Home / Featured / H επετηρίδα των εκπαιδευτικών λειτουργούσε ισοπεδωτικά. Χωρίς παράθυρο για νέους

H επετηρίδα των εκπαιδευτικών λειτουργούσε ισοπεδωτικά. Χωρίς παράθυρο για νέους

Δημοσιεύτηκε: 9:53 πμ Ιούλιος 23rd, 2016  


kathigitria

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Τις αλλαγές που έγιναν στην Κύπρο παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας ο οποίος αναφέρθηκε και στο σύστημα διορισμών το οποίο, όπως έχει γράψει και το xenesglosses.eu, αλλάζει, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η επετηρίδα μεταχειρίζεται ισοπεδωτικά τους υποψηφίους ενώ δεν αφήνει παράθυρο διεκδίκησης θέσης από τα νέα παιδιά.

Ακολουθούν τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου:

Σε ότι αφορά στο σύστημα διορισμών, η Κύπρος είναι από τις πολύ λίγες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες «υιοθετούν» το σύστημα της επετηρίδας. Το υφιστάμενο σύστημα μεταχειρίζεται ισοπεδωτικά τους υποψήφιους. Δεν αφήνει κανένα «παράθυρο» διεκδίκησης θέσης από νέα παιδιά. Αντιθέτως, κυρίαρχο κριτήριο είναι το έτος απόκτησης του πτυχίου. Δεν λαμβάνονται υπόψη προσόντα και εμπειρίες των υποψηφίων και αυτό έπρεπε να αλλάξει.

Μετά από τρεις δεκαετίες συζητήσεων καταφέραμε και περάσαμε νομοθεσία, η οποία διαφοροποιεί αυτό το σύστημα σταδιακά. Η λύση είναι να «υιοθετήσουμε» μία νέα διαδικασία με ξεκάθαρα ποιοτικά κριτήρια και όχι μη ποιοτικά, όπως ήταν το έτος απόκτησης του πτυχίου, οι γραπτές εξετάσεις, τα ακαδημαϊκά προσόντα, η συναφής εμπειρία. Αυτό το νέο σύστημα μπαίνει σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά.

Το σύστημα διορισμού στην Κύπρο


 

Ένα σχόλιο

  1. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η επετηρίδα στη βάση της ημεροχρονολογίας κτήσης πτυχίου, αλλά και των κλειστών πινάκων υποψήφιων αναπληρωτών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αξιοκρατίας, προσβολής εργασιακών δικαιωμάτων και εν γένει εργασιακού αποκλεισμού των νέων επιστημόνων και όχι μόνο. Ας ελπίσουμε να βρεθεί γρήγορα εκείνη η νομική φόρμουλα ώστε αυτή η αδικία να αποκατασταθεί άμεσα.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...