Home / Featured / Ιδρύθηκε άλλο ένα νέο μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Ιδρύθηκε άλλο ένα νέο μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Δημοσιεύτηκε: 1:05 μμ Ιούλιος 16th, 2016  


ptyxio

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή πήρε την έγκριση. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης  του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών με τίτλο «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης».

Γενικές Διατάξεις
Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148/τ. Α΄/16-8-2008), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Αντικείμενο – σκοπός
Το Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο την μεταπτυχιακή εξειδίκευση και θεωρητική εμβάθυνση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων σε θέματα που σχετίζονται αφενός μεν με την Ειδική Αγωγή και την Παιδαγωγική της ένταξης – όπως ορίζονται από την επιστημονική κοινότητα και την κείμενη εθνική νομοθεσία – και αφετέρου με τις Τεχνολογικές Εφαρμογές των Επιστημών της Τεχνολογίας και της Πληροφορίας που διευκολύνουν την ένταξη και την εκπαίδευση των παραπάνω πληθυσμών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Π.Μ.Σ. αποσκοπεί στην παροχή μεταπτυχιακών σπουδών υψηλού επιπέδου και κατά συνέπεια στην παροχή των κατάλληλων εκείνων θεωρητικών και πρακτικών εφοδίων που θα δώσουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τη δυνατότητα αφενός μεν να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και των Νέων Τεχνολογιών, αφετέρου δε να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενοι στις ολοένα
αυξανόμενες ανάγκες της Δημόσιας, Ιδιωτικής, αλλά και άτυπης Εκπαίδευσης, καθώς και των Φορέων Παροχής  Κοινωνικής Φροντίδας, για πλήρως καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Μεταπτυχιακός τίτλος
Το Π.M.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Δ.E.) στην «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης».

Κατηγορίες Πτυχιούχων
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής, καθώς επίσης και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Χρονική Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα.

Πρόγραμμα Σπουδών
1. Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) απαιτείται η συγκέντρωση 120 πιστωτικών μονάδων ECTS (ΠΜ−ECTS) και η φοίτηση και η επιτυχής ολοκλήρωση των συναφών υποχρεώσεων των φοιτητών κατά τη διάρκεια διετούς φοίτησης /τεσσάρων διδακτικών εξαμήνων (30 πιστωτικές μονάδες/ECTS ανά εξάμηνο). Εντός των υποχρεώσεων συμπεριλαμβάνεται η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 20 πιστωτικών μονάδων/ECTS. Για τον ορισμό των πιστωτικών μονάδων ισχύουν τα αναφερόμενα στις
διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 3374/2005.
2. Η παρακολούθηση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση του φοιτητή.
3. Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει στα τρία πρώτα εξάμηνα τρία υποχρεωτικά μαθήματα (ΥΜ), τα οποία αντιστοιχούν σε 20 ECTS συνολικά και δύο μαθήματα επιλογής (10 ECTS) από τέσσερα προσφερόμενα μαθήματα που οι φοιτητές οφείλουν να επιλέξουν από συγκεκριμένο κατάλογο για κάθε εξάμηνο. Στο τέταρτο εξάμηνο πραγματοποιείται υποχρεωτική μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία (30 ECTS).

4. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 20 πιστωτικών μονάδων ECTS. Η πρακτική άσκηση θα  υλοποιηθεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή/και σχολικές μονάδες γενικής αγωγής όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η πρακτική άσκηση θα είναι βεβαιωμένη από τον επόπτη καθηγητή και τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας και θα συνοδεύεται από ημερολόγιο/παρουσιολόγιο. Η πρακτική άσκηση θα περιλαμβάνει παρατήρηση, σχεδιασμό μαθημάτων ή εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, συμμετοχή στη διδασκαλία και απαραιτήτως εποπτευόμενη αυτόνομη διδασκαλία ή εκπαιδευτική παρέμβαση όπως αυτή ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Δεν θα γίνονται δεκτές: πρακτικές ασκήσεις εξ αποστάσεως, μελέτες περίπτωσης, ιδιωτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Η προϋπηρεσία δεν θεωρείται πρακτική άσκηση.
5. Όλα τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται ενισχύονται με τη διδασκαλία και χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
6. Στα πλαίσια όλων των μαθημάτων θα διεξάγονται εξειδικευμένα σεμινάρια ή και εργαστήρια.
7. Στον Οδηγό Σπουδών θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι ώρες διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, ο φόρτος εργασίας και οι αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες, οι συντονιστές των μαθημάτων και οι διδάσκοντες.
8. Τροποποίηση του Προγράμματος Σπουδών μπορεί να γίνεται με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων ύστερα από πρόταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Αριθμός Εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ΄ ανώτατο όριο σε εξήντα (60) ανά έτος.

Κόστος Λειτουργίας
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148 Α΄) το 65% του συνολικού κόστους λειτουργίας του Π.Μ.Σ. αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, ανέρχεται στο ποσό των 152.100 €. Το κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. θα καλυφθεί από δίδακτρα, ερευνητικά προγράμματα, χορηγίες, δωρεές κ.λπ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...