Home / Featured / Ανακοίνωση βάσεων Πανελλαδικών 2016 και τελευταίες εκτιμήσεις

Ανακοίνωση βάσεων Πανελλαδικών 2016 και τελευταίες εκτιμήσεις

Δημοσιεύτηκε: 7:25 πμ Αύγουστος 22nd, 2016  


paneladikes

Όπως έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό το xenesglosses.eu (από τις 6/7/2016) δείτε το άρθρο της 6/7 εδώ  (μετά από αποκλειστικές πληροφορίες) οι βάσεις θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 25/8. 

Δείτε παρακάτω και το χθεσινό άρθρο μας.

Τέλη της νέας εβδομάδας ανακοινώνονται οι βάσεις

Σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος δημοσίευσε τις τελευταίες εκτιμήσεις της εφημερίδας για τις βάσεις 2016 σε δημοφιλής σχολές ανά επιστημονικό πεδίο.

Πιο δυνατές από κάθε σύστημα εξετάσεων αναδεικνύονται οι «παραδοσιακές» σχολές, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις βάσεις να δείχνουν ότι τίποτα, ούτε η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ούτε οι μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων, δεν τις αγγίζουν. Η αγωνία των υποψηφίων όπως όλα δείχνουν θα τελειώσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με την ανακοίνωση των βάσεων. Οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ οι Νομικές θα παραμείνουν σταθερές ή με μικρές απώλειες. Αντίθετα, τεράστια βουτιά μορίων θα έχουν τα πάλαι ποτέ δημοφιλή παιδαγωγικά και οι οικονομικές σχολές. Τα περιφερειακά τμήματα στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην επιβίωσή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης των ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζουν να είναι ή του ύψους ή του βάθους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι κάποια τμήματα θα χτυπήσουν μέχρι και 16.400 μόρια, όταν άλλα θα βαλτώσουν στα 4.000 μόρια. Οι σπουδές στα παραϊατρικά επαγγέλματα αναδεικνύονται το πιο δυνατό χαρτί των τεχνολογικών ιδρυμάτων, στα τμήματα των οποίων αναμένεται τεράστια άνοδος ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια μέχρι και στα περιφερειακά Ιδρύματα. Μικρή άνοδος αναμένεται και στα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου που αφορούν τις θετικές και τεχνολογικές σπουδές, όμως σε αυτή την περίπτωση οι διαφορές ανάμεσα σε κεντρικά και περιφερειακά τμήματα είναι εμφανείς, καθώς τα πρώτα παρουσιάζουν άνοδο σε αντίθεση με τα δεύτερα που παρουσιάζουν πτώση. Τα τμήματα που τα τελευταία χρόνια λιμνάζουν σε πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής θα παραμείνουν και φέτος στα ίδια επίπεδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εισαγωγή ακόμα και με μόλις 4.000 μόρια.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Ανθρωπιστικές Σπουδές

Πτώση μέχρι και 400 μορίων κατά μέσο όρο αναμένεται στις περισσότερες σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Αγγλική Φιλολογία, τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά και Κοινωνιολογίας εκτιμάται ότι θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα στα μόρια εισαγωγής τους, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση λόγω της φύσης των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν παρουσιάζει τα σκαμπανεβάσματα των άλλων πεδίων. Μικρότερη απώλεια, έως και 200 μορίων, θα δεχτούν οι Νομικές Σχολές, με αυτή της Αθήνας να εκτιμάται ότι θα πέσει στα 18.100 από 18.223 πέρσι. Κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων υπολογίζεται η σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία της Νομικής στην Κομοτηνή. Μικρές απώλειες θα έχουν και οι σχολές Ψυχολογίας που δεν πλήττονται σε μεγάλο βαθμό φέτος. Ενδεικτικά, η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 17.550 μόρια από 17.751 πέρσι.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Τα 20.000 μόρια αναμένεται να φτάσει η Αρχιτεκτονική Αθηνών, ενώ και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα εκτοξευτεί στα 18.800. Ανοδος αναμένεται σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ αλλά και του ΑΠΘ, πλην των Πολιτικών Μηχανικών που, αν και πέρσι κατακρημνίστηκαν με απώλεια 1.000 μορίων, εκτιμάται να πέσουν επιπλέον φέτος. Γενικά οι εκτιμήσεις για τις πολυτεχνικές σχολές καταγράφουν άνοδο ακόμα και 800 μορίων στα περιφερειακά τμήματα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι οι εν λόγω σχολές υπέστησαν τεράστιες απώλειες μορίων, λόγω της σφαγής των υποψηφίων σε μαθήματα βαρύτητας. Ανοδος αναμένεται και στις Φυσικομαθηματικές σχολές από 150 έως και 700 μόρια, ενώ και οι Γεωπονικές θα ανέβουν.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Επιστημών Υγείας

Η άνοδος σχεδόν σε όλες τις σχολές του συγκεκριμένου πεδίου είναι σχεδόν βέβαιη. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα περάσουν το κατώφλι των 19.000 μορίων ενώ σε άλλες σχολές όπως η Βιολογία αναμένεται να ανέβει ακόμα και 500 μόρια. Κατακόρυφη άνοδος αναμένεται και στις υπόλοιπες σχολές, όπως η Κτηνιατρική, Νοσηλευτική, Φαρμακευτική, όπου οι βάσεις θα ανέβουν από 300 έως και 700 μόρια.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

109326532

109326533-1


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...