Home / HEADER-NEWS / Παιδαγωγική επάρκεια κλάδου ΠΕ71. Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ;

Παιδαγωγική επάρκεια κλάδου ΠΕ71. Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ;

Δημοσιεύτηκε: 7:34 πμ Ιούλιος 1st, 2016  


asep

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Το θέμα της Παιδαγωγικής Επάρκειας των αποφοίτων του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας καθώς το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Βόλου την εξασφάλισε πρόσφατα σε αντίθεση με το Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Η ερμηνεία που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι δεν απαιτείται η παιδαγωγική επάρκεια για τον κλάδο ΠΕ71 οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην κατάταξη. Στην περσινή εγκύκλιο αναφέρονταν ότι προηγούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασόμμενοι μόνο βάσει της προϋπηρεσίας.

Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής δεν θα κάνουν ενστάσεις στο ΑΣΕΠ για την κατάταξη καθώς η παιδαγωγική επάρκεια αν ήταν σε άλλο κλάδο θα τους έδινε προβάδισμα. Για παράδειγμα στο άρθρο 3 παρ.3 της περσινής εγκυκλίου για εκπαιδευτικους με 0.50 προέκταση αναφέρονταν ότι Υποψήφιοι/κλάδων Ειδικοτήτων για τους οποίους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, απαιτείται Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια προτάσσονται στους πίνακες κατάταξης εφόσον είναι κάτοχοι αυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το όλο θέμα απασχολεί το Υπουργείο Παιδείας ενώ δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η θέση του ΑΣΕΠ στην περίπτωση ενστάσεων.

Η ΔΟΕ με τη σειρά της εξέδωσε ανακοίνωση για το όλο θέμα στην οποία αναφέρει:

Το ΔΣ της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με την παιδαγωγική επάρκεια των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Κατεύθυνση ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι εν λόγω απόφοιτοι είναι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ71 – ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, και εργάζονται τα τελευταία 14 χρόνια σε δομές ειδικής αγωγής (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης, παράλληλες στηρίξεις), ως αναπληρωτές, έχοντας τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους απόφοιτους από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

   Στον πρόσφατο νόμο για την Έρευνα (4386/2016, άρθρο 62), συμπεριλήφθηκε στα τμήματα που διαθέτουν Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια, μόνο το τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένους τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

   Παρά τις διαβεβαιώσεις, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη σύνταξη των πινάκων αναπληρωτών και την κατάταξη των αποφοίτων των 2 πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής για τη σχολική χρονιά 2016-2017, το ζήτημα παραμένει, καθώς σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαδικασίες πρόσληψης – διορισμών οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα νομοτεχνικής φύσεως.

 Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την συμπλήρωση της νομικής διάταξης που αφορά την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια, συμπεριλαμβάνοντας και το τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στα τμήματα που διαθέτουν Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια.

 Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής (ΠΕ71 & ΠΕ61) των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Θεσσαλίας, τη φετινή σχολική χρονιά θα εργαστούν για 15η χρονιά ως αναπληρωτές, καλύπτοντας για μία ακόμη χρονιά οργανικά κενά στην ειδική αγωγή. Το Υπουργείο Παιδείας,  οφείλει να ενεργήσει άμεσα ώστε να μην μένουν αρνητικές εντυπώσεις σε σχέση με την παιδαγωγική επάρκεια,  μα πάνω απ’ όλα να δρομολογήσει, επιτέλους , άμεσα τις διαδικασίες για το μόνιμο διορισμό τους και την πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...