τις βάσεις στα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει αυτό που επιθυμούν να σπουδάσουν σε περισσότερες πόλεις.

Πάντως, “φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις συνιστούν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω της ασυμβατότητας του παλαιού συστήματος εισαγωγής με το νέο”, όπως είπε στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Φέτος ήταν, εξάλλου, η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε 4+1 μαθήματα (με το ένα επιπλέον να αποτελεί προαιρετική επιλογή, αν ήθελαν να ανοίξουν επιπλέον επιστημονικό πεδίο), ενώ δεν μέτρησε και ο προφορικός βαθμός των υποψηφίων. Ακόμη ήταν διαφορετική η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία.

Το νέο σύστημα φάνηκε να ευνόησε τους υποψηφίους που επέλεξαν ιατρικές σχολές και παραϊατρικά επαγγέλματα, αφού στο τρίτο πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής σημειώθηκαν οι καλύτερες των επιδόσεων. Χαρακτηριστικά, η Ιατρική Αθήνας «εκτοξεύεται» στα 19.150 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης στα 19.100. Στις 19.00 ανεβαίνει και η Ιατρική της Πάτρας, ενώ άνοδο της τάξεως των 500 μορίων παρουσιάζουν οι φαρμακευτικές.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Στο πρώτο πεδίο, η Νομική του ΕΚΠΑ υποχωρεί στα 18.100 και της Θεσσαλονίκης πέφτει στα 17.950. Η Αγγλική Φιλολογία της Αθήνας πέφτει στις 19.000, ενώ και οι αστυνομικές σχολές καταγράφουν μικρή πτώση.

Μικρή άνοδο καταγράφουν στις εκτιμήσεις οι πολυτεχνικές σχολές και τα τμήματα Ναυτικών – Ναυπηγικών Σπουδών, της τάξεως των 100 ως 200 μορίων, ενώ στο 5ο πεδίο των οικονομικών σχολών τα αντίστοιχα τμήματα υποχωρούν έως και 700 μόρια, το ίδιο και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων με προσανατολισμό στον τουρισμό. Περί τα 500-600 μόρια υποχωρούν μάρκετινγκ, ναυτιλιακά και χρηματοοικονομικά.

Ο διαχωρισμός των παιδαγωγικών στο 4ο επιστημονικό πεδίο, αντίθετα, απαιτούσε εξέταση στο επιπλέον μάθημα των Μαθηματικών ή της Ιστορίας, και οι επιδόσεις που σημειώθηκαν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση οι βάσεις υποχωρούν έως και τα 9.900 μόρια. Το Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ υποχωρεί στις 15.000 μόρια.

Οι τελικές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια θα ανακοινωθούν το νωρίτερο στις 22 Αυγούστου. Πλέον δικαίωμα τροποποίησης των μηχανογραφικών δελτίων δεν έχει κανείς υποψήφιος, ενώ όσοι δεν δήλωσαν εγκαίρως έχουν αποκλειστεί από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια.

Στράτος Στρατηγάκης στην “Α” για τις εκτιμήσεις των βάσεων

Φέτος δεν μετράει ο προφορικός βαθμός, συν το ότι 6 ή 7 μαθήματα έγιναν 4 ή 5. Αν ένας υποψήφιος έγραφε σε έξι μαθήματα 17άρια, τότε θα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν αφαιρούσαμε δύο μαθήματα. Τώρα όμως δεν γνωρίζουμε τι θα σημάνει η αφαίρεση δύο μαθημάτων, αφού κανείς μαθητής δεν γράφει 4 ίδιους βαθμούς.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  20-27 Σεπτεμβρίου: Τα μέτρα για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια και ΚΞΓ

Επιπλέον έχει αλλάξει η κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία. Έτσι με το νέο σύστημα Παιδαγωγικά μπορούν να τα δηλώσουν μόνο όσοι εξετάστηκαν σε επιπλέον μάθημα, δηλαδή μόνο 8.044 υποψήφιοι, αντί θεωρητικά 80.000 με το παλαιό σύστημα.

Η διαφορετική κατανομή οδηγεί και σε διαφορετικές επιλογές των υποψηφίων. Μέχρι πέρυσι όσοι υποψήφιοι επέλεγαν τις ιατρικές σχολές και έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να τις «πιάσουν» μετά δήλωναν τις πολυτεχνικές σχολές, αφού είχαν εξεταστεί υποχρεωτικά και στα Μαθηματικά. Φέτος αυτό δεν ίσχυσε για τη μεγάλη τους πλειονότητα.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι φέτος ανακοινώθηκε η κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα σύμφωνα με τα μόρια, που εμπεριέχουν και τον υπολογισμό των συντελεστών των βασικών μαθημάτων, σε αντίθεση με τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης που ανακοινωνόταν μέχρι πέρυσι. Έτσι η μελέτη για τη διαμόρφωση των βάσεων στηρίζεται σε σύγκριση ανόμοιων αριθμών, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μεγάλες αποκλίσεις από τις πραγματικές βάσεις που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

baseis2016_pinakas1

baseis2016_pinakas2

* Η επιμέλεια στατιστικών στοιχείων είναι του Στρ. Στρατηγάκη

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

H πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος για εισαγωγή απόφοιτων ΙΕΚ

Εκδόθηκε η πρώτη προκήρυξη πανεπιστημιακού τμήματος, με την οποία καλούνται οι απόφοιτοι ...