Home / HEADER-NEWS / Οι τρεις πυλώνες του συστήματος διορισμών εκπαιδευτικών στην Κύπρο

Οι τρεις πυλώνες του συστήματος διορισμών εκπαιδευτικών στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: 10:09 πμ Ιούλιος 22nd, 2016  


KATHIGITIS

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Τους τρεις πυλώνες του νέου συστήματος διορισμών εκπαιδευτικών στην Κύπρο παρουσιάσε ο κ. Καδής, Υπουργός Παιδείας της Κύπρου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής:

Όσον αφορά στο σύστημα διορισμών, διαμορφώθηκε μια πρόταση, η οποία πέρασε από τη Βουλή, η οποία εδράζεται θα έλεγα, σε τρεις πυλώνες.

  1. Αξιολόγηση μέσα από μια γραπτή εξέταση, η οποία δεν θα αφορά μόνο τις γνώσεις στο συγκεκριμένο θέμα, πρώτον, θα πρέπει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, διότι στην Κύπρο έχουμε πρόβλημα στη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, για αυτό έστω ένα μικρό ποσοστό της εξέτασης, αφορά την καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου.
  2. Δεύτερον, θα εξετάζεται το γνωστικό αντικείμενο, όμως όχι ευρύτερα, αλλά η γνώση σε σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα που διδάσκεται στα σχολεία μας.
  3. Τρίτον, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου σε συνεργασία με την Υπηρεσία της Εντάξεως, αναπτύσσουν ένα δοκίμιο, το οποίο θα μπορεί να αξιολογεί τις δεξιότητες. Υπάρχουν δεξιότητες, οι οποίες μπορεί μέσα από ειδικά εξεταστικά δοκίμια να αναδειχθούν και να προσδιοριστούν, όπως είναι ικανότητες επικοινωνίας, ικανότητες μεταδοτικότητας, όπου είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός που θα σταθεί στην έδρα.

Αυτά, λοιπόν, ως προς την εξέταση. Από εκεί και πέρα λαμβάνονται υπόψη

  • έτη υπηρεσίας σε σχολείο. Εάν κάποιος έχει συναφθεί εμπειρία, δηλαδή, τότε όπως γίνεται και σε κάθε άλλη εργασία, θα ληφθεί κι εδώ υπόψη και λαμβάνονται υπόψη και τα συναφή προσόντα.
  • Εάν κάποιος έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό με χαμηλή βαρύτητα – για να μη θεωρηθεί ότι ωθούμε τον κόσμο σε μια βιομηχανία απόκτησης στοιχείων -, αλλά δεν μπορεί κανείς, παρά να λαμβάνει υπόψη και τα ακαδημαϊκά προσόντα.

Σταδιακή εφαρμογή:

Άρα, είναι αυτό το τρίπτυχο και τίθεται σε εφαρμογή απ’ την επόμενη σχολική χρονιά, για να μην υπάρξει άμεση αλλαγή και να επηρεάσει αυτούς, που περίμεναν αρκετά χρόνια. Μάλιστα, η Κυβέρνηση έδωσε και μαζικά κάποιους διορισμούς για τους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν κοντά στην εξασφάλιση θέσης για κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς λόγους κι από εκεί και πέρα εφαρμόζεται σταδιακά το νέο σύστημα.

Παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου

Στις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο χώρο της Βουλής των Ελλήνων του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου κ. Κ. Καδή, του κ. Κ. Χατζηγιάννη, Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Κυπριακής Βουλής, των βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Γεωργίου Γεωργίου, κ. Λεωνίδου Πανίκου, κ. Παύλου Μυλωνά, με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Σ. Αναγνωστοπούλου και το προεδρείο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κκ Κ. Γαβρόγλου (Πρόεδρος), Δ. Σεβαστάκης (Αντιπρόεδρος), Δ. Μπαξεβανάκης (Γραμματέας).

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να διερευνηθούν οι λύσεις μιας σειράς προβλημάτων όπως οι μεταγραφές Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ, η πρόσβαση των Κυπρίων με ελληνική καταγωγή στα ελληνικά ΑΕΙ, η ανάγκη συνεργασίας του ΔΟΑΤΑΠ με τα αρμόδια σώματα της Κύπρου κ.α.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα, μετά την αναλυτική παρουσίαση του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου για τις μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, να εκφράσουν προβληματισμούς και να θέσουν ερωτήματα, στοχεύοντας στην περαιτέρω αλληλοκατανόηση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στα θέματα της Παιδείας. Αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας μεικτής επιτροπής με μέλη από τις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Παιδείας της Κυπριακής Βουλής για να εξετάσει τις προοπτικές παραπέρα συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα εκπαίδευσης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Κύπρο, όπου και θα υπογραφεί σειρά συμφωνιών με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον χώρο της Παιδείας.

Τις συνεδριάσεις, επίσης, παρακολούθησαν και οι κυρίες Τέρψα Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη υπηρεσίας εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Νίκη Παπαδοπούλου-Παππά, προϊσταμένη γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Μαρία Παναγίδου, Μορφωτική σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και η Σοφία Γαρπόζη, Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης στο «Σπίτι της Κύπρου».

H επετηρίδα των εκπαιδευτικών λειτουργούσε ισοπεδωτικά. Χωρίς παράθυρο για νέους


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...