Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 28/07/2021, 22:56


Home / HEADER-NEWS / Προβληματισμοί για τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Προβληματισμοί για τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Δημοσιεύτηκε: 12:17 μμ Ιούλιος 2nd, 2016  


SDE

Θεσμός με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία είναι τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας(ΣΔΕ) και εκπαιδευτικοί των οποίων τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας και εργάζονται στο συγκεκριμένο τομέα, μας μετέφεραν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο. O λόγος είναι ότι ακόμα δεν έχουν προκηρυχτεί θέσεις υποδιευθυντών, μόνιμων εκπαιδευτικών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Sxoleio-b-eykairias-207x300-Ποια είναι η κατάσταση στα ΣΔΕ;

-Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια τάση υποβάθμισης των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Κενές θέσεις, καθυστερήσεις, απαξίωση, έλλειψη χρηματοδότησης, ήταν μερικά από τα προβλήματα που υπήρξαν. Η φετινή σχολική χρονιά όμως, όχι μόνο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο διοικητικής ασυνεννοησίας, αλλά υπερέβη και τα όρια της λογικής  και του αυτονόητου.

Γιατί είναι λογικό και αυτονόητο ότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να αποστέλλονται οι ωρομίσθιοι καθηγητές σε ένα σχολείο τον … Μάρτιο, όταν η σχολική χρονιά κοντεύει να τελειώσει. Είναι λογικό και αυτονόητο ότι ακόμα κι εάν υπάρχουν κάποια κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, η διοίκηση θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της να τα καλύψει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

-Πώς συνέβη αυτό;

-Οι διοικητικοί μηχανισμοί που είχαν την ευθύνη για τον τομέα αυτό δεν ανταποκρίθηκαν στο αυτονόητο. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις, διαμαρτυρίες, επιστολές εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών, διευθυντών των Σχολείων, για λόγους ακατανόητους άφηναν τους μήνες να περνούν χωρίς να προκηρύσσουν τις θέσεις των ωρομισθίων  και στο τέλος, όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, χρησιμοποίησαν… τους περσινούς πίνακες, όπως θα μπορούσαν να είχαν κάνει από τον Σεπτέμβριο και τοποθέτησαν στα σχολεία τους περσινούς καθηγητές! Και σα να μην έφτανε αυτό, τιμώρησαν, αντί για τους εαυτούς τους, τα σχολεία!

-Τι σημαίνει αυτό;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

-Παρέτειναν το σχολικό έτος και υποχρέωσαν εκπαιδευόμενους κι εκπαιδευτές να δουλεύουν και Σάββατα για να αναπληρώσουν τα κενά που με δική τους ανικανότητα προκλήθηκαν! Κάποια μάλιστα σχολεία θα έχουν παράταση έτους για έξι μήνες και οι εκπαιδευόμενοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν απολυτήριο! Ωστόσο, τουλάχιστον, υπήρξε «μεταμέλεια», η οποία εκφράστηκε από επίσημα χείλη και, βεβαίως, υπήρξε η υπόσχεση ότι την επόμενη σχολική χρονιά όλα θα κυλήσουν ομαλά, ότι οι θέσεις διευθυντών, υποδιευθυντών ν και ωρομισθίων θα προκηρυχθούν από το τέλος της Άνοιξης κι ότι την πρώτη Σεπτεμβρίου τα ΣΔΕ θα είναι πλήρως επανδρωμένα.

5056_4-Τι έγινε στην πράξη;

-Τον Απρίλιο προκηρύχτηκαν μόνον οι θέσεις των διευθυντών των ΣΔΕ και των ΙΕΚ. Η προκήρυξη μάλιστα απαγόρευε την αίτηση για οποιαδήποτε άλλη θέση. Κάποιος δηλαδή που θα έκανε αίτηση για διευθυντής, απαγορευόταν να κάνει αίτηση και για υποδιευθυντής ή για άλλη θέση. Αλλά βέβαια οι προκηρύξεις για υποδιευθυντές ή για διδάσκοντες δεν είχαν δημοσιευτεί ακόμα. Υπήρξε ωστόσο διαβεβαίωση ότι σύντομα θα αναρτιόνταν στο διαδίκτυο.  Έτσι, αρκετοί εκπαιδευτικοί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν κάνει αίτηση για διευθυντές, δεν έκαναν, περιμένοντας τις νέες προκηρύξεις.

Έκτοτε έχουν περάσει τρεις μήνες. Όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχτεί θέσεις υποδιευθυντών, μόνιμων καθηγητών και ωρομισθίων, αλλά δεν έχουν καν αναρτηθεί πίνακες μοριοδότησης για τους διευθυντές. Απλοί μαθηματικοί υπολογισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα: εάν χρειάζονται τέσσερις ή πέντε μήνες για να ολοκληρώσουν την διαδικασία επιλογής διευθυντών, πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για το υπόλοιπο προσωπικό; Πρόκειται για διοικητική ανικανότητα, για αμέλεια, για υποβάθμιση των σχολείων ή τι άλλο;

4-12-sde-Συνεπώς και το νέο εκπαιδευτικό έτος προμηνύεται δύσκολο;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Διαδικασία και κριτήρια για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ

Είναι φανερό ότι αυτή θα είναι μια ακόμη χειρότερη χρονιά για τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ. Τουλάχιστον την περσινή χρονιά ξεκίνησαν με τον διευθυντή, τον υποδιευθυντή και 2-3 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Φέτος δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν ούτε με αυτούς. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσουν μόνο με τους διευθυντές. Η προκήρυξη για τους υποδιευθυντές, για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και για τους ωρομισθίους, σε πείσμα κάθε λογικής, παρ’ ότι η σχολική χρονιά τελείωσε, δεν λέει να δημοσιευτεί. Οι διαδικασίες είναι τόσο αργές που δημιουργείται η εύλογη απορία, τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι οκτώ ώρες κάθε ημέρα στα γραφεία τους.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γράψεις μια μοριοδότηση και να δημοσιεύσεις μια προκήρυξη; Η ελπίδα πολλών ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα μιας τόσο ιδιαίτερης, αποτελεσματικής κι ελπιδοφόρας προσέγγισης στην εκπαίδευση, όπως είναι η εκπαίδευση ενηλίκων, όχι μόνο διαψεύστηκε, αλλά έχουν φτάσει, οι άνθρωποι που με αγάπη εργάζονται σε αυτά τα σχολεία, να αναπολούν τις παλαιότερες εποχές, όταν τουλάχιστον τα σχολεία ξεκινούσαν την σχολική χρονιά με διευθυντή, υποδιευθυντή κι έναν εκπαιδευτικό.

Όταν οι προκηρύξεις δημοσιεύονταν μεν τελευταία στιγμή, συνήθως τον Ιούνιο, αλλά τουλάχιστον δημοσιεύονταν. Όταν οι διαδικασίες προσχωρούσαν μεν αργά, όμως προχωρούσαν και τουλάχιστον μέσα στον Αύγουστο έβγαιναν οι αποσπάσεις. Και βέβαια πολύ περισσότερο αναπολούν τα προ του 2010 έτη, όταν οι αποσπάσεις έβγαιναν από τον Μάιο και το σχολείο ήταν έτοιμο να λειτουργήσει για την επόμενη σχολική χρονιά πριν τελειώσει η προηγούμενη. Αλήθεια, τι έχουν να πουν οι υπεύθυνοι;».

ert.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ...