Home / Featured / Δίγλωσσα τα ελληνόφωνα σχολεία στο εξωτερικό. Τέλος το επιμίσθιο μετά τα 10 χρόνια

Δίγλωσσα τα ελληνόφωνα σχολεία στο εξωτερικό. Τέλος το επιμίσθιο μετά τα 10 χρόνια

Δημοσιεύτηκε: 10:30 πμ Ιούλιος 9th, 2016  


greekflag

Στόχος είναι η αλλαγή αυτή να ισχύσει από το σχολικό έτος 2017-2018, αφού προηγηθούν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες στις οποίες λειτουργούν ελληνόγλωσσα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Σε δίγλωσσα μετατρέπονται τα ελληνόγλωσσα σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν στο εξωτερικό, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση, που “ανέβηκε” χθες σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι μαθήματα στα ελληνικά θα διδάσκονται τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα.

Πρόκειται για μια μετατροπή που θα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εντάσσονται με καλύτερες προοπτικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας στην οποία διαμένουν. Στόχος είναι η αλλαγή αυτή να ισχύσει από το σχολικό έτος 2017-2018, αφού προηγηθούν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες στις οποίες λειτουργούν ελληνόγλωσσα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι ήδη φοιτούντες θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα.

Σήμερα λειτουργούν 412 εκπαιδευτικές μονάδες με ελληνόγλωσσο ή δίγλωσσο σχολικό πρόγραμμα στον κόσμο. Οι μαθητές ξεπερνούν τις 35.000. Το μεγαλύτερο, πάντως, πρόβλημα που έρχεται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο αφορά στις περιπτώσεις σχολείων στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη, όπου σχολεία λειτουργούσαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς να καταθέτουν στοιχεία ούτε στους αρμόδιους συντονιστές Εκπαίδευσης, ούτε τις αρμόδιες γερμανικές αρχές. Ειδικά για τα ελληνόγλωσσα σχολεία της Γερμανίας, η μετατροπή τους σε δίγλωσσα θα ρυθμιστεί μετά από διακρατικές διμερείς συμφωνίες με τα υπουργεία Παιδείας των επιμέρους κρατιδίων.

Ως προς τις παρεκκλίσεις από τα ωρολόγια προγράμματα στα δίγλωσσα σχολεία, θα επιτρέπονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, πρόταση του οικείου φορέα και με τη σύμφωνη γνώμη του του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο έχει ξεκινήσει επεξεργασίες ως προς τη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών για τη δίγλωσση εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, τη χορήγηση πιστοποιητικών ελληνομάθειας σε ομογενείς και αλλογενείς κατόπιν εξετάσεων σε πλήρη αντιστοιχία με τα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ).

Τέλος το επιμίσθιο για αποσπασμένους πέραν της δεκαετίας

Χάνουν το δικαίωμα για επιμίσθιο, στο μεταξύ, εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες με απόσπαση για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών συνεχόμενα και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασής τους. Κατ’ έτος η παράταση της απόσπασης θα πρέπει να ανανεώνεται, ενώ -ιδιαίτερα σημαντικό- ο γάμος τους με ομογενείς θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία χρόνια της αίτησης πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας. Κι αυτό γιατί είχε παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο αποσπασμένοι στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί να συνάπτουν γάμους με ομογενείς ή αλλογενείς προκειμένου να ανανεώνεται η απόσπασή τους μετά τα πέντε χρόνια και να παίρνουν επιμίσθιο.

Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Τα Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης λειτουργούν εφεξής ως Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και εφαρμόζοντας σε πειραματική βάση ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα που αφορούν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Είναι δυνατό να μετατρέπονται σε Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης άλλα δημόσια σχολεία, καθώς και να ιδρύονται τάξεις υποδοχής ή φροντιστηριακά τμήματα ή να εφαρμόζονται ανάλογα υποστηρικτικά μέτρα σε κάθε σχολείο, με απαραίτητη προϋπόθεση τη διαπίστωση σχετικής ανάγκης που προκύπτει από τις αντίστοιχες εγγραφές των μαθητών.

ΑΥΓΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...