Home / HEADER-NEWS / Οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου της Ειδικής Εκπαίδευσης

Οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου της Ειδικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 8:47 πμ Ιούλιος 5th, 2016  


eidiki

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση αναφέρεται στις δράσεις του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της Ειδικής Εκαίδευσης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. κάλεσε σε διάλογο τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, το Συνήγορο του Παιδιού και εργαζόμενους από όλες τις δομές της ΕΑΕ, με σκοπό να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνδράμουν στην εξειδίκευση των μέτρων που θα οδηγήσουν στον ανασχεδιασμό και στην αναβάθμιση της ΕΑΕ.

Επιπρόσθετα, το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο με γνώμονα τις αρχές της ενταξιακής πολιτικής και ενισχύει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του δικτύου της ΕΑΕ ιδρύοντας Τμήματα Ένταξης και ΣΜΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο γι αυτούς εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα, εργάζεται για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες.

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούνται ομάδες εργασίας από εργαζόμενους, εκπροσώπους γονέων και εργαζομένων και στελέχη της ΕΑΕ με σκοπό τη μελέτη, επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων επί συγκεκριμένων θεμάτων όπως είναι τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, η ειδική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα προγράμματα συνεκπαίδευσης, η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης, η ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλου των ΚΕΔΔΥ και άλλα.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η θεσμική πλαισίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με οδηγίες, αναλυτικά προγράμματα, ωρολόγια προγράμματα, εκπαιδευτικό υλικό. Με τη συμμετοχή και συνδρομή των εργαζομένων στις δομές της εκπαίδευσης νομοθετούνται οι διαδικασίες, η οργάνωση και το περιεχόμενο σπουδών καθώς και άλλες χρόνιες εκκρεμότητες.

Επίσης, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση δικτύου ενημέρωσης για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όπου το εκπαιδευτικό υλικό, οι ημερίδες και τα συνέδρια, η νομοθεσία, οι δράσεις, οι ανακοινώσεις των σχολείων, των ΚΕΔΔΥ και των σχολικών συμβούλων, στοιχεία επικοινωνίας, επιστημονικά άρθρα, εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι προσβάσιμα σε όλους μέσα από μια εξειδικευμένη πλατφόρμα. Ήδη λειτουργεί η δικτυακή πλατφόρμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ https://hfaistos.minedu.gov.gr/, η οποία ενημερώνεται καθημερινά ώστε να παρέχει εξειδικευμένη ενημέρωση πάνω σε θέματα ΕΑΕ.

Στόχος του ΥΠ.Π.Ε.Θ. είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της ΕΑΕ μέσα από τη συνολική αλλαγή και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, του οποίου η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Η καλλιέργεια της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας και οι συνεργατικές πρακτικές συνεκπαίδευσης αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου και για το σκοπό αυτό σχεδιάζει πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στη διαφοροποιημένη διδασκαλία.  Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και στη βέλτιστη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι μαθητές που φοιτούν σε μονάδες ΕΑΕ, βάσει των γνωματεύσεων και των ιατρικών τους βεβαιώσεων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία που διέπει τα θέματα του Υπουργείου Αμύνης (N.3421/2005 Κεφ. Δ αρ.13).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...