Home / Featured / ΑΣΕΠ και κατάταξη εκπαιδευτικών

ΑΣΕΠ και κατάταξη εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 9:23 πμ Ιούλιος 31st, 2016  


sxoleiomathimamathitesdaskaloskathigitis

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Mε την υφιστάμενη ισχύουσα νομοθεσία λαμβάνεται υπόψη και μοριοδοτείται η προγενέστερη επιτυχία σε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, με τρόπο ώστε η σχετική βαρύτητα των μοριοδοτούμενων κριτηρίων να κλίνει υπέρ του γραπτού βαθμού στον τρέχοντα ή στους δύο προηγούμενους, κάθε φορά, γραπτούς διαγωνισμούς, επιτρέποντας, έτσι, στους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς να κατατάσσονται στον πίνακα του κλάδου τους σε σειρά κατάταξης στενά συσχετιζόμενη με τον γραπτό βαθμό που συγκέντρωσαν σε παλαιότερους διαγωνισμούς.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή ενώ παρουσιάζει τα όσα προβλεπει ο νόμος 3848/2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών:

 

Στο άρθρο 1 («Διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π.») του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α’), ορίζεται: «Oι κενές θέσεις εκπαιδευτικών και οι λειτουργικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτονται από όσους συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στο διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), όπως ορίζεται στις επόμενες διατάξεις».

Στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου, όπως ισχύει, καθορίζεται: «1. Το Α.Σ.Ε.Π. προκηρύσσει και διενεργεί κάθε τρία (3) έτη διαγωνισμό για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό το διορισμό ή την πρόσληψή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση…».

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 («Τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών») του ίδιου νόμου, «1. Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το Α.Σ.Ε.Π., κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευ­τικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Πίνακες Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – Π.Ε.Ε.Π.Δ.Ε.), στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολο­γική βάση στο διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς. Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πί­νακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρω­σαν στο διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια ως ακολούθως: (α) Μονάδες από το διαγωνισμό:… (β) Ακαδημαϊκά κριτήρια:… (γ) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία:… (δ) Κοινωνικά κριτήρια:….».

Στις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 4 («Διορισμός και τοποθέτηση των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών») του ίδιου νόμου, ορίζεται: «1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου κάθε έτους και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ανακοινώνονται οι κενές θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν, ο αριθμός κατά κλάδο και ειδικότητα, κατά περιοχή διορισμού και δυσπρόσιτο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών, με την ίδια απόφαση καλούνται να υποβάλουν δήλωση προτίμησης μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία. 2. Ο διορισμός των εκπαιδευτικών διενεργείται με βάση τη σειρά τους στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών και τις δηλωθείσες προτιμήσεις. 3. Ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετείται σε κενή θέση σχολικής μονάδας με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου».

Στο άρθρο 5 («Πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών»)  παρ. 2 του ίδιου νόμου, καθορίζεται: «2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευ­τικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτε­ροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται με βάση πίνακες κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκ­παιδευτικοί στους τελικούς πίνακες του άρθρου 3 και τις δηλώσεις προτίμησής τους».

Συνοπτικά, με την υφιστάμενη ισχύουσα νομοθεσία λαμβάνεται υπόψη και μοριοδοτείται η προγενέστερη επιτυχία σε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, με τρόπο ώστε η σχετική βαρύτητα των μοριοδοτούμενων κριτηρίων να κλίνει υπέρ του γραπτού βαθμού στον τρέχοντα ή στους δύο προηγούμενους, κάθε φορά, γραπτούς διαγωνισμούς, επιτρέποντας, έτσι, στους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς να κατατάσσονται στον πίνακα του κλάδου τους σε σειρά κατάταξης στενά συσχετιζόμενη με τον γραπτό βαθμό που συγκέντρωσαν σε παλαιότερους διαγωνισμούς.

Τέλος, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 553/16-12-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. συγκροτήθηκε επιτροπή για τη μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου των μόνιμων διορισμών, των μεταθέσεων και των τοποθετήσεων εκπαιδευτικών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και συναφών  θεμάτων που σχετίζονται εν γένει με τη λειτουργία των φορέων που συναπαρτίζουν τις εν λόγω εκπαιδευτικές βαθμίδες.

 


 

Ένα σχόλιο

  1. Ο Ματσαγγούρας απεσύρθη, αλλά το πνεύμα του (ρούμπρικες, σχάρες αξιολόγησης, στοχαστικο-κριτικός δάσκαλος και λοιπά φληναφήματα) ζει και βασιλεύει, βλέπω.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...