Home / HEADER-NEWS / Γιατί άλλαξε το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια

Γιατί άλλαξε το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια

Δημοσιεύτηκε: 9:40 πμ Ιούλιος 31st, 2016  


kathigitis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Tους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η μείωση των ωρών στο Γυμνάσιο παρουσιάζει ο υπουργός Παιδείας μέσα από απάντησή του στη Βουλή. Συγκεκριμένα η απόφαση της αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου

  • εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • συνιστά απόρροια της επιβεβαιωμένης ανάγκης για μείωση του όγκου της.
  • το ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα των μαθητών/μαθητριών τεκμηριώνεται από πλήθος αναφορών (εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών οργάνων, τομέων παιδείας πολιτικών κομμάτων κ.ά.). Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα πορίσματα του 8ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου ΟΛΜΕ, τα οποία προέκυψαν βάσει έρευνας πεδίου του ΚΕΜΕΤΕ για τα  σχολικά προγράμματα και βιβλία στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την έρευνα αυτή, η οποία έγινε με ερωτηματολόγιο και είχε ως σκοπό τη διερεύνηση της γνώµης των εκπαιδευτικών, προκύπτει ότι στην ερώτηση «σε ποιο βαθµό θεωρείτε ότι είναι επιβαρυμένο το ωρολόγιο πρόγραµµα των μαθητών/-τριών στη βαθµίδα όπου διδάσκετε;», οι εκπαιδευτικοί του δείγµατος απάντησαν σε συντριπτικό ποσοστό (άνω του 80%) ότι το ωρολόγιο πρόγραµµα των µαθητών στη ∆ευτεροβάθµια εκπαίδευση είναι επιβαρυμένο.
  • Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τα επαναλαμβανόμενα επτάωρα επιβάρυναν σε µεγάλο βαθµό το πρόγραµµα των μαθητών/μαθητριών.
  • Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση που προκύπτει από τις εξωσχολικές δραστηριότητες κάθε είδους, γίνονται αντιληπτοί οι σοβαροί κίνδυνοι για την οµαλή ψυχοσυναισθηµατική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων.
  • Εξάλλου, η ανάγκη για εξορθολογισμό και μείωση της ύλης είχε διαπιστωθεί ήδη από το σχολικό έτος 2013-14. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τότε την υλοποίηση της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με τίτλο «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ – ΕΠΑΛ) – ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3» (MIS 464693), ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», στα παραδοτέα της οποίας περιλαμβάνεται η εκπόνηση σχετικών μελετών και προτάσεων για την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης.

Ο Νίκος Φίλης αναφέρει ότι το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Α΄,Β’ και Γ΄ τάξεων του Γυμνασίου καθορίζεται με τη με αρ.πρωτ.93381/Δ2/7-6-2016 Υ.Α (ΦΕΚ Β΄1640)  και επισημαίνει ότι το νέο ωρολόγιο Πρόγραμμα μαθημάτων του ημερησίου Γυμνασίου είναι μεταβατικό και θα επανεκτιμηθεί με την αξιοποίηση των πορισμάτων του Εθνικού διαλόγου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...