Home / HEADER-NEWS / Ενημερωτικό για επαφές που είχε ο Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων στο Υπουργείο Παιδείας (αναπληρωτές, διορισμοί, ώρες διδασκαλίας)

Ενημερωτικό για επαφές που είχε ο Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων στο Υπουργείο Παιδείας (αναπληρωτές, διορισμοί, ώρες διδασκαλίας)

Δημοσιεύτηκε: 2:26 μμ Ιούλιος 9th, 2016  


kathanaplirotesdaskaloi

Μετά από τις συναντήσεις μας, τόσο με την πολιτική ηγεσία όσο και με διοικητικούς παράγοντες, στο Υπουργείο Παιδείας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τις τελευταίες εξελίξεις και τους σχεδιασμούς που γίνονται για τη νέα σχολική χρονιά.

1) Προσλήψεις αναπληρωτών: Τόσο οι διοικητικές υπηρεσίες όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, μας ενημέρωσαν ότι εξασφαλίστηκαν 20.000 πιστώσεις αναπληρωτών από την ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στον αριθμό αναπληρωτών που προσλήφθηκε και φέτος, δεδομένου ότι δεν προσλαμβάνονται όλοι οι αναπληρωτές από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι επειδή υπάρχουν οι πιστώσεις θα γίνουν προσλήψεις, από τη στιγμή που τα κενά σε όλη τη χώρα μειώθηκαν δραματικά. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη, υπάρχει πρόθεση να προσληφθεί το 80% των αναπληρωτών. Το φαινόμενο του σταδιακού ανοίγματος των κενών σε διάφορες περιοχές, μας τόνισαν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Σχεδιάζεται όλες οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να δώσουν τα πραγματικά κενά την ίδια περίοδο και οι προσλήψεις να πραγματοποιηθούν στην ίδια φάση.

2) Μόνιμοι διορισμοί και σύστημα διορισμών: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε, ότι για την σχολική χρονιά 2017-2018 σχεδιάζει 10.000 με 12.000 διορισμούς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι διορισμοί, οι διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου, μας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ο μόνος, αυτή τη στιγμή και με την ισχύουσα νομοθεσία, νόμιμος τρόπος για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί είναι ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ. Τονίσαμε και ξεκαθαρίσαμε προς όλους πως οποιαδήποτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό θα μας βρει δυναμικά αντίθετους. Η πολιτική ηγεσία, από τη μεριά της, δήλωσε την πρόθεσή να νομοθετήσει, όπως οφείλει άλλωστε, ώστε να θεσπίσει ένα σύστημα διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς γραπτό διαγωνισμό, που θα συνδυάζει, κατά τα δηλωθέντα, αφενός την αναγνώριση της προϋπηρεσίας και της προσφοράς των αναπληρωτών και αφετέρου την προσφορά ισότιμων ευκαιριών και στους νέους απόφοιτους.

3) Μείωση ωρών διδασκαλίας και κενά: Διαφορετική προσέγγιση υπάρχει και στον προγραμματισμό για την κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, υπολόγισαν πρόσφατα τα οργανικά κενά με βάση το άθροισμα των ωρών που πλεονάζουν. Όπως μας εξήγησαν, αυτό σημαίνει ότι ένας δάσκαλος θα συμπληρώνει ώρες διδάσκοντας διάφορα μαθήματα, χωρίς να αποκλείουν αυτό να γίνεται σε δύο και τρία σχολεία. Εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή μας και αγανάκτησή μας για την επικείμενη διάλυση του χαρακτήρα του δημοτικού σχολείου, πήραμε την απάντηση, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τον νόμο. Αντίθετα η πολιτική ηγεσία, μας εξέφρασε την επιθυμία να μην υπάρξει ταλαιπωρία και αναταραχή με μετακινήσεις και εναλλαγές δασκάλων στα τμήματα. ΔΙΕΨΕΥΣΕ ότι θα εναλλάσσονται δάσκαλοι σε μια τάξη και αναφέρθηκε ότι κάθε τμήμα θα έχει τον δάσκαλό του. ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ όμως για συμπλήρωση ωρών σε κοντινό σχολείο (!) εφόσον δεν υπάρχει άλλη επιλογή για κάλυψη ωρών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων μεταφέρει τα λόγια και τις σκέψεις των υπεύθυνων του υπουργείου, ως ενημέρωση, χωρίς να τα αποδέχεται ή να συμφωνεί με αυτά. Έχουμε το δικό μας όραμα, τις δικές μας ιδέες και απόψεις (όπως με το προσφυγικό) και γι΄ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να προωθούμε τη δική μας οπτική στις εξελίξεις, με σεβασμό στην εκπαίδευση αλλά και στην προσφορά και το ρόλο του αναπληρωτή σ αυτή. Σε κάθε περίπτωση κι αφού επισημάνουμε πώς απ την αρχή είχαμε προσδιορίσει το συγκεκριμένο «νεκρό» διάστημα ως κρίσιμο, σας τονίζουμε πως δεν υπάρχει πιο σημαντικός παράγοντας από τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των μελών σε ό, τι κάνει ο σύλλογος. Ενημερώνουμε επίσης πως εκκρεμεί η συνάντησή μας με το ΔΣ της ΔΟΕ, όχι με δική μας ευθύνη.

Το Δ.Σ

πηγή ΠΑΣΑΔ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...