Home / HEADER-NEWS / Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας για προσλήψεις ΠΕ09 και ΠΕ18.02

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας για προσλήψεις ΠΕ09 και ΠΕ18.02

Δημοσιεύτηκε: 12:45 μμ Ιούλιος 27th, 2016  


ekpaideytikos

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Απαντώντας σε σχετικό έγγραφό και σε ηλεκτρονική επιστολή αναπληρωτών Καθηγητών Γενικής Αγωγής ενοποιημένου κλάδου ΠΕ18.02, την οποία κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ18.02 και ΠΕ09, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει τα εξής:

Σημειώνεται ότι η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αφορά στην κάλυψη λειτουργικών κενών τα οποία προκύπτουν καθ’ όλη την διάρκεια του διδακτικού έτους, λόγω εκπαιδευτικών αδειών, αναρρωτικών αδειών, αδειών κύησης-λοχείας, αποσπάσεων εκπαιδευτικών και τα οποία δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν. Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΕ.Θ. προβαίνει σε πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αν δεν κατέστη δυνατή η κάλυψη, των λειτουργικών αυτών κενών, με την τοποθέτηση μονίμων αποσπασμένων από άλλες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή με την διάθεση υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε σχολεία άλλης περιοχής της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ή με την ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας στους μονίμους εκπαιδευτικούς της ίδιας σχολικής μονάδας. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών εξαρτάται τόσο από τις λειτουργικές ανάγκες που υποβάλλονται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά τον προσήκοντα έλεγχο των Περιφερειακών Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 7 της αριθ. 35557/Δ2/9-4-2003 (ΦΕΚ 465 Β΄) Υ.Α. «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες λειτουργίας των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», οποτεδήποτε αυτές προκύπτουν, όσο και από την έγκριση των απαιτούμενων πιστώσεων από το αρμόδιο όργανο (επιτροπή του άρθρου 2, παρ. 1 της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει).

Αναφορικά με τα θέματα διορισμού και προσλήψεων εκπαιδευτικών για τα οποία είναι αρμόδια η ως άνω Υπηρεσία, προβλέπεται ότι «οσάκις είναι δυνατή η κάλυψη κενής οργανικής θέσης από διάφορες ειδικότητες του ιδίου κλάδου ή από την ίδια ειδικότητα διαφορετικών κλάδων, γίνεται ενοποίηση των οικείων επετηρίδων» (Π.Δ. 144/97 – ΦΕΚ 127 Α).

Περαιτέρω, οι κλάδοι ΠΕ09-Οικονομολόγων και ΠΕ18.02-Διοίκησης Επιχειρήσεων (στον οποίο ενοποιούνται οι κλάδοι-ειδικότητες ΠΕ18.02-Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΠΕ18.03-Λογιστικής, ΠΕ18.35-Τουριστικών Επιχειρήσεων και ΠΕ18.40-Εμπορίας και Διαφήμισης) είναι διακριτοί κατά τις οικείες διατάξεις (ν. 1566/85). Σχετικά παραπέμπουμε και στην τελευταία προκήρυξη του διαγωνισμού ΑΣΕΠ (5Π/2008-ΦΕΚ 530 τ. ΑΣΕΠ) για την κατάρτιση πινάκων επιτυχίας εκπ/κών και την αριθμ. 79216/Δ2/2008 (ΦΕΚ 1180 Β’) ΥΑ  με την οποία καθορίστηκε το γνωστικό αντικείμενο και η εξεταστέα ύλη για τις εξετάσεις κατάρτισης πινάκων επιτυχίας εκπαιδευτικών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά κλάδο και ειδικότητα.

Βάσει των παραπάνω, οι κλάδοι ΠΕ18.02 και ΠΕ09 δεν ενοποιούνται σε ομάδα, και ουδέποτε ενοποιήθηκαν, ως εκ τούτου, οι προσλήψεις γίνονται επί ξεχωριστά δηλωθέντων κενών κατά την προαναφερθείσα διαδικασία.

Στις διατάξεις του άρθρου 28 «Θέματα Ειδικής Αγωγής», παρ. 2.α. του ν.4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 11, παρ. 2, περ. 5 του ν.4229/2014  ορίζεται ότι:

«2.α. Τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση για τις προσλήψεις, τους διορισμούς, τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για τους τομείς, τις ειδικότητες, τους κλάδους τις αναθέσεις μαθημάτων, τους υπεύθυνους εργαστηρίων, την πρακτική άσκηση, τους σχολικούς συνεταιρισμούς, τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ισχύουν και για την Ειδική Αγωγή. Η εφαρμογή των όσων ανωτέρω άρχεται από το σχολικό έτος 2014/2015. Επιμέρους διαφοροποιήσεις όλων των παραπάνω, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Ειδική Αγωγή, θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονται κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Κατ’ εξουσιοδότηση  των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου εκδόθηκε η αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014  Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» με την οποία ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα κατάρτισης των πινάκων Ειδικής Αγωγής καθώς και πρόσληψης αναπληρωτών/ωρομισθίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Οι διατάξεις που ισχύουν, εν γένει, αναφορικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή αναφέρονται αναλυτικά στις 132812/Ε2/2015  και 132811/Ε1/2015  Υ.Α. πρόσκλησης  υποψήφιων αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για ένταξη στους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Γενικής Παιδείας και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αντίστοιχα για το σχολικό έτος 2015-16.

Συγκεκριμένα, στο Μέρος Γ, Κεφάλαιο Α της ως άνω αρ.132811/Ε1/15 Πράξης, αναφέρεται ότι οι προσλήψεις του κλάδου ΠΕ18.35.50- Τουριστικών Επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από τον ομαδοποιημένο κλάδο  ΠΕ18.02.50 (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τουριστικών επιχειρήσεων και  Εμπορίας & Διαφήμισης) και αναρτώνται, για το λόγο αυτό, χωριστοί πίνακες του κλάδου ΠΕ18.35.50.

Επιπλέον, στο Μέρος Α, Κεφάλαιο Β της ως άνω 132812/Ε2/26-8-15 Πρόσκλησης, αναφέρεται ότι μεταξύ των προϋπηρεσιών που προσμετρώνται στη Γενική Παιδεία, είναι και αυτή που έχει προσφερθεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Τέλος, το ΥΠ.ΠΕ.Θ. λαμβάνει υπόψη και εξετάζει όλες τις υποβληθείσες προτάσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση:


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...