Home / HEADER-NEWS / Ακυρώσαμε τη συζήτηση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αν. Αττικής

Ακυρώσαμε τη συζήτηση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αν. Αττικής

Δημοσιεύτηκε: 9:12 πμ Αύγουστος 29th, 2016  


letter

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ                                  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ακυρώσαμε τη συζήτηση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες κατά την  παράσταση διαμαρτυρίας  στη Διεύθυνση Αν. Αττικής την Παρασκευή 26/8/16

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 30/8 στις 9πμ στη Δ/νση.

Την Παρασκευή 26/8 οι σύλλογοι  «Κ. Σωτηρίου»,  «Α. Δελμούζος» και «Σωκράτης» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΠΕ στην καθορισμένη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ με θέματα τη διαπίστωση των λειτουργικών υπεραριθμιών και την τοποθέτηση των συναδέλφων ειδικοτήτων που είναι στη διάθεση στη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής.

Τα μέλη των Δ.Σ των συλλόγων καθώς και οι αιρετοί στο ΠΥΣΠΕ Αν Αττικής που συμμετείχαν δήλωσαν την αποφασιστικότητα των συλλόγων να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους και την απόφαση της 85ης ΓΣ της ΔΟΕ για  να μην εφαρμοστούν οι περικοπές της Υπ. απόφασης Φίλη για το νέο ολοήμερο σχολείο, το Νηπιαγωγείο και την ειδική αγωγή, να μην περικοπούν θέσεις εκπαιδευτικών που έχουν ανάγκη τα σχολεία και οι μαθητές και να μην οδηγήσουν χιλιάδες αναπληρωτές, που δούλευαν πέρσι, στην απόλυση.

Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ αν δεν ακυρωθεί η συζήτηση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες. Εξηγήσαμε ότι ο τρόπος διαπίστωσης των λειτουργικών υπεραριθμιών της Δ/νση εφαρμόζει τις περικοπές της Υπ. Απόφασης και είναι πρόωρη και παράνομη η συζήτηση τώρα. Γίνεται:

  • πριν από την έναρξη της σχ. χρονιάς και την οριστική διαμόρφωση των τμημάτων,
  • πριν συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων και καθορίσουν όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου,
  • πριν τη διαμόρφωση των πραγματικών κενών μετά τις αποσπάσεις εκτός (οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί) και τις μακροχρόνιες άδειες (δηλώνονται κατά νόμο στην αρχή της σχολικής χρονιάς) και
  • ανοίγει δρόμος για αδικίες και διαφορετική μεταχείριση των συναδέλφων καθώς οι συνάδελφοι που θα δηλώσουν και θα τοποθετηθούν πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα αποκλειστούν από μεγάλο αριθμό κενών. Σοβαρός αριθμός κενών και μεταβολών γίνονται τις πρώτες μέρες και γι αυτό το Π.Δ. προβλέπει τη διαδικασία μετά την έναρξη της σχ. χρονιάς.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων κάλεσαν τόσο τη Δ/ντρια αλλά και τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις του κλάδου -τους επιδώσαμε και την πρόσφατη απόφαση της ΔΟΕ – και να ΜΗΝ προχωρήσουν στον παράνομο προγραμματισμό που καλεί η εγκύκλιος του Υπουργείου.

Επισημάναμε ότι κάθε συζήτηση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες (διαπίστωση, χαρακτηρισμός, τοποθετήσεις) πριν από την έναρξη του σχ. έτους είναι παράνομη καθώς το Π.Δ.100/97 (ΦΕΚ 94/1997 τ.Α), άρθρο 12, αναφέρει πως οι διατάξεις για τον προσδιορισμό λειτουργικών υπεραριθμιών εφαρμόζονται «κατά την έναρξη του σχολικού έτους»

Γι  αυτό και ποτέ στο παρελθόν με κανένα Υπ. Παιδείας δεν συζητήθηκαν πριν τις 3-4 Σεπτέμβρη αλλά  αργότερα.

Η διευθύντρια επέμεινε ότι έπρεπε να συζητηθούν όλα τα θέματα κανονικά και παρ΄ ότι παραδέχτηκε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν ξανασυζητηθεί οι λειτουργικές υπεραριθμίες τέτοια περίοδο και χωρίς να δώσει απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέσαμε προσπάθησε να επικαλεστεί ότι η διοίκηση και το Υπ Παιδείας αγωνιούν να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία από την πρώτη μέρα. Ενώ οι σύλλογοι με τη στάση τους παρεμποδίζουν τη λειτουργία και αφήνουν τα σχολεία να «καίγονται» ! Πρόσθεσε ακόμα ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την εγκύκλιο του Υπ Παιδείας.

Απαντήσαμε στη Δ/ντρια ότι ο μόνος τρόπος για να έχουμε εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας από την πρώτη μέρα είναι οι μόνιμοι διορισμοί όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών που θα τοποθετούνταν όπως προβλέπεται, καλύπτοντας τις πάγιες ανάγκες. Αυτοί που καταδικάζουν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς από την πρώτη μέρα  είναι το Υπουργείο και η κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική των μηδενικών διορισμών του μνημονιακού  προκρούστη, της ΕΕ και του Ο.Ο.Σ.Α  και όλων των προηγούμενων Μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η προσπάθεια του Υπουργείου και της διοίκησης να έχουν τους εκπαιδευτικούς από την πρώτη μέρα είναι επικοινωνιακή και γίνεται σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών καθώς γίνεται με περικοπές, περιορισμό και υποβάθμιση κάθε αντισταθμιστικής λειτουργίας στο δημόσιο σχολείο (ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερο, συμπτύξεις τμημάτων κλπ) ενώ αν υλοποιηθούν οι αλχημείες – «επιταχύνσεις» στις υπηρεσιακές μετακινήσεις και τοποθετήσεις – με υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου – θα έχουμε περιφερόμενους εκπαιδευτικούς και σχολεία που θα αλλάζουν προγράμματα συνέχεια!!! Άλλωστε και η Δ/ντρια παραδέχτηκε ότι αν προκύψουν κενά στα σχολεία των υπεραρίθμων θα επαναφέρει τους εκπαιδευτικούς που τώρα θέλει, βεβιασμένα, να μετακινήσει!!!

Όσο για την υποχρέωσή της να τηρήσει την εγκύκλιο της επισημάναμε ότι οφείλει πρώτα να τηρήσει το ΠΔ 50/96 και 100/97 και η εγκύκλιος είναι προδήλως παράνομη.

Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των υπεραριθμιών η Δ/ντρια δήλωσε ότι κρατάνε ένα δάσκαλο για κάθε τμήμα + το δ/ντή σε κάθε σχολείο. Παραδέχτηκε έτσι ότι όχι μόνο δεν υπολογίζουν 1 επιπλέον δάσκαλο για το ολοήμερο (όπως απαιτήσαμε ώστε να υπάρχει ένας υπεύθυνος) αλλά δεν υπολογίζουν καθόλου τις ώρες των τμημάτων του ολοήμερου, της πρωινής ζώνης και άλλων εκπαιδευτικών λειτουργιών. Αρνητική ήταν επίσης και στην απαίτηση μας να υπολογιστούν δάσκαλοι για τμήματα υποδοχής στα σχολεία που βρίσκονται κοντά σε κέντρα προσφύγων. Δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασίες σχεδιασμού αξιοποιώντας ειδικά προγράμματα και εκπαιδευτικούς κατά βάση έξω από τη δομή και λειτουργία του πρωινού δημόσιου σχολείου!!! Τελικά αποδεικνύεται ότι προσπαθούν να βγάλουν περισσότερους υπεράριθμους κόβοντας θέσεις και μειώνοντας τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Καταγγείλαμε την πραξικοπηματική ενέργεια της Δ/ντριας να ειδοποιηθούν τα σχολεία ότι έχουν υπεραριθμίες πριν από τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ και να ζητούνται από τους συναδέλφους να κάνουν αίτηση-δήλωση επιθυμίας ή μη του χαρακτηρισμού τους ως υπεράριθμοι. Η Δ/ντρια ισχυρίστηκε ότι απλά ειδοποίησε τηλεφωνικά «για να είναι σε ετοιμότητα ότι μπορεί να προκύψει υπεραριθμία»  για να ελαφρύνει το ατόπημα της. Βέβαια τη διέψευσε εκκωφαντικά το γεγονός ότι μέσα στη μέρα έφτασαν δεκάδες δηλώσεις θετικών ή αρνητικών δηλώσεων συναδέλφων και μάλιστα με αριθμό πρωτοκόλλου από το σχολείο τους!!! Φυσικά οι δηλώσεις αυτές είναι άκυρες. Με αφορμή αυτό το γεγονός ξαναλέμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τους συναδέλφους και τα σχολεία και ότι ούτε οι δ/ντες ούτε οι συνάδελφοι πρέπει  να υλοποιούν αυθαίρετες εντολές που παρακάμπτουν τις θεσμικές λειτουργίες και πλήττουν τα δικαιώματα των συναδέλφων.

Μετά από όλα τα παραπάνω, την παραμονή σχεδόν τριών ωρών και την αποφασιστικότητα των εκπροσώπων των συλλόγων η δ/ντρια μας ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τη συζήτηση για τις λειτουργικές υπεραριθμίες και θα γίνουν μόνο οι τοποθετήσεις όσων ειδικοτήτων ήταν έτοιμες και μετατόπισε τη συζήτηση για την Τρίτη 30/8 στις 9πμ.

Ξεκαθαρίσαμε ότι αφού ακυρώνεται για σήμερα η συζήτησε θα αποχωρούσαμε. Όμως και ο νέος προσδιορισμός του ΠΥΣΠΕ κινείται στα ίδια πλαίσια με τις αυθαιρεσίες και αντιεκπαιδευτική λογική και θα συνεχίσουμε τις αντιδράσεις μας.

Επίσης δηλώσαμε ότι διαφωνούμε με τα λειτουργικά κενά των ειδικοτήτων που ανακοινώθηκαν καθώς πολλαπλασιάζουν τις μετακινήσεις και κάνουν «λάστιχο» τους συναδέλφους και επισημάναμε ότι σε κάθε περίπτωση αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι γνωστά πολλά από τα κενά που θα προκύψουν τις πρώτες μέρες με την έναρξη της σχ. χρονιάς. Γι  αυτό ζητήσαμε να δεσμευτεί το ΠΥΣΠΕ ότι θα κάνει δεκτές ενδεχόμενες αιτήσεις θεραπείας συναδέλφων που θα γίνουν σε κενά που θα βγουν τις πρώτες μέρες για να αποκατασταθούν ενδεχόμενες αδικίες.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Ήδη η Δ/ντρια επιμένει στην παράλογη και παράνομη εγκύκλιο:

  • ανάρτησαν τα λειτουργικά κενά των δασκάλων και νηπιαγωγών χωρίς να συζητηθούν και να επικυρωθούν από το ΠΥΣΠΕ
  • σχεδιάζει να κάνουν δηλώσεις τοποθέτησης όλοι οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μέχρι της 1/9 με τα κενά που θα επικαιροποιηθούν μέχρις 31/8, δηλαδή χωρίς τα δεκάδες κενά που θα προκύψουν τις πρώτες μέρες.
  • επιμένει στις διευρυμένες λειτουργικές υπεραριθμίες που θέλει να τις επισπεύσει. Ήδη από λειτουργικές υπεραριθμίες που έδωσε στους αιρετούς φαίνεται ότι καταργεί το νηπιαγωγείο των Λεγραινών που είχε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούσε κ.ά.. Το ότι η εισήγηση της Δ/νσης είναι στον «αέρα» φαίνεται και από το ότι η αρχική εισήγηση για τις υπεραριθμίες των δασκάλων την Παρασκευή ήταν 52 και με τις άδειες και διορθώσεις που προέκυψαν μέσα στη μέρα έγιναν 43 στην νέα εισήγηση !!!
  • Η μάχη για την ΜΗ εφαρμογή των περικοπών των νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων είναι κρίσιμη και μας αφορά όλους. Αν περάσουν αυτά θα σημάνει σχολεία και μαθητές με λιγότερες και χειρότερες εκπαιδευτικές παροχές, πολλαπλάσιες μετακινήσεις εκπαιδευτικών – «λάστιχο» και χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών.

Πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στον αγώνα αυτό και να υπερασπίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την εργασία των αναπληρωτών.

Οι 3 σύλλογοι Δελμούζος, Κ. Σωτηρίου, Σωκράτης  καλούν σε :

  • νέα παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 30/8, στις 9πμ στα γραφεία της Δ/νσης Αν. Αττικής
  • σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που αποφασίσαμε στο συνέδριο της ΔΟΕ, την Τετάρτη 31/1, στις30μμ στο Υπ. Παιδείας

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...