Home / HEADER-NEWS / Οι αναπληρωτές νομάδες και πλανόδιοι στα χρόνια της κρίσης

Οι αναπληρωτές νομάδες και πλανόδιοι στα χρόνια της κρίσης

Δημοσιεύτηκε: 7:45 μμ Ιούλιος 18th, 2016  


anaplirots

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (Π.Ε.Α.Δ.)
Αρ. Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283
Αρ. Διαταγής Αναγνώρισης:457/14-10-21014
του Ειρηνοδικείου Αθηνών
e -mail:
pead2014@gmail.com

Αθήνα 18-7-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επινόηση των αναπληρωτών-«νομάδων/πλανόδιων δασκάλων» καταργεί την παιδαγωγική σχέση και την αφοσίωση.

Στο πλαίσιο του Διαλόγου για την Παιδεία, για τους αναπληρωτές  και τους ανύπαρκτους εδώ και πολλά χρόνια  διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε  από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ την Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ  (Ακαδημίας 50, Αθήνα), η εκδήλωση-ημερίδα με θέμα:

«Αναπληρωτές-νομάδες στα χρόνια της κρίσης –κοινωνικός   αυτοματισμός στην παιδεία»

Αρχικά διαβάστηκε μήνυμα του  Διευθυντή ΔΔΕ Ν. Κυκλάδων  Μιχαλόπουλου Χρήστου ο οποίος πάντα με ανθρώπινη διάθεση  συμπαρίσταται  στους  αναπληρωτές της περιοχής του. Στο μήνυμα του ευχαρίστησε τους 358 αναπληρωτές που στήριξαν φέτος τα κυκλαδονήσια και ευχήθηκε με συλλογικότητα και ακούραστο αγώνα μόνιμους διορισμούς.

Ο βασικός ομιλητής κ. Γιώργος Μαυρογιώργος ομ. καθηγητής Παιδαγωγικής Παν/μιου Ιωαννίνων εύστοχος και καυστικός πραγματεύτηκε τη σημερινή εκπαιδευτική πολιτική σε σχέση με το  μη βιώσιμο χρέος. Τόνισε ότι σήμερα οι αναπληρωτές βιώνουν τις δραματικές συνέπειες μιας μείζονος εκκρεμότητας διαρκείας , μιας επαναλαμβανόμενης χρόνιας δοκιμασίας και μαρτυρίου. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ανείπωτης ακόμα αλλά και παρατεταμένης κρίσης, λόγω του μη βιώσιμου χρέους όπου με την επίκληση της παιδαγωγικής υλοποιούνται μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν περικοπές δαπανών για την εκπαίδευση: καταργήσεις σχολικών μονάδων ή ειδικεύσεων, αλλαγές μαθημάτων ή ελάφρυνση χρόνου στο ΩΠ, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα, δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, μέτρα που έχουν αποκλειστικά λογιστικό χαρακτήρα.

Σημείωσε ότι οι πολιτικές «Μνημονίων» στην Ελλάδα, , συγκροτούν ένα project («πείραμα») πειθάρχησης κοινωνίας και εργασίας: διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ευελιξία ωραρίου εργασίας, συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας (αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: «νομάδες»/πλανόδιοι).Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει δραματικά η άσκηση της παιδαγωγικής στο σχολείο αφού αυτή ασκείται από χρεωμένους και «πλανόδιους» εκπαιδευτικούς, με επισφαλή σχέση εργασίας.

Εξέπληξε λέγοντας ότι δε χρειάζεται αύξηση αλλά  μείωση του διδακτικού φόρτου εργασίας των δασκάλων όπως και  επανεξέταση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων. Καταλήγοντάς επεσήμανε τη σημασία της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δε γεννιούνται αλλά  διαμορφώνονται από την εργασία που κάνουν και τη διαμορφώνουν, με τις παρεμβάσεις τους. Η παιδαγωγική δεν είναι υπόθεση μηχανιστικής αποστήθισης βιβλιογραφικών ορισμών και πρακτικών επί χάρτου, αλλά  πράξη και η εμπειρία που είναι αποτέλεσμα πάλης  και διαρκούς διαπραγμάτευσης. Αυτές τις «εξετάσεις» τις έχουν περάσει πανηγυρικά όσοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονταν επί χρόνια στα σχολεία.

Τον ομότιμο καθηγητή ακολούθησαν με εισηγήσεις ο κ. Παύλος Χαραμής, αντιπρόεδρος ΙΕΠ ,ο κ. Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ με θέμα τον απηνή διωγμό των φιλολογικών μαθημάτων και την αντίστοιχη μείωση θέσεων φιλολόγων ο συνάδερφος Γιώργος Μπουγελέκας, αναπληρωτής μαθηματικός ο οποίος τόνισε τη σημασία της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών , η εκπρόσωπος παιδείας της ένωσης Ελλήνων φυσικών

κ.Έφη Κολέτσου με θέμα «Αποκατάσταση του κύρους της Φυσικής Επιστήμης στο σημερινό Δημόσιο Σχολείο». Την εκδήλωση έκλεισε με πολύ ευρηματικό τρόπο καταχειροκροτούμενη από το σύνολο του ακροατήριου η Αριστέα Παπαλεξάνδρου, ποιήτρια-αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν  ο αντιπρόεδρος ΟΛΜΕ Θ.Μαλαγάρης ο αιρετός ΚΥΣΔΕ Ν.Κορδής και η Β.Κλειδέρη εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών .

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Οργανισμό  Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου «Αντώνης Τρίτσης».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Διαμάντης Θεόδωρος

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Γεωργιάδου Αικατερίνη

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...