Home / HEADER-NEWS / Ελάχιστοι οι αριστούχοι στις φετινές Πανελλαδικές. Καθίζηση στις βάσεις

Ελάχιστοι οι αριστούχοι στις φετινές Πανελλαδικές. Καθίζηση στις βάσεις

Δημοσιεύτηκε: 11:10 πμ Ιούλιος 6th, 2016  


aei

Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού.

Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την πορεία των βάσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Καθίζηση στις βάσεις του 2016 με εξαίρεση τις ιατρικές σχολές

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια

Καθοδική διαγράφεται η πορεία των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και Πληροφορικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα πιάσουν… πάτο και θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά, όπως για παράδειγμα τα Παιδαγωγικά, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Το… μεγάλο Βατερλό σημειώνεται στα περισσότερα τμήματα, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές καθώς και σε τμήματα Πληροφορικής, ενώ εξαίρεση αποτελούν οι σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.

Αιτία της βουτιάς των βάσεων είναι η απογοητευτική εικόνα των μορίων καθώς σε όλα τα πεδία είναι ελάχιστοι οι αριστούχοι. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια είναι η πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια (κυρίως σε Παιδαγωγικά τμήματα), ενώ στις κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται σχεδόν 19.000 μόρια.

Στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπως οι τρεις Νομικές σχολές, οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, με αυξομειώσεις. Με 17.500 μόρια μπορεί κάποιος να μπει στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που έπιασαν περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, τα Πολυτεχνικά τμήματα, θα έχουν μικρή πτώση. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών.

Στις ιατρικές σχολές, οι εισακτέοι φέτος θα είναι 1.055 και αυτό σημαίνει πως η βάση εισαγωγής της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται η μεγαλύτερη βουτιά των βάσεων, αφού σε κανένα τμήμα το όριο εισαγωγής δεν θα ξεπεράσει τις 18.000 μόρια.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...