Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu
Με δεδομένη, λοιπόν, την ανάγκη μείωσης του σχολικού φόρτου, η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας διατηρείται στο πρόγραμμα τόσο του γυμνασίου (για δύο ώρες ανά τάξη) όσο και του λυκείου, σημειώνει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή.
Παράλληλα, αναφέρει ότι στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου εξακολουθεί η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (Αρχαίων Ελληνικών κειμένων) από μετάφραση για δύο ώρες ανά τάξη, η οποία αποδεδειγμένα ενισχύει και βελτιώνει τον γλωσσικό κώδικα των μαθητών/μαθητριών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας σημαντικής συγκριτικής μελέτης του Χ. Φράγκου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1971-1985).
Ο υπουργός υπογραμμίζει στη γραπτή του απάντηση ότι στο πλαίσιο αυτό, παραμένει ισχυρή η ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση της διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής, με απώτερο στόχο την παραγωγή ορθού προφορικού και γραπτού λόγου από τους/τις μαθητές/μαθήτριες. Για τον λόγο αυτό, στο νέο Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων του ημερησίου γυμνασίου για το σχολ. έτος 2016-17, αποφασίστηκε η ενίσχυση της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας κατά μία ώρα στην Α’ τάξη γυμνασίου (ΦΕΚ1640/Β/9-6-2016).