Home / Featured / «Εξοικονόμηση» εκπαιδευτικών στα Δημοτικά. Λιγότερες οι εγγραφές και τα τμήματα στα Ολοήμερα

«Εξοικονόμηση» εκπαιδευτικών στα Δημοτικά. Λιγότερες οι εγγραφές και τα τμήματα στα Ολοήμερα

Δημοσιεύτηκε: 10:43 πμ Ιούλιος 11th, 2016  


daskalos

Αρχίζει μέσα στην εβδομάδα ο μεγάλος αγώνας για να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία χωρίς -τουλάχιστον πολλές- κενές θέσεις εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και από αύριο, ηλεκτρονικές αιτήσεις πρόσληψης στα σχολεία της χώρας για το ερχόμενο έτος.

Ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγάλος, δεδομένου ότι φέτος δεν θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά είναι και μικρός ο αριθμός όσων δεν έχουν δικαίωμα αίτησης πρόσληψης ως αναπληρωτών, γιατί παρότι προσελήφθησαν πέρυσι δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των δασκάλων που τιμωρούνται με αποκλεισμό από τους πίνακες είναι 103 και 21 νηπιαγωγοί σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία.

Όπως δηλώνει παντού και με έμφαση τελευταία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, οι προσλήψεις αναπληρωτών το επόμενο έτος θα είναι περίπου 20.000 και τα σχολεία θα ανοίξουν με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στις θέσεις τους.

Πάντως πολλοί δάσκαλοι μιλούν για περικοπές εκπαιδευτικών στα δημοτικά, ενώ και ο ίδιος ο Νίκος Φίλης έχει παραδεχθεί – πριν από περίπου έναν μήνα απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή – ότι μόνο από τις αλλαγές που έκανε στα Ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξοικονομούνται 3.620 εκπαιδευτικοί.

Μειώθηκαν οι εγγραφές στα Ολοήμερα σχολεία. Λιγότερα και τα τμήματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 

, περίπου 3.500 περισσότεροι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σχολείο στις 7 π.μ., αντί για τις 8 π.μ. το πρωί, αφού το υπουργείο Παιδείας, με νέα εγκύκλιο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία της πρόωρης υποδοχής, θα δώσει τη δυνατότητα σε 22.505 παιδιά φέτος να συμμετέχουν στην πρωινή ζώνη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Αυγής, παρά τις Κασσάνδρες, που έκαναν λόγο για κατάργηση της πρωινής ζώνης στα Δημοτικά σχολεία, που θα εντάσσονται πλέον σε έναν ενιαίο τύπο ολοήμερου Δημοτικού, τα στοιχεία που κατέθεσαν στο υπουργείο οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ενδεικτικά του ότι οι γονείς προτίμησαν τη δυνατότητα του τμήματος πρόωρης υποδοχής – εφόσον πληρούσαν τα κριτήρια.

Έτσι, από 19.065 μαθητές το σχολικό έτος 2015-2016, φέτος στα τμήματα πρόωρης υποδοχής στα δημοτικά σχολεία θα μπουν 22.505.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που καθόριζε τη διαδικασία των εγγραφών στην πρωινή ζώνη και στα ολοήμερα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος πρόωρης υποδοχής είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια και 10 μαθητές για σχολεία 9/θέσια και άνω.
Κρίση και υπογεννητικότητα «χτύπησαν» τις εγγραφές στα σχολεία

Όσον αφορά τα ολοήμερα σχολεία, εγγράφησαν έως τις 21 Ιουνίου 144.985 μαθητές, από 162.524 το σχολικό έτος 2015-2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παιδιών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μπήκαν στην Α’ Δημοτικού φέτος αφορά εκείνα που γεννήθηκαν την πρώτη χρονιά της κρίσης. Το διάστημα της τελευταίας εξαετίας παρατηρείται αύξηση της υπογεννητικότητας, που έχει οδηγήσει σε γενική μείωση των εγγραφών προνηπίων, νηπίων και μαθητών της Α’ Δημοτικού.

Η εικόνα που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνει, δηλαδή, ότι ήταν η κρίση -και όχι το υπουργείο Παιδείας- που “χτύπησε” Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Παρά, όμως, τις λιγότερες εγγραφές γενικά, αναλογικά οι εγγραφές στα ολοήμερα είναι σχεδόν σταθερές σε αριθμό, παρουσιάζοντας αυξητική τάση όσον αφορά την πρωινή ζώνη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σχετικά με τη στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον ενιαίο τύπο ολοήμερου Δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 1.15 μ.μ. και η λήξη του στις 4 μ.μ. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων), που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών. Ακόμη, η ώρα φαγητού και χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τον εκπαιδευτικό.

Στα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του ολοήμερου είναι 14 μαθητές, από 15 προηγουμένως, ενώ στα 4/θέσια και 5/θέσια σχολεία είναι 10 μαθητές. Φέτος, η πρόβλεψη είναι να λειτουργήσουν σχεδόν 7.000 ολοήμερα τμήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγγραφές στα ολοήμερα νηπιαγωγεία είναι ελάχιστα λιγότερες από τις περσινές, ωστόσο τελικά στοιχεία για αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα δεν είναι διαθέσιμα ακόμη. Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι, πανελλαδικά, τα παιδιά που δεν κατάφεραν να εγγραφούν φέτος στο πρόγραμμα των νηπίων είναι μόλις μερικές δεκάδες.

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα έως τις 1.15 μ.μ.

Τα “πρωτάκια” στα ενιαίου τύπου Δημοτικά σχολεία θα έχουν σε όλες τις τάξεις για πρώτη φορά 30 ώρες την εβδομάδα, μειωμένες κατά 5 σε σχέση με τα Δημοτικά Ενιαίου Αναμορφώμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), αλλά αυξημένες από τις 23, 25, 28, 29, με τις οποίες λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι τα κλασικά Δημοτικά.

Ο νέος τύπος σχολείου θα δίνει τη δυνατότητα να κάνουν Αγγλικά όλα τα παιδιά από την Α’ τάξη, μια ώρα Πληροφορική για όλους από την Α’ τάξη, μια ώρα Μαθηματικά επιπλέον σε κάθε τάξη και δεύτερη ξένη γλώσσα για όλους. Αυτό το «για όλους» θα ισχύει ακόμη και στα πενταθέσια και τετραθέσια σχολεία της επαρχίας, που μέχρι πέρυσι δεν παρείχαν σε καμία τάξη τη δυνατότητα για δεύτερη ξένη γλώσσα ή Πληροφορική.

Οι αριθμοί δείχνουν προς ώρας ότι όσοι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τρομοκρατώντας γονείς και εκπαιδευτικούς, διαψεύδονται. Άλλη μια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει και με ολοήμερα, και με πρωινή ζώνη…

Σχολικό έτος 2015-2016

Εγγραφές μαθητών στα ολοήμερα Δημοτικά

162.524

Τμήματα

7.173

Εγγραφές μαθητών στην πρωινή ζώνη

19.065

Τμήματα

1669

Σχολικό έτος 2016-2017

Εγγραφές μαθητών στα ολοήμερα Δημοτικά

144.985

Τμήματα

6.995

Εγγραφές μαθητών στην πρωινή ζώνη

22.505

Τμήματα

1.538

Τα Νέα, in.gr, alfavita.gr, ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...